Ilmastonmuutos uhkaa pohjoisten metsien terveyttä
Boreaaliset metsät sijaitsevat pohjoisella pallonpuoliskolla Kanadassa, Venäjällä, Alaskassa ja Fennoskandiassa, ja ne kattavat kolmanneksen maapallon metsistä. Boreaalisilla metsillä on keskeinen rooli ilmaston säätelyssä. Ne sisältävät arviolta vähintään kolmasosan globaalista maaekosysteemien hiilestä ja vastaavat noin viidesosasta maapallon metsien vuotuisesta hiilensidonnasta.
Ilmaston lämpeneminen on boreaalisella vyöhykkeellä ennusteiden mukaan nopeampaa kuin millään muulla kasvillisuusvyöhykkeellä. Vuotuinen keskilämpötila on jo monilla alueilla kohonnut 1,5 astetta.
– Globaalin keskilämpötilan nousu neljällä asteella vuosisadan loppuun mennessä merkitsisi boreaalisen vyöhykkeellä keskilämpötilan nousua 4–11 asteella. Samaan aikaan sademäärä lisääntyisi vain vähän. Tämä johtaa lisääntyvään kuivuuteen ja puiden kasvun taantumiseen tai jopa metsäkuolemiin. Kuivuuden aiheuttamaa puuston laajaa kuolleisuutta on jo havaittu monilla alueilla, sanoo dosentti Timo Kuuluvainen Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta.
Nykyisin täystiheät metsät voivat muuttua laajoilla alueilla harvapuustoisiksi ja hitaasti kasvaviksi. Vaikutusta lisäisi metsäpalojen määrän ja voimakkuuden lisääntyminen. Lämpenevä ilmasto yhdessä kuivuusstressistä kärsivien puiden kanssa mahdollistaisi tuholaisten runsastumisen ja uusien tuholaisten levittäytymisen yhä pohjoisemmaksi.
– Boreaalinen metsä on sopeutunut luontaisiin häiriöihin ja ilmaston muuttumiseen, mutta ongelmana on nyt muutosten nopeus. Ilmastovyöhykkeet ovat siirtymässä kohti pohjoista kymmenen kertaa nopeammin kuin puut kykenevät itse levittäytymään.
Eri ilmastoskenaarioiden pohjalta tehtyjen ennusteiden mukaan boreaalisen metsän hiilivarastot todennäköisemmin pienenevät kuin kasvavat. Esimerkiksi Länsi-Kanadan ja Siperian metsät todennäköisesti päästävät jo nyt ilmakehään enemmän hiiltä kuin ne sitovat.
Erityisen herkkiä lämpenevälle ilmastolle ovat boreaaliseen metsävyöhykkeen suot ja maaperän ikirouta. Yksin Venäjällä metsän alla sulavan ikiroudan vapauttama hiilimäärä voisi vuosisadan loppuun mennessä ylittää trooppistesta metsäkadosta vuosittain vapautuvan hiilimäärän.
Nyt metsässä tehtävät toimenpiteet ratkaisevat sen, miten metsä pärjää sadan vuoden päästä muuttuneessa ilmastossa.
– Tavoitteena tulisi olla monimuotoinen metsä, joka sopeutuu hyvin muutoksiin ja joka kykenee tuottamaan monia palveluja ja hyötyjä ihmisille myös tulevaisuudessa. Myös suojelualueiden merkitys lajiston ja geenivarantojen suojelussa korostuu entisestään. Kaikessa tässä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Ilmastokeskusteluissa tulee puuttua entistä painavammin boreaalisten metsien tilanteeseen, Timo Kuuluvainen toteaa.
________________________
Gauthier S, Bernier P, Kuuluvainen T, Shvidenko AZ, Schepaschenko DG (2015). Boreal forest health and global change. Science. 21 August 2015.doi:10.1126/science.aa9092
Artikkelin muut kirjoittajat ovat Soveltavan systeemianalyysin instituutista (IIASA) Itävallasta ja Kanadan luonnonvarakeskuksesta. Artikkeli on osa lehden ennen syyskuun Maailman metsäkongressia julkaistavaa erityisnumeroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo Kuuluvainen, Helsingin yliopisto, metsätieteiden laitos
timo.kuuluvainen@helsinki.fi
puh. 050 309 3267
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme