Novo Nordiskin insuliinianalogeilla on todistetusti suotuisa turvallisuusprofiili
Novo Nordiskilla on markkinoilla kolme insuliinianalogia: ylipitkävaikutteinen perusinsuliinianalogi Levemir® (detemirinsuliini), lyhytvaikutteinen insuliinianalogi NovoRapid® (aspartinsuliini) ja sekoiteinsuliinianalogi NovoMix® (kaksivaiheinen aspartinsuliini). Jotta vältyttäisiin tarpeettomalta huolestumiselta siitä, liittyykö myös Novo Nordiskin insuliinianalogeihin lisääntynyt syöpäriski, haluamme tuoda esiin seuraavat asiat:
- 20 viimeisen vuoden aikana kaikista Novo Nordiskin insuliinianalogeista on tutkittu IGF-1 reseptoriin sitoutuminen jo varhaisessa tutkimusvaiheessa. Vain ne insuliinianalogit, joiden sitoutumissuhde insuliinireseptorin ja IGF-1 reseptorin välillä on samanlainen tai suotuisampi kuin ihmisinsuliinilla on hyväksytty edelleen kehitettäviksi (3).
- Tutkimukset reseptoriin sitoutumisesta ja vaikutuksista solujen kasvuun osoittavat, että Novo Nordiskin lyhytvaikutteinen aspartinsuliini on turvallisuusprofiililtaan identtinen ihmisinsuliinin kanssa (3),(4).
- Levemir®-insuliinin suhteellinen taipumus sitoutua IGF-1 reseptoriin ja vaikutus solujen kasvuun on samanlainen tai hieman vähäisempi kuin ihmisinsuliinilla (4),(5),(6), joten sen turvallisuusprofiili on vähintään yhtä hyvä kuin ihmisinsuliinilla.
- Kaikki Novo Nordiskin markkinoilla olevat insuliinianalogit ovat läpikäyneet laajan kontrolloitujen tutkimusten ja seurantatutkimusten sarjan. Lisäksi markkinoilletulon jälkeisessä seurannassa tarkkaillaan kaikkia esille tulevia turvallisuustekijöitä huolella.
- Novo Nordisk on 20 viimeisen vuoden aikana kehittänyt insuliinianalogeja parantamaan insuliinihoitoisten diabeetikoiden hoitoa. Laajat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että Levemir®, NovoRapid® ja NovoMix® tarjoavat monille potilaille etuja ihmisinsuliineihin verrattuna.
Mads Krogsgaard Thomsen, Novo Nordiskin korkein lääketieteellinen johtaja ja tutkimusjohtaja toteaa:
"Tieteeseen pohjautuva lähestymisemme turvallisten, parempien insuliinianalogien kehittämiseen yhdessä laajojen ja kokonaisvaltaisten insuliinin turvallisuustietokantojen kanssa vakuuttaa meidät siitä, että Novo Nordiskin insuliinianalogit tarjoavat diabetespotilaille mahdollisuuden parempiin hoitotuloksiin ihmisinsuliineihin verrattuna."
Insuliini ja IGF-1 reseptorit
Insuliini voi sitoutua sekä insuliinireseptoriin että IGF-1 reseptoreihin (insuliininkaltainen kasvutekijä-1). Insuliinireseptoriin sitoutumisen tarkoituksena on pääasiassa alentaa glukoosipitoisuutta kun taas insuliini sitoutuessaan IGF-1 -reseptoriin pääasiassa saa aikaan solunjakautumista. Insuliini sitoutuu paljon vahvemmin (500 kertaisesti) insuliinireseptoriin kuin IGF-1 reseptoriin. Jos insuliinimolekyyliä muutetaan niin, että tämä suhde muuttuu epäsuotuisaan suuntaan, on mahdollista, että lisätään solujakautumisen riskiä IGF-1 reseptorin kautta.
Novo Nordisk on maailman johtava yhtiö diabeteksen hoidossa. Yhtiön muita painopistealueita ovat vaihdevuosien hormonikorvaushoidot ja veren hyytymisen häiriöiden sekä kasvuhäiriöiden hoito. Novo Nordisk työllistää yli 27 000 henkilöä 81 maassa ja markkinoi tuotteitaan 179 maassa. Yhtiön pääkonttori on Tanskassa. Suomessa Novo Nordisk Farma Oy työllistää 60 henkilöä. Yritys on DEHKO-projektin päätukija. Lisätietoa osoitteesta: www.novonordisk.fi
.
Novo Nordiskin insuliinivalmisteet:
Insuliinianalogit
Ylipitkävaikutteinen insuliinanalogi Levemir®
Lyhytvaikutteinen insuliinianalogi NovoRapid®
Insuliinianalogisekoite NovoMix®
Ihmisinsuliinit
Pitkävaikutteinen insuliini Protaphane®
Lyhytvaikutteinen insuliini Actrapid®
Lisätietoja:
Lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen, p. 020 7625 339, tskk@novonordisk.com
Asiantuntijakontaktit:
Professori Johan Eriksson, Helsingin yliopisto, p. 040-501 6595, johan.eriksson@helsinki.fi
,
Erikoislääkäri Markku Saraheimo, Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistys,
p. 050-521 7952, markku.saraheimo@helsinki.fi
Lähettäjä:
Novo Nordisk Farma Oy, Maija-Riitta Laaksonen, p. 020 7625 332, mrla@novonordisk.com
Viitteet:
References:
(1) www.diabetologia-journal.org/
(2) Baserga R, Peruzzi F, Reiss K (2003): The IGF-1 receptor in cancer biology. Int J Cancer 107: 873-877
(3) Gammeltoft S, Hansen BF, Dideriksen L, Lindholm A, Schäffer L, Trüb T, Dayan A, Kurtzhals P (1999):
Insulin aspart, a novel rapid-acting human insulin analogue. Exp Opin Invest Drugs 8 (9): 1431-1442
(4) Kurtzhals P, Schäffer L, Sørensen A, Kristensen C, Jonassen I, Schmid C, Trüb T (2000): Correlations of
receptor binding and metabolic and mitogenic potenticies of insulin analogs designed for clinical use. Diabetes
49: 999-1005
(5) Center for Drug Evaluation and Research, FDA. Application number 21-536: Pharmacology review of insulin
detemir
(6) Shukla A, Grisouard J, Ehemann V, Hermani A, Ensmann H, Mayer D (2009) Analysis of signalling pathways
related to cell proliferation stimulated by insulin analogs in human mammary epithelial cell lines. Endocrine-
Related Cancer 16: 429-441
Tietoja julkaisijasta
Novo Nordisk on johtava globaali lääkealan yritys, joka on perustettu vuonna 1923. Pääkonttorimme sijaitsee Tanskassa. Tavoitteemme on ajaa muutosta diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten lihavuuden ja harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien, voittamiseksi. Pyrimme siihen tekemällä uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja, laajentamalla lääkkeidemme saatavuutta sekä pyrkimällä ehkäisemään ja viime kädessä parantamaan sairauksia. Novo Nordisk työllistää noin 44 000 ihmistä 80 maassa ja markkinoi tuotteitaan noin 170 maassa. Novo Nordiskin B-osakkeet on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa (Novo-B) ja ADR:t New Yorkin pörssissä (NVO). Lisätietoja: novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme