ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

ELO-säätiö jakoi Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot

Jaa
Palkinnot ruokakulttuuriteosta Kyrö Distillery Companylle, Kuusamon kaupungin villiruokahankkeelle ja Hakaniemen hallin kauppiasyhdistykselle.

Lentävä lautanen -palkinto jaetaan vuosittain suomalaisille ruokakulttuuriteoille. 
Palkinnolla ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö haluaa nostaa esiin edelläkävijöitä ja kiinnostavia ruokatekoja. Tavoitteena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta.

Tänä vuonna palkinnon ruokakulttuuriteosta saivat innovatiivinen Kyrö Distillery Company, Kuusamon laajaa yhteistyötä luonut villiruokahanke sekä Hakaniemen ruokahallin perinteestä huolehtiva Hakaniemen hallin kauppiasyhdistys. Palkinnot jaettiin ELO-gaalassa 30.10.2015 Restaurant Pörssissä.

Lentävä Lautanen -palkinnot 2015 ja perustelut
 
Kuusamon kaupungin Naturpolis-hanke
Palkinto villiruokayhteistyöstä

Kuusamo on järjestelmällisesti tehnyt alueestaan villiruokakeskusta ja villiruoan kotia.
Kaupungissa on tehty paljon työtä, jotta siitä tulisi luonto-, hyvinvointi- ja ruokamatkailun kohde sekä kotimaassa että ulkomailla.

ELO-säätiö palkitsee villiruokahankkeen vetäjän ja yhteistyön rakentajan Elisa Kangasahon sekä keittiömestari-keraamikko Jarmo Pitkäsen, joka on toiminut esimerkin näyttäjänä ja opettajana sekä upeiden aistielämysten tuottajana Kuusamossa jo vuosikymmenen ajan.

Kaksi vuotta toiminut Kuusamon kaupungin, Taivalkosken kunnan, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja EU:n rahoittama Naturpoliksen villiruokahanke on lisännyt kuusamolaisten yrittäjien yhteistyötä ja nyt yhteinen visio villiruoan kotipaikasta alkaa toteutua.

ELO-säätiö kiittää Kuusamoa siitä, että ruokamatkailu ja villiruoka ovat kaupungin strategiassa. Villiruoka on jo koulujenkin ruokalistoilla ja se on osa virkistysmatkailun konsepteja. Kuusamo on esimerkki paikasta, jolla on suuret mahdollisuudet käyttää luonnon tarjoamia puitteita markkinoinnissaan.
 
Kyrö Distillery Company
Palkinto juomakulttuurityöstä
 
Kyrö Distillery Company on osoittanut, että Suomessa voidaan tehdä laadukkaita ja kansainvälisesti kiinnostavia juomia. Vuonna 2012 perustettu Kyrö Distillery Company on osoittanut poikkeuksellista intohimoa ja innovatiivisuutta sekä tervettä markkinalähtöisyyttä toimissaan. Rohkealla otteellaan ja ennakkoluulottomasti markkinoitujen viski- ja gin-tuotteiden saamilla palkinnoilla rukiin tislaamiseen keskittynyt Kyrö Distillery Company on tuonut piristysruiskeen koko alalle.

Kyrö Distillery Company on aktivoinut alkoholikeskusteluamme kohti juomien kulinaarisia ulottuvuuksia ja sen onnistuneet vientitoimet luovat uutta uskoa suomalaiselle elintarvikeviennille. Palkinto annetaan markkinointijohtaja Mikko Koskiselle ja toimitusjohtaja Miika Lipiäiselle.

Kesällä 2015 International Wine and Spirit Competition  valitsi vuotuisessa kilpailussa Gin&tonic –sarjassa voittajaksi Kyrön Napue-ginin. Sitä kiitettiin muun muassa tuotteen hienostuneesta ja pehmeästä mausta. Ruisviinasta, katajanmarjoista ja 16 yrtistä tislattu gin on makuelämys. Kyrön toinen gini, tynnyrikypsytetty Koskue palkittiin kultamitalilla samassa sarjassa. 

Hakaniemen Ykköskauppiaat ry
Palkinto ruokahallin puolustajille

Hakaniemen halli on yksi suomalaisen ruokakulttuurin keskuksista. Se on sekä helsinkiläisten kuluttajien että monen ruokaharrastajan kantaostopaikka. Sinne voi tuoda myös ulkomaalaiset vieraat aistimaan ruokahallin tunnelmaa, aitoja suomalaisia raaka-aineita, kansainvälisiä erikoisherkkuja sekä mieltä lämmittävää palvelua. Parin vuoden sisällä halli on menossa remonttiin ja kauppiaat väistötiloihin. Hallin kauppiasyhdistys tekee nyt työtä, jotta väliaikaisista tiloista saadaan houkuttelevat ja remontti tehdään niin, että halli säilyttää sekä tunnelmansa, tasonsa että asiakkaansa. 

Hakaniemen hallin kauppiaat haluavat, että remontin suunnittelussa ja väistöpaikkaa luotaessa kuullaan niin asiakkaita kuin kauppiaitakin. Yhdistys haluaa säilyttää hallin nimenomaan ruokahallina ja pitää huolta hallin erityisominaisuuksista. Palkinnon vastaanottaa Hakaniemen Ykköskauppiaat ry:n edustajana hallituksen puheenjohtaja Reinin lihan hallikauppias Pirjo Passinen.

ELO-säätiö haluaa palkinnolla vahvistaa hallin kauppiaiden uskoa siihen, että sitkeys palkitaan ja Hakaniemen asiakkaat seuraavat hallin väkeä väliaikaisiin tiloihin ja palaavat halliremontin jälkeen innolla ruokaostoksille yli 100-vuotiaaseen Hakaniemen halliin.

Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus, johon kuuluvat pj. Heikki Antolainen, vpj. Kasperi Saari, Maria Planting, Harri Koskinen, Lasse Lehtinen, Ari Lahti, Rafaela Seppälä, Vesa Lehto, Pekka Terävä ja Heikki Valkama, sekä säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Timonen ja varapuheenjohtaja Leena Saarinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ELO-säätiö: johtaja Seija Kurunmäki, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi, +358 400 460894


Kuusamon Naturpolis-hanke: Elisa Kangasaho, Elisa.Kangasaho@naturpolis.fi
Kyrö Distillery: Mikko Koskinen, mikko@kyrodistillery.com
Hakaniemen ykköskauppiaat ry, Pirjo Passinen, ppassine@welho.com

Kuvat

Lentävä lautanen - palkinnonsaajat, kuvaaja: Aino
Lentävä lautanen - palkinnonsaajat, kuvaaja: Aino
Lataa
Hakaniemen Ykköskauppiaat ry:n edustajana hallituksen puheenjohtaja Reinin lihan hallikauppias Pirjo Passinen. kuvaaja: Aino Huovio
Hakaniemen Ykköskauppiaat ry:n edustajana hallituksen puheenjohtaja Reinin lihan hallikauppias Pirjo Passinen. kuvaaja: Aino Huovio
Lataa
Kuusamon kaupungin Naturpolis-hanke, Elisa Kangasahon ja Jarmo Pitkäsen, kuvaaja: Aino Huovio
Kuusamon kaupungin Naturpolis-hanke, Elisa Kangasahon ja Jarmo Pitkäsen, kuvaaja: Aino Huovio
Lataa
Kyrö Distillery Company, markkinointijohtaja Mikko Koskiselle ja toimitusjohtaja Miika Lipiäiselle, Kuvaaja: Aino Huovio
Kyrö Distillery Company, markkinointijohtaja Mikko Koskiselle ja toimitusjohtaja Miika Lipiäiselle, Kuvaaja: Aino Huovio
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi
ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa.  Innostamme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja entistä enemmän sen jälkeen. Vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye