Helsingin yliopisto

Ilmastonmuutos uhkaa pohjoisten metsien terveyttä

Jaa
Ennusteiden mukaan ilmasto lämpenee boreaalisella vyöhykkeellä nopeammin kuin millään muulla kasvillisuusvyöhykkeellä. Samalla metsien kasvu on esimerkiksi Suomessa lisääntynyt. Kuivuuden siivittämät metsätuhot voivat kuitenkin tulevaisuudessa yleistyä ja uhata metsien terveyttä. Kansallisia ja kansainvälisia toimia tarvitaan metsien monimuotoisuuden, sopeutumiskyvyn ja hiilivarantojen turvaamiseksi.
Kuivuuden ja kaarnakuoriaisten tappamaa vanhaa kuusimetsää Arkangelin alueella Luoteis-Venäjällä. Kuva: Timo Kuuluvainen
Kuivuuden ja kaarnakuoriaisten tappamaa vanhaa kuusimetsää Arkangelin alueella Luoteis-Venäjällä. Kuva: Timo Kuuluvainen

Boreaaliset metsät sijaitsevat pohjoisella pallonpuoliskolla Kanadassa, Venäjällä, Alaskassa ja Fennoskandiassa, ja ne kattavat kolmanneksen maapallon metsistä. Boreaalisilla metsillä on keskeinen rooli ilmaston säätelyssä. Ne sisältävät arviolta vähintään kolmasosan globaalista maaekosysteemien hiilestä ja vastaavat noin viidesosasta maapallon metsien vuotuisesta hiilensidonnasta.

Ilmaston lämpeneminen on boreaalisella vyöhykkeellä ennusteiden mukaan nopeampaa kuin millään muulla kasvillisuusvyöhykkeellä. Vuotuinen keskilämpötila on jo monilla alueilla kohonnut 1,5 astetta.

– Globaalin keskilämpötilan nousu neljällä asteella vuosisadan loppuun mennessä merkitsisi boreaalisen vyöhykkeellä keskilämpötilan nousua 4–11 asteella. Samaan aikaan sademäärä lisääntyisi vain vähän. Tämä johtaa lisääntyvään kuivuuteen ja puiden kasvun taantumiseen tai jopa metsäkuolemiin. Kuivuuden aiheuttamaa puuston laajaa kuolleisuutta on jo havaittu monilla alueilla, sanoo dosentti Timo Kuuluvainen Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta.

Nykyisin täystiheät metsät voivat muuttua laajoilla alueilla harvapuustoisiksi ja hitaasti kasvaviksi. Vaikutusta lisäisi metsäpalojen määrän ja voimakkuuden lisääntyminen. Lämpenevä ilmasto yhdessä kuivuusstressistä kärsivien puiden kanssa mahdollistaisi tuholaisten runsastumisen ja uusien tuholaisten levittäytymisen yhä pohjoisemmaksi.

– Boreaalinen metsä on sopeutunut luontaisiin häiriöihin ja ilmaston muuttumiseen, mutta ongelmana on nyt muutosten nopeus. Ilmastovyöhykkeet ovat siirtymässä kohti pohjoista kymmenen kertaa nopeammin kuin puut kykenevät itse levittäytymään.

Eri ilmastoskenaarioiden pohjalta tehtyjen ennusteiden mukaan boreaalisen metsän hiilivarastot todennäköisemmin pienenevät kuin kasvavat. Esimerkiksi Länsi-Kanadan ja Siperian metsät todennäköisesti päästävät jo nyt ilmakehään enemmän hiiltä kuin ne sitovat.

Erityisen herkkiä lämpenevälle ilmastolle ovat boreaaliseen metsävyöhykkeen suot ja maaperän ikirouta. Yksin Venäjällä metsän alla sulavan ikiroudan vapauttama hiilimäärä voisi vuosisadan loppuun mennessä ylittää trooppistesta metsäkadosta vuosittain vapautuvan hiilimäärän.

Nyt metsässä tehtävät toimenpiteet ratkaisevat sen, miten metsä pärjää sadan vuoden päästä muuttuneessa ilmastossa.

– Tavoitteena tulisi olla monimuotoinen metsä, joka sopeutuu hyvin muutoksiin ja joka kykenee tuottamaan monia palveluja ja hyötyjä ihmisille myös tulevaisuudessa. Myös suojelualueiden merkitys lajiston ja geenivarantojen suojelussa korostuu entisestään. Kaikessa tässä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Ilmastokeskusteluissa tulee puuttua entistä painavammin boreaalisten metsien tilanteeseen, Timo Kuuluvainen toteaa.

________________________

Gauthier S, Bernier P, Kuuluvainen T, Shvidenko AZ, Schepaschenko DG (2015). Boreal forest health and global change. Science. 21 August 2015.doi:10.1126/science.aa9092

Artikkelin muut kirjoittajat ovat Soveltavan systeemianalyysin instituutista (IIASA) Itävallasta ja Kanadan luonnonvarakeskuksesta. Artikkeli on osa lehden ennen syyskuun Maailman metsäkongressia julkaistavaa erityisnumeroa.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Kuuluvainen, Helsingin yliopisto, metsätieteiden laitos
timo.kuuluvainen@helsinki.fi
puh. 050 309 3267

Kuvat

Kuivuuden ja kaarnakuoriaisten tappamaa vanhaa kuusimetsää Arkangelin alueella Luoteis-Venäjällä. Kuva: Timo Kuuluvainen
Kuivuuden ja kaarnakuoriaisten tappamaa vanhaa kuusimetsää Arkangelin alueella Luoteis-Venäjällä. Kuva: Timo Kuuluvainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet. Lisää >> www.helsinki.fi/mmtdk www.facebook.com/mmtdk #mmtdk

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye