Infektiot väistyvät, allergiat ja autoimmuunitaudit lisääntyvät – onko hygieniahypoteesi totta vai tarua?
Ns. hygieniahypoteesi lähtee siitä, että pikkulasten vähenevä infektiokuorma kehittyneissä maissa johtaa allergisten ja autoimmuunisairauksien yleistymiseen. Tällainen kehitys on ollut nähtävissä jokseenkin kaikissa teollisuusmaissa toisen maailmansodan jälkeen. Muun muassa lapsuusiän diabetes yleistyy huolestuttavaa vauhtia.
EU on myöntänyt seitsemännessä puiteohjelmassaan Helsingin yliopiston koordinoimalle tutkimushankkeelle noin kuusi miljoonaa euroa hygieniahypoteesin tutkimiseksi erityisesti tyypin 1 diabeteksen ja allergioiden synnyssä. DIABIMMUNE-hankkeeseen osallistuu 12 partneria viidestä maasta. Hankerahoitus on myönnetty vuosiksi 2008 – 2013.
Suomalaistutkijat ovat jo pidemmän aikaa tutkineet suomalaisten ja Venäjän Karjalan koululaisten autoimmuuni-ilmiöitä ja allergisia vasteita ja tehneet kiinnostavia havaintoja, jotka antavat aihetta jatkotutkimuksiin.
Nyt alkavassa DIABIMMUNE-hankkeessa on tarkoitus tutkia imeväisikäisiä lapsia ja pikkulapsia, jotta voitaisiin tuottaa uutta tietoa immuunijärjestelmän kypsymisestä sekä immuunijärjestelmän ja ympäristön vuorovaikutuksesta. Tutkittavat rekrytoidaan Suomesta, Virosta ja Venäjän Karjalasta. Kussakin maassa seurataan yli 300 lasta syntymästä kolmen vuoden ikään asti, ja lisäksi jokaisessa maassa tutkitaan 2 000 pikkulasta kolmen ja viiden vuoden iässä.
Mitä tiedämme
· Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on suomalaisilla lapsilla kuusi kertaa korkeampi kuin Venäjän Karjalan lapsilla.
· Keliakia on suomalaisilla koululaisilla viisi kertaa yleisempi kuin karjalaisilla lapsilla.
· Kilpirauhaseen kohdistuvat autovasta-aineet esiintyvät kuusi kertaa useammin suomalaisilla lapsilla kuin karjalaisilla koululaisilla.
· Autoimmuunisairauksiin altistavat HLA-geenivariantit ovat suunnilleen yhtä yleisiä suomalaisessa ja karjalaisessa taustaväestössä.
· IgE-välitteiset allergiset vasteet mm. koivulle ja kissalle ovat suomalaisilla koululaisilla viisi kertaa yleisemmät kuin karjalaisilla lapsilla.
· Karjalaisilla koululaisilla on helikobakteerivasta-aineita merkkinä sairastetusta infektiosta 15 kertaa useammin kuin suomalaisilla lapsilla.
· Karjalaisilla lapsilla on toxoplasmavasta-aineita viisi kertaa useammin kuin suomalaisilla koululaisilla.
· Karjalaisilla koululaisilla on hepatiitti A-vasta-aineita 12 kertaa useammin kuin suomalaisilla lapsilla.
· Karjalaisilla lapsilla on 17 % useammin enterovirusryhmään kuuluvaan Coxsackie B4-virukseen kohdistuvia vasta-aineita.
· Suomen bruttokansantuote oli henkeä kohti kahdeksan kertaa korkeampi kuin Venäjän Karjalan bruttokansantuote vuonna 2004.
Miten tulkitsemme edellä olevat tulokset ja ilmiöt?
· Autoimmuuni-ilmiöiden ja allergisten vasteiden esiintymisessä havaitut erot Suomen ja Venäjän Karjalan välillä eivät voi johtua perinnöllisistä tekijöistä, vaan niihin vaikuttavat ensisijaisesti ulkoiset tekijät.
· Korkea elintaso ja siihen liittyvät elintavat näyttävät suosivan autoimmuunisairauksien ja allergisten vasteiden kehittymistä.
· Venäjän Karjalan lasten infektiokuorma on moninkertainen suomalaisiin lapsiin verrattuna, ja tämä vaikuttaa todennäköisesti kriittisellä tavalla oman puolustusjärjestelmän kypsymiseen.
Mitä haluamme uudessa hankkeessa tutkia?
· Miten lapsen oma puolustusjärjestelmä kypsyy syntymän jälkeen ja miten elinympäristö (syntymämaa) vaikuttaa puolustusjärjestelmän ohjelmoitumiseen?
· Miten lapsen suolen bakteerifloora kehittyy syntymän jälkeen ja miten elinympäristö (syntymämaa) vaikuttaa bakteeriflooran koostumukseen?
· Miten lapsen sairastamat infektiot vaikuttavat oman puolustusjärjestelmän kypsymiseen ja immuuni-vastetta säätelevien valkosolujen toimintaan?
· Liittyykö infektioiden antama autoimmuuni-ilmiöiden ja allergisten vasteiden suoja yleiseen infektio-kuormaan vaiko tiettyihin infektioihin?
· Miten lapsen ravitsemus vaikuttaa immuunivasteen kypsymiseen, suolen bakteeriflooraan ja infektioi-den esiintymiseen?
· Miten alttius autoimmuunisairauksiin kehittyy varhaislapsuudessa?
· Miten alttius allergisiin vasteisiin kehittyy varhaislapsuudessa?
Tutkimuksen yhteiskunnallinen merkitys
Tutkitut sairaudet ovat yleisimpiä kroonisia sairauksia ja niiden yhteiskunnallinen ja lääketieteellinen merki-tys on mittava. Tutkimuksen avulla pyritään etsimään keinoja, joilla näiden sairauksien yleistyminen voitai-siin pysäyttää ja sairauksien kehittyminen ehkäistä. Tavoitteena on tunnistaa ne ympäristötekijät ja niiden vuorovaikutukset elimistön puolustusjärjestelmän kanssa, jotka suojaavat allergioiden ja autoimmuunitautien kehittymiseltä. Näiden tekijöiden tunnistaminen mahdollistaisi tulevaisuudessa ennaltaehkäisevien hoitojen kehittämisen.
Lisätietoja: Professori Mikael Knip
Helsingin yliopisto ja HYKS Lasten ja nuorten sairaala
Puh.: 09 4717 2701 tai 040 844 7671
Sähköposti: mikael.knip@helsinki.fi
Professori Heikki Hyöty
Tampereen yliopisto
Puh. 03 3551 8460 tai 050 516 8480
Sähköposti: heikki.hyoty@uta.fi
DIABIMMUNE-hankkeeseen osallistuvat:
- Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistot, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS / HYKS:n Jorvin sairaala ja Kansanterveyslaitos Suomesta.
- Petroskoin yliopisto sekä Karjalan tasavallan sosiaali- ja terveysministeriö Venäjältä.
- Tarton yliopisto ja yliopistosairaala Virosta.
- Groningenin yliopistosairaala Hollannista.
- Münchenin Ludvig Maximilianin yliopisto Saksasta.
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme