Helsingin yliopisto

HY375: Tervetuloa Rasvainen ongelma -seminaariin 26.5. Helsingin yliopistoon

Jaa
Lihavuus, ravinnon rasvat ja niihin liittyvät terveysriskit ovat ruokasodan aiheuttajia ja median lempiaiheita. Sen sijaan, että juututtaisiin lihavuuteen ja ravintoon lääketieteen tai terveyden näkökulmasta, Rasvainen ongelma -seminaarissa puhutaan rasvan kulutuksesta, laihduttamisesta ja lihavuudesta kulttuurisina ilmiöinä, yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Miksi esimerkiksi skotlantilaista aamiaista sanotaan sydänkohtaukseksi lautasella? Miksi rasvasta tuli maailmanlaajuinen ongelma? Miten suomalaisessa mediassa kiistellään rasvoista? Tästä ja paljon muusta kertovat Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen tutkijat sekä ulkomaiset asiantuntijat Christine Knight ja Lucy Aphramor.

Aika ja paikka: tiistai 26.5.2015 klo 8.30–15.40, Minervatori, Siltavuorenpenger 5A, Helsinki

Tervetuloa!

Ohjelma

Aamukahvi klo 8.30–9.00

9.00–9.15 Johanna Mäkelä (Helsingin yliopisto): Tervetuloa – miksi yhteiskuntatieteilijät halusivat tutkia rasvaa?

9.15–9.45 Mikko Jauho (Helsingin yliopisto): Rasvasta tuli ongelma

9.45–10.00 Nina Kahma (Helsingin yliopisto): Miten Suomi syö rasvaa?

10.00–10.45 Christine Knight (University of Edinburgh): Twenty-first century fat: The many meanings of fat in popular food and nutrition culture

10.45–11.15 Mari Niva (Helsingin yliopisto): Laihduttamisen skriptit.

Kommentaattorina Patrik Borg (Syömishäiriökeskus, Helsingin Urheilulääkäriasema)

***

12.00–12.40 Piia Jallinoja (Helsingin yliopisto): Kiihdyttävä rasva – rasvasotien tarina.

Kommentaattorina Esa Väliverronen (Helsingin yliopisto)

12.40–13.20 Hannele Harjunen (Jyväskylän yliopisto): Lihavuus ja ruumiin normaalikoko.

Kommentaattorina Taina Kinnunen (Itä-Suomen yliopisto)

***

13.35–14.20 Lucy Aphramor (Well-Founded): Thinking critically about fat using a health at every size (HAES ®) approach
 
14.20–15.40 Ulla Järvi kokoaa päivän ajatuksia ja johtaa suomalaisten asiantuntijoiden pöytäkeskustelua lihavuudesta ja laihduttamisesta. Keskusteluun osallistuvat Tuija Brax (Sydänliitto), Mikael Fogelholm (Helsingin yliopisto), Raisa Valve (Helsingin yliopisto), Hannele Harjunen (Jyväskylän yliopisto), Pertti Mustajoki sekä Nelli Hankonen (Tampereen yliopisto).

Tervetuloa!

Rasvainen ongelma-seminaari on osa HY375-juhlavuoden ohjelmaa. Sen järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus ja opettajankoulutuslaitos, Jyväskylän yliopisto ja Suomen Lihavuustutkijat ry.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Piia Jallinoja, s-posti piia.jallinoja@helsinki.fi, puh. 050 360 3166 ja Johanna Mäkelä, s-posti johanna.m.makela@helsinki.fi, puh. 050 318 5205


---


Anna Maria Peltonen
tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye