Asunto-osakkeiden sähköistämiselle kannatusta – uusia arvo-osuustilejä tarvittaisiin 500 000 - 600 000
Sähköinen asunto-osakerekisteri koskettaa toteutuessaan yli 86 000 asunto-osakeyhtiötä ja noin 1,5 miljoonaa asunto-osakkeenomistajaa. Asunto-osakekauppoja tehdään vuosittain 70 000 - 80 000. Lisäksi merkittävä määrä omistajavaihdoksia tapahtuu mm. perintöjen seurauksena, joten omistajavaihdoksia tapahtuu vuosittain yli 100 000. Pörssiosakkeista poiketen yksittäisen asunto-osakeyhtiön osakkeet vaihtavatkin omistajaa melko harvoin, keskimäärin 5-7 vuoden välein.
Kiinteistöliiton tutkimusten perusteella arviolta 40 - 45 %:lla asunto-osakkeiden omistajista ei ole arvo-osuustiliä. Asunto-osakkeiden siirtäminen arvo-osuuksiksi vaatisi siten noin 500 000 - 600 000 uuden arvo-osuustilin avaamista Arvopaperikeskukseen tai pankkeihin.
Asunto-osakeomistusten digitalisointi ja arvo-osuuksiin perustuva osakeomistustiedot sisältävä asunto-osakerekisteri olisi merkittävä uudistus sekä asunto-osakeyhtiöiden että niiden osakkeenomistajien kannalta. Taloyhtiön hallitus ja isännöinti käyttävät omistajatietoja useita kertoja kuukaudessa mm. erilaisiin kokouskutsuihin, laskutuksiin ja tiedottamiseen. Reaaliaikainen omistajatieto tehostaisi yhtiön jokapäiväistä toimintaa. Osakkeenomistajalla ei myöskään olisi huolta paperisten osakekirjojen turvallisesta säilytyksestä, kun tieto olisi arvo-osuusjärjestelmässä. Asunto-osakkeiden kauppa ja käyttäminen mm. vakuutena yksinkertaistuisi ja tehostuisi.
Kiinteistöliiton mielestä digitalisointi tulee toteuttaa siten, että se hyödyttää sekä taloyhtiöitä että niiden omistajia. Tarkoituksenmukainen tapa kattaa digitalisoinnin toteuttamisen ja ylläpidon kustannukset olisi periä maksu omistajanvaihdoksen yhteydessä. Taloyhtiöiden hallinnossa tarvitsemien rekisteritietojen käyttäminen sekä asunto-osakkeiden omistajatietojen säilyttämisen tulee olla maksutonta.
Valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa IRO Research Oy tutki asiaa tuhannen vastaajan otoksella. Osakehuoneiston omistajista 37 % suhtautui myönteisesti paperisten asunto-osakekirjojen siirtämiseen sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään. Vajaa kolmannes ei kannattanut muutosta ja yhtä moni ei osannut sanoa mielipidettään.
Kiinteistöliiton omaan kyselyyn vastasi hieman yli 2 000 jäsentaloyhtiöiden edustajaa. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajista ja jäsenistä 58 % kannatti asunto-osakkeiden sähköistämistä. 25 % ei kannattanut muutosta ja 17 % oli kannastaan epävarmoja. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajista ja jäsenistä 58 % ilmoitti Kiinteistöliiton tutkimuksessa, että heillä on arvo-osuustili.
Lisätietoa: Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen, puh. 050 551 1295, harri.hiltunen@kiinteistoliitto.fi
Yhteyshenkilöt
Harri Hiltunentoimitusjohtaja
Puh:050 551 1295harri.hiltunen@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Uusi laki ei tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden leikkipaikoista huolehtimiseen27.6.2025 13:48:39 EEST | Tiedote
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta (185/2025) tuli voimaan toukokuussa 2025. Lain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tulkitsee kyseisen lain soveltuvan myös taloyhtiöiden leikkipaikkoihin.
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt26.6.2025 11:09:39 EEST | Tiedote
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden etujen vastaisia. Isännöintialan maineen kannalta kartelli on ollut haitallinen, ja taloyhtiöiden luottamusta rapauttava.
Kiinteistövero eniten kasvanut kuluerä kerrostaloissa vuonna 202426.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen 17.6. julkaiseman Asunto-osakeyhtiöiden talous -tilaston mukaan kiinteistövero nousi kerrostaloissa keskimäärin runsaat 12 prosenttia vuonna 2024. Kiinteistövero oli eniten kasvanut kuluerä kerrostalokannassa. Lisäksi epävarmuus tulevasta kehityksestä on kiinteistönomistajien parissa suurta.
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme