C.L. Engelin suunnittelema Kansalliskirjaston päärakennus avataan jälleen 1.3.2016

Korjaustyö on koskenut Carl Ludwig Engelin suunnittelemaa, vuonna 1845 käyttöön otettua päärakennusta, mutta myös vuonna 1906 valmistuneessa Rotunda-osassa on tehty toimenpiteitä.
Korjaushankkeen aikana rakennuksen vesikatto ja keskikupolin pinnoitteet on uusittu ja Rotunda-osan julkisivu on saanut uuden entistä vaaleamman sävyn. Sisätiloissa selkeästi näkyviä muutoksia ovat mm. lukusalien alkuperäisten oviaukkojen ja puulattioiden palauttaminen, eteistilojen kattomaalausten rekonstruointi sekä kalusteiden uusiminen. Kellarikerrokseen on rakennettu uudet naulakkotilat.
Urakoitsija luovutti Tuomiokirkon vieressä sijaitsevan kirjastorakennuksen sen omistajalle Helsingin yliopiston rahastoille lokakuun lopussa ja nyt rakennuksessa tehdään viimeistelytöitä. Kokoelmat ja palvelut siirretään uudistuneisiin tiloihin joulu-helmikuun aikana.
Entistä toimivampi kirjasto
Kirjastossa asiointi on nyt entistä sujuvampaa. Aineistoja voi palauttaa ja lainata itsepalveluautomaateilla ja kevään myötä myös kirjaston verkkoasiointia parannetaan. Verkossa voi tehdä tilauksia, tiedusteluja ja varata henkilökohtaisen palveluajan.
Uudistuneessa kirjastossa on erityisesti huomioitu tutkijat. Eteläsali on kalustettu tutkijoiden työtilaksi ja varattavia tutkijapaikkoja voi hakea tammikuusta alkaen. Kirjastossa on entistä laajemmin esillä lähdeaineistoja ja uutuuskirjallisuutta, ja avokokoelma on jaettu tieteenalakokonaisuuksiksi.
Suojeltu arvorakennus
Kansalliskirjaston rakennuksella on huomattava valtakunnallinen merkitys ja kaupunkikuvallinen arvo. Kirjastorakennus on suojeltu rakennussuojelulain nojalla. Korjaushanke on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja muiden asiantuntijoiden kanssa.
Kiinteistö on Helsingin yliopiston rahastojen omistuksessa, ja rakennuttamisesta vastasi Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus. Kohteen pääsuunnittelijana toimi Pauno Narjus / LPR-arkkitehdit Oy ja projektinjohtourakoitsijana NCC Rakennus Oy. Korjaushankkeen budjetti oli noin 19 miljoonaa euroa (alv 0).
Rakennuslehti valitsi Kansalliskirjaston korjaushankkeen Vuoden työmaaksi 2014.
Avajaiset 1.3.2016 klo 12
Kaikille avoin Kansalliskirjasto avaa Unioninkadun puoleiset ovensa yleisölle tiistaina 1.3.2016 klo 12. Avajaispäivää juhlistetaan erilaisin menoin. Avajaispäivän ja -viikon ohjelmaan voi tutustua lähempänä ajankohtaa kirjaston verkkosivuilla osoitteessa kansalliskirjasto.fi.
Helmikuun loppuun saakka kirjasto palvelee asiakkaitaan osoitteessa Fabianinkatu 35.
Tiedotusvälineille tullaan tarjoamaan helmikuussa mahdollisuus kirjaston tilojen kuvaamiseen ennen varsinaisia avajaisia.
Kirjaston tilojen kuvaukset tiedotusvälineille, tiedustelut 11.1.2016 alkaen
Viestintäpäällikkö Katri Nissilä, Kansalliskirjasto
puh. 050 3369052
katri.nissila (at) helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja korjaushankkeesta:
Kansalliskirjasto, Dorrit Gustafsson
puh. 050 3023500
dorrit.gustafsson (at) helsinki.fi
Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus, Eija Vuori
puh. 050 5638023
eija.vuori (at) helsinki.fi
LPR-arkkitehdit Oy, Pauno Narjus
puh. 040 5845025
pauno.narjus (at) ark-lpr.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Nuorten naisten käytösoppaat olivat ensimmäisiä askeleita kohti tasa-arvoista koulutusta19.5.2025 10:06:40 EEST | Tiedote
Nuorten naisten käytösoppaita alettiin julkaista 1700-luvulla. Ne olivat ensimmäinen tyttöjen itsensä luettavaksi suunnattu kirjallisuudenlaji.
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme