Taipumus impulsiiviseen väkivaltaan piilee geeneissä – alkoholi toimii laukaisijana

Jaa
Uusi suomalaistutkimus osoittaa, että tietyn MAOA-geenimuodon kantajilla on alkoholin vaikutuksen alaisena ollessaan vahva taipumus impulsiiviseen väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Iän myötä väkivaltaisen käyttäytymisen riski pienenee.

Monoamiinioksidaasi A (MAOA) -geeni tuottaa entsyymiä, joka hajottaa muun muassa serotoniinia, noradrenaliinia ja dopamiinia. MAOA-geeni on polymorfinen eli siitä on olemassa useita toisistaan poikkeavia geenimuotoja; joissakin muodoissa geenin toiminta on yliaktiivista ja joissakin taas vaimentunutta. Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että sekä yliaktiivisella että vaimentuneella MAOA-geenillä on yhteys aggressiivisuuteen ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Noin 55 – 60 prosenttia länsimaalaisista yksilöistä kantaa korkea-aktiivista MAOA -geenin muotoa, ja vastaavasti 40 – 45 prosenttia heistä on matala-aktiivisen geenin kantajia.

 

 

 

Uudessa suomalaistutkimuksessa on nyt osoitettu, että MAOA-geenin korkea-aktiivinen muoto alkoholin käyttöön yhdistettynä ennustaa impulsiivista väkivaltaa. Iän myötä väkivaltaisuus kuitenkin vähenee huomattavasti. Alcoholism: Clinical & Experimental Research -tiedelehden verkkosivulla 15.12.2008 julkaistu tutkimus on tehty Helsingin yliopiston oikeuspsykiatrian professori Matti Virkkusen johdolla.

Rikostilastot osoittavat, että suurimman osan impulsiivisista väkivaltarikoksista tekevät nuoret ja keski-ikäiset. ”Yleensä tällaisiin rikoksiin toistuvasti syyllistyneet tavallaan kasvavat vaikeuksistaan ulos iän karttuessa”, sanoo vastaavana tutkijana projektissa ollut LL Roope Tikkanen HYKS:n psykiatrian klinikasta. Tätä ilmiötä ja sen syitä ei kuitenkaan ole tätä ennen juurikaan tutkittu.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa MAOA-geeniä, alkoholin käyttöä ja ikääntymistä tarkasteltiin impulsiivisen väkivaltaisen käyttäytymisen uusimisen ennustetekijöinä. Tutkimukseen osallistui 174 suomalaista miespuolista alkoholistia. Osallistujille tehtiin psykiatrinen arviointi, ja heidän alkoholinkäyttönsä mitattiin ja väkivaltainen käytöksensä arvioitiin. Lisäksi heille tehtiin geenitesti sen selvittämiseksi, olivatko he korkea-aktiivisen tai matala-aktiivisen MAOA-geenimuodon kantajia.

Sekä alkoholin käytön lisääntyminen että ikääntyminen toimivat väkivallan ennustetekijöinä; edellinen merkitsi lisääntyvää väkivaltariskiä, jälkimmäinen väkivaltariskin vähenemistä. ”Nämä kuitenkin toimivat ennustetekijöinä vain korkea-aktiivisen MAOA-geenimuodon kantajilla, eivät muilla”, Tikkanen sanoo.

Toisaalta matala-aktiivisen MAOA-geenimuodon kantajilla saattaa olla toisia väkivaltaisen käyttäytymisen riskitekijöitä, joita ei tässä tutkimuksessa tutkittu. ”Aikaisemmissa tutkimuksissa on esimerkiksi viitettä siitä, että lapsuuden kaltoinkohtelu olisi erityisen vahingollista matala-aktiivisen MAOA-geenimuodon kantajilla”, Tikkanen lisää.

Useimmat ihmiset kokevat alkoholin vaikutuksen rentouttavana ja sosiaalisuutta lisäävänä, mutta joillakin alkoholin vaikutus laukaisee hyökkäävän ja aggressiivisen käyttäytymisen. ”Alkoholille altistuminen vaikuttaa ihmisiin hyvin yksilöllisesti, mikä viittaa siihen, että geeneillä on tässä aika vahva osuus”, Tikkanen sanoo. Hän muistuttaa, että Suomessa puhuttiin ennen niin sanotusta patologisesta humalatilasta, jolla tarkoitettiin alkoholin vaikutuksesta tapahtuvaa dramaattista muutosta sulkeutuneisuudesta aggressiivisuuteen ja hallitsemattomaan käyttäytymiseen.

Impulsiiviseen väkivaltaan toistuvasti syyllistyneiden käytös tasaantuu ikävuosien karttuessa. ”Tuloksemme viittaavat siihen, että pelkästään ikää tarkastellen uuden väkivaltarikoksen riskisuhde korkea-aktiivisen MAOA-geenin kantajilla laskee 150 prosentilla 20 ikävuotta kohti. Tämä saattaa johtua siitä, että vanhenemisen myötä aivojen matala serotoniinitaso vähitellen korjaantuu”, Tikkanen sanoo. Hän arveleekin, että korkea-aktiivisen MAOA-geenin kantajat voisivat kenties hyötyä serotoniinitasoa nostavasta lääkehoidosta – joskin tärkeintä olisi saada heidät ohjatuksi maltilliseen alkoholinkäyttöön.

Lisätietoja:

LL Roope Tikkanen

Puh. 09 471 63773, GSM 040 515 5869

Sähköposti: roope.tikkanen@helsinki.fi

Viite: Roope Tikkanen, Rickard L. Sjöberg, Francesca Ducci, David Goldman, Matti Holi, Jari Tiihonen, and Matti Virkkunen: Effects of MAOA-genotype, Alcohol Consumption, and Aging on Violent Behavior. Alcoholism: Clinical and Experimental Research (Dec 15, 2008, online)

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye