Suomalaiset syövät 440 miljoonaa kuntien tarjoamaa ruoka-annosta vuodessa: Kunta voi suosia lähiruokaa
Kuntaliitto, maa- ja metsätalousministeriö ja FCG Efeko tiedottavat
1.7.2009
Julkaistavissa heti
Suomalaiset syövät 440 miljoonaa kuntien tarjoamaa ruoka-annosta vuodessa:
Kunta voi suosia lähiruokaa
Kunnat tarjoavat 440 miljoonaa ruoka-annosta vuodessa. Vuonna 2008 jokainen suomalainen söi keskimäärin 153 ammattikeittiöiden eli kahviloiden, ravintoloiden, henkilöstöravintoloiden ja julkisten keittiöiden valmistamaa ateriaa. Kuntien luottamushenkilöt päättävät, mistä raaka-aineista julkisin varoin kunnissa tarjottava ruoka on valmistettu.
– Taloudellisen taantuman kohdatessa tuntuu helpolta ryhtyä säästämään ensimmäiseksi koululaisten ja henkilöstön lautasilta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lähiruoan suosiminen on investointi kunnan ja seudun elinvoimaisuuteen, ruokapalveluiden laatuun ja asukkaiden hyvinvointiin, Kuntaliiton erityisasiantuntija Tytti Seppänen sanoo.
Kaikki suomalaiset ovat jossain elämänsä vaiheessa julkisen ruokapalvelun asiakkaita.
Moni työikäinen suomalainen syö päivän ainoan lämpimän aterian työpaikalla. Siksi joukkoruokailun kansanterveydellinen merkitys on suuri. Myös ruokakulttuurin siirtäminen sukupolvelta toiselle ja ruokakasvatus ovat tärkeä osa julkista ruokapalvelua.
– On varsin haasteellista, jos lautaselliseen ruokaa, jonka tulee täyttää kaikki ravitsemuksellisuus-, terveys- ja kasvatustavoitteet, maku ja muu laatu, on käytettävissä vain muutamia kymmeniä senttejä, maaseutuylitarkastaja Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä muistuttaa.
Julkinen ruokapalvelu voi tarjota lähiruokaa kuntalaiselle
Pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset ja julkinen sektori voivat tehdä keittiöiden välistä yhteistyötä. Julkisissa hankinnoissa alueen talouden ja työllisyyden korostaminen ei ole kuitenkaan sallittua.
Hankintalainsäädännön vastaista ei sen sijaan ole toimitusketjun lyhyyteen liittyvien kriteerien huomioiminen silloin, kun toimitusketjulla on vaikutusta elintarvikehankintojen laatuun ja ympäristövaikutuksiin.
– Usein on perusteltua ostaa elintarvikkeita läheltä, jotta asiakas saa tuoretta ja turvallista ruokaa päivittäin. Lähiruoan käytöllä tavoitellaan myös järkevää ja läpinäkyvää elintarvikeketjua. Paikallisen maatalous- ja elintarviketuotannon jatkuminen sekä kehittyminen vaikuttavat laajasti kaikkiin suomalaisiin, Seppänen muistuttaa.
– Jopa pohjoisissa kasvuolosuhteissa kunnallisten keittiöiden lähiruoan käyttöaste voi olla yli 50 prosenttia.
Seppäsen mukaan lähiruoan suosimisessa on kysymys tahdosta ja halusta kehittää toimivat mallit ja ratkaisut. Kehittäminen lähtee päättäjien, ruokapalvelusta vastaavien, yrittäjien ja asiakkaiden vuoropuhelusta.
Kotimaisen elintarviketuotannon omavaraisuus ja elintarvikkeiden huoltovarmuus nousivat esiin myös valtioneuvoston toukokuussa hyväksymässä maaseutupoliittisessa selonteossa.
Suomalaiset haluavat syödä turvallisesti ja edullisesti
Lähiruoan ei tarvitse olla peräisin kotikunnasta tai -maakunnasta. Sen sijaan lähiruoan periaatteena on tuoreus, turvallisuus, joustavuus sekä tarpeeseen perustuva oikea määrä ja laatu.
Lähiruokaa ovat vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat, sienet, leipä, viljatuotteet, kala ja liha sekä kansallisesti ajatellen myös maito, jalostetut lihatuotteet ja muut kotimaiset elintarvikkeet.
Ruoan tuottaminen ja sen käyttäminen mahdollisimman lähellä tukee koko Suomen hyvinvointia.
Kuluttajien vaatimukset ja toiveet ruoan suhteen liittyvät mm. hintaan, turvallisuuteen, tuotantotapaan, jäljitettävyyteen ja alkuperään.
Kuluttajat haluavat entistä useammin tietää, mistä tuote on peräisin. Lähiruoka-ajatteluun liittyy myös lisääntynyt tuotetietous. Suomalaiset haluavat tietää, mikä on ruoan alkuperämaa ja mistä raaka-aineista ruoka on valmistettu.
Päättäjälle apua lähiruokapäätöksiin oppaasta
Kuntaliitto, FCG Efeko sekä Maa- ja metsätalousministeriö ovat yhdessä julkaisseet oppaan lähiruoan käyttämisestä kunnallisissa ruokapalveluissa. Ensimmäinen, vastajulkaistu opas on suunnattu kuntien päättäjille.
Myöhemmin ilmestyvät oppaat myös yrittäjille ja ostajille.
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Tytti Seppänen, Kuntaliitto, p. (09) 771 2030, 040 524 7362, tytti.seppanen (at) kuntaliitto.fi
maaseutuylitarkastaja Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousminiteriö, p. (09)160 52930, 040 513 2125, kirsi.viljanen (at) mmm.fi
konsultti Sara Syyrakki, FCG Efeko, p. (09) 771 2290, 050 439 5625, sara.syyrakki (at) fcg.fi
”Päättäjän opas: Lähituottajat ja kunnalliset ruokapalvelut” on julkaistu internetissä osoitteessa http://www.tkk.utu.fi/extkk//ruokasuomi/oppaat_paattajan_opas_2009.pdf
Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto ja OAJ: Koulutuksesta leikkaaminen ei pelasta Suomea – se kaventaa sen mahdollisuuksia8.8.2025 12:57:23 EEST | Tiedote
Kuntaliitto ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ muistuttavat , että koulutus ei ole valtion toissijainen meno, vaan hyvinvointivaltion perusta. Kuntaliitto ja OAJ edellyttävät pitkäkatseisuutta ja koulutusmyönteisyyttä hallituksen neuvotteluihin. Koulutuksesta leikkaaminen ei pelasta Suomea – se kaventaa sen mahdollisuuksia. Juuri koulutuksen kautta Suomi voi vastata osaajapulaan, parantaa työllisyyttä ja nostaa tuottavuutta. Koulutuksesta huolehtiminen on talouspoliittisesti järkevä ja välttämätön investointi. Sellaista byrokratiaa ei kunnissa ole, josta esitetyt leikkaukset voitaisiin tehdä. Jos peruspalveluiden valtionosuutta leikataan, osuvat ne vääjäämättä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. On kysyttävä, mistä kunnissa voidaan enää leikata ilman, että vaikutukset kasautuvat kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja perheille.
Kommunförbundet bestört över Purras budgetförslag: utbildning och kultur för medborgarna är inte ”sekundära statliga utgifter”7.8.2025 14:22:44 EEST | Pressmeddelande
Finansminister Riikka Purras förslag till statsbudget för 2026, som publicerades på onsdagen, överraskade med sin politiska karaktär, nya nedskärningar i basservicen och det faktum att utbildning och kultur för medborgarna kallades ”sekundära statliga utgifter”.
Kuntaliitto tyrmistyi Purran budjettiehdotuksesta: kansalaisten sivistys ja koulutus eivät ole ”toissijaisia valtion menoja”7.8.2025 13:12:03 EEST | Tiedote
Valtiovarainministeri Riikka Purran keskiviikkona julkaistu esitys vuoden 2026 valtion budjetiksi yllätti poliittisuudellaan, peruspalveluihin kohdistuvilla uusilla leikkauksilla ja sillä, että kansalaisten sivistystä ja koulutusta kutsuttiin ”valtion toissijaisiksi menoiksi”.
Kuntamediat satsaavat kehitykseen1.8.2025 10:54:27 EEST | Tiedote
Kuntamediat eli Kuntalehti ja Kommuntorget ottavat seuraavan askeleen panostamalla kehitystyöhön. Jatkossa Kuntalehden nykyinen päätoimittaja Tommy Pohjola ottaa Kommuntorgetin päätoimittajuuden lisäksi vastuun KL-Kustannus Oy:n medioiden kehityshankkeista. Yksi hankkeista on uuden julkaisujärjestelmän käyttöönotto.
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme