Helsingin yliopisto

Väitös: Kaupallisten prosessoitujen elintarvikkeiden ja vesinäytteiden mutageenisuus sekä estrogeeninen aktiivisuus suurempaa Nigeriassa kuin Suomessa

Jaa
Kaupallinen prosessoitu ruoka, talousraakavesi ja jätevesilaitoksilta vesistöihin virtaavat puhdistetut vedet ovat epäiltyjä, mutta vielä riittämättömästi tutkittuja ihmisten altistumislähteitä kemiallisille mutageeneille ja estrogeenin kaltaisille aineille globaalisti. M.Sc. Matthew Omoruyin väitöskirjatutkimus tähtää nykytilanteen kartoittamiseen vertaillen yhdessä eurooppalaisessa (Suomi) ja yhdessä afrikkalaisessa (Nigeria) maassa. Tutkimuksessaan Omoruyi havaitsi, että nigerialaiset elintarvikkeet ja juomavetenä käytetyt pakatut vedet sisältävät todennäköisemmin mutageenisia ja estrogeenisia kemikaaleja kuin niiden suomalaiset vastineet.

Nämä elintarvikkeiden ja juomaveden kemialliset mutageenit ja estrogeeniset yhdisteet kuuluvat merkittäviin syövän syihin globaalisti.

Prosessoitujen elintarvikkeiden mutageenisuus alhainen Suomessa

Tutkimuksessaan Omoruyi havaitsi, että kaupallisten prosessoitujen elintarvikkeiden mutageenisuus, eli DNA:han pääasiassa yhden emäsparin muutoksia aiheuttavien kemikaalien pitoisuus, oli Suomessa yleensä alhainen: 60 tai 70% osoittautui ei-mutageenisiksi riippuen siitä, tehtiinkö tutkimus Salmonella typhimurium –kannalla TA 100 vai TA 98. Vaikka enemmistö alun perin positiivisista näytteistä oli negatiivisia täydentävissä tutkimuksissa, eräät einesleikkeet (kylmäsavustettu nauta, grillattu kalkkuna ja savustettu kana; yksi erä jokaisesta) olivat mutageenisia kaikilla kolmella käytetyllä määritysmenetelmällä osoittaen sen, ettei mutageeninen vaikutus ollut toissijaista, Suomalaisten elintarvikkeiden antamaa vähäistä mutageenisuustulosta tukivat samankaltaisten elintarvikkeiden kemialliset analyysit niiden sisältämistä polysyklisistä aromaattisista hiilivedyistä.

Heikompi tilanne Nigeriassa

Vastoin Suomesta saatua tulosta suurin osa (75%) nigerialaisista elintarvikkeista oli mutageenisia Amesin testissä. Chin-chin (pavuista ja vehnäjauhoista paistettu välipala), hampurilainen, suya (eräänlainen kebab) ja papukakku olivat mutageenisia kaikilla kolmella määritysmenetelmällä. Yksikään näytteistä ei kuitenkaan ollut positiivinen suurempia DNA-vaurioita kuin yksittäisten nukleotidien mutaatioita mittaavassa Comet-määrityksessä.Ne eivät myöskään olleet soluille myrkyllisiä millään tutkituista kolmesta menetelmästä.

Kaikkiaan 31% pussiin pakatuista juomavesistä Nigeriassa osoittautui estrogeenisiksi pitoisuuksien vaihdellessa välillä 0,79–44,0 ng/l estradioliekvivalentteja (EEQ), kun taas mikään suomalaisista hana- tai pullovesinäytteistä ei antanut estrogeenista vastetta tätä mittaavassa in vitro –kokeessa. Samoin Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon raakaveden estrogeeninen aktiivisuus oli yleisesti matala (alle määritysrajan olleista pitoisuuksista aina 0,7 ng/l EEQ asti) lukuunottamatta maalis- ja elokuun näytteitä v. 2011, jolloin mitattiin suhteellisen suuria pitoisuuksia (14,0 ja 7,8 ng/l EEQ). Puhdistetusta jätevedestä ei missään vaiheessa löydetty estrogeenista aktiivisuutta kuten ei myöskään puhdistamattomasta tai puhdistetusta talousvedestä Helsingissä.

”Tutkimukseni tulokset puhuvat vahvasti sen puolesta, että nigerialaiset elintarvikkeet ja juomavedet sisältävät todennäköisemmin mutageenisia ja estrogeenisia kemikaaleja kuin niiden suomalaiset vastineet, ja siksi Nigeriassa pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin, jotta ihmisten altistuminen ravinnosta näille yhdisteille saataisiin vähenemään” tiivistää Omoruyi.

MSc Matthew Omoruyi väittelee eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopiston Viikin kampuksen B-talon sali 4 (Latokartanonkaari 9) perjantaina 6.11.2015 klo 12 aiheesta:

Mutagenic and estrogenic activities of commercially processed food items and water samples: a comparison between Finland and Nigeria

Väitöskirja kuuluu toksikologian alaan.

Vastaväittäjänä toimii professori Atte von Wright (Itä-Suomen yliopisto, Kuopio) ja kustoksena professori Raimo Pohjanvirta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

MSc Matthew Omoruyi, matthew.omoruyi@helsinki.fi,

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eeva Karmitsa, Tiedottaja, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, puh. 02941 58461, 050 415 0396, eeva.karmitsa@helsinki.fi, vetmed.helsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye