Helsingin yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto strategisiksi kumppaneiksi
– Strateginen kumppanuus tukee Helsingin yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston halua kehittää profiileitaan. Kummankin yliopiston osaamisalueet ja vahvuudet täydentävät toisiaan. Tämä on tärkeää, jotta saamme Suomen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan käännettyä uudelleen nousuun, toteaa rehtori Jukka Kola Helsingin yliopistosta.
Yhteistyö on luontevaa myös sen valossa, että HY on yliopistojen kansainvälisen Times Higher Education -rankingin mukaan Suomen paras yliopisto ja LUT kolmanneksi paras.
– Yhdessä saavutamme entistäkin parempia tuloksia tutkimuksessa. Myös opiskelijoille tämä avaa uusia mahdollisuuksia. Lisäksi meillä on jo aiempaa kokemusta hedelmällisestä ja hyvin toimivasta yhteistyöstä, mainitsee LUT:n rehtori Anneli Pauli.
LUT ja HY tekevät jatkossa yhteistyötä erityisesti seuraavilla aloilla: ilmastonmuutos, energia ja liiketoiminta; Venäjään liittyvä tutkimus ja koulutus; bio- ja kiertotalous, uusiutuvien luonnonvarojen tuottaminen, käyttö, jalostus ja markkinointi; suuret digitaaliset tietoaineistot ja digitalisoitumisen vaikutus kulttuuriin ja yhteiskuntaan; uudet yhteiskunnalliset palvelumuodot, osuustoimintaan liittyvä taloudellinen ja sosiaalinen toiminta; sovellettu matematiikka.
Tavoitteena on luoda yhteisiä projekteja näillä aloilla kartoittamalla yhdessä tutkimusmahdollisuuksia, hakemalla yhteistä rahoitusta, saattamalla tutkijat ja tutkimusryhmät yhteistyöhön keskenään ja tekemällä yhteisjulkaisuja. Yliopistot tekevät myös koulutuksellista yhteistyötä toisiaan täydentävien alojen ja aihepiirien osalta. Tarkemmin strategisen kumppanuuden muodoista ja niiden rahoituksesta sovitaan erillisillä sopimuksilla.
Yliopistoilla on jo entuudestaan yhteistyötä Suomen Akatemian Inversio-ongelmien huippuyksikössä, viiden yliopiston yhteisessä Fysiikan tutkimuslaitoksessa sekä Lahden ja Mikkelin yliopistokeskuksissa.
Lahdessa yhteinen aihekokonaisuus on kestävän kehityksen ja kaupunkiympäristön monitieteinen,ratkaisuhakuinen tutkimus ja siihen perustuva opetus sekä innovaatiotoiminta. Mikkelin vahvuuksia ovat osuustoiminta, ruokajärjestelmien kestävyys, bioenergia ja vihreä kemia.
Lisätietoja:
Rehtori Jukka Kola, 02941 22211, jukka.kola@helsinki.fi Helsingin yliopisto
Rehtori Anneli Pauli, 040 9015330 anneli.pauli@lut.fi Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karin Hannukainen tiedottaja +358 50 415 0328 karin.hannukainen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksostutkimus avaa mitokondrioiden merkitystä geenisäätelyssä lihavuuden taustalla21.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kaksostutkimuksen mukaan heikentynyt mitokondrioiden toiminta voi vaikuttaa kehon rasvoittumiseen ja insuliinivasteen heikkenemiseen. Tämä puolestaan voi johtaa geenien säätelyyn vaikuttaviin kemiallisiin DNA-muutoksiin. Havainnot avaavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden hoitoon mitokondrioiden toimintaan tai geenisäätelyyn vaikuttamalla.
Uusi koneoppimista hyödyntävä teknologia nopeuttaa hoidon löytymistä syöpään20.5.2025 10:05:13 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva MultivisionDx-spinout on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän diagnostiikkateknologian, jonka avulla syöpää sairastavalle potilaalle luodaan yksilöllinen ”sormenjälki”. Menetelmän avulla potilaan ennustetta ja hoidon vastetta voidaan arvioida tarkemmin.
Peruskoulujen rehtorit tunnistavat moninaisuuden, mutta käytännön toteutus ontuu20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Rehtoreilla on myönteinen asenne moninaisuutta kohtaan, mutta valmiudet sen johtamiseen kouluissa ovat puutteelliset.
Nuorten naisten käytösoppaat olivat ensimmäisiä askeleita kohti tasa-arvoista koulutusta19.5.2025 10:06:40 EEST | Tiedote
Nuorten naisten käytösoppaita alettiin julkaista 1700-luvulla. Ne olivat ensimmäinen tyttöjen itsensä luettavaksi suunnattu kirjallisuudenlaji.
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme