Masennus on yleistä aivoinfarktin jälkeen -myös potilaan omaiset tarvitsevat tukea
Bergin mukaan masennusoireet alkavat useimmiten kahden ensimmäisen sairastumista seuranneen kuukauden aikana. Noin puolella alkuvaiheessa masentuneista masennusoireet jatkuvat vielä ainakin 1-1,5 vuoden päästä sairastumisesta. Niistä, jotka olivat masentuneita puolen vuoden päästä sairastumisestaan, jopa kaksi kolmannesta oli masentuneita vielä puolentoista vuoden päästä sairastumisestaan. Masennuksen esiintyvyys pysyi koko puolentoista vuoden seuranta-ajan kohonneena (23-29 prosenttia). Vakavan masennuksen esiintyvyys kasvoi seurannan aikana 16 prosenttiin.
Aivoinfarktipotilaat, joiden neurologiset oireet olivat vaikea-asteisia, olivat muita useammin masentuneita. Aivohalvausoireiden ja masennuksen yhteys oli merkitsevä puolen vuoden - vuoden päästä sairastumisesta, minkä jälkeen oireiston vaikea-asteisuuden ja masennuksen yhteys taas väheni. Afasia tai mikään muu yksittäinen kognitiivinen oire tai vaurion paikka ei noussut keskeiseksi masennuksen selittäjäksi. Tässä tutkimuksessa miehet olivat naisia useammin masentuneita 1,5 vuoden päästä, mikä on yllättävää, sillä naiset ovat yleensä alttiimpia masennukselle. Miesten masennus saattoi myös tulla esille ensi kertaa vasta 1-1,5 vuoden päästä sairastumisesta.
Bergin tutkimuksesta käy ilmi, että aivoinfarktipotilaiden puolisot olivat jopa masentuneempia kuin sairastuneet itse. Puolisoista 33-38 prosenttia kärsi vähintään lieväasteisesta masennuksesta ja muista potilaan läheisistä 19-23 prosenttia. Puolisoiden uupumus oli myös yleistä.
Omaisen masennusoireet varhaisessa sairastumisen jälkeisessä vaiheessa olivat yhteydessä potilaan neurologisen oireiston vaikea-asteisuuteen ja potilaan korkeampaan ikään. Omaisen myöhemmän masennuksen paras selittäjä oli omaisen alkuvaiheen masentuneisuus. Omainen oli usein sekä uupunut että masentunut, vaikka näiden taustatekijät eivät olleetkaan samoja. Käytännön arkitoimissaan apua tarvitsevien potilaiden puolisot ja miespotilaiden vaimot olivat muita ryhmiä uupuneempia.
Masennuksen tiedetään huonontavan monella tavalla toipumisennustetta ja heikentävän elämänlaatua. Aivoinfarktipotilaan mielialan arviointi pian sairastumista seuraavan akuuttivaiheen jälkeen on tärkeää, ja riskipotilaiden seurannan tulisi myös jatkua riittävän kauan. Omaisten masennusriskin arviointiin ei riitä potilaaseen tai infarktiin liittyvät tiedot. Myös aivoinfarktipotilaiden lähiomaisten hyvinvoinnin ja voimavarojen arvioinnin olisikin hyvä kuulua aivoinfarktipotilaan kuntoutussuunnitelmaan.
Anu Berg seurasi tutkimuksessaan puolentoista vuoden aikana sataa ensimmäisen aivoinfarktinsa saanutta korkeintaan 70-vuotiasta HYKS:n neurologian klinikan osastohoitoon otettua potilasta ja heidän omaisiaan. Potilaat tavattiin 5 kertaa, ja neurologi, neuropsykologi ja puheterapeutti tutkivat heidät kattavin menetelmin. Masennusta arvioitiin sekä Beckin kyselylomakkeella että diagnostisin menetelmin. Lisäksi tutkittiin useiden erilaisten masennuksen arviointitapojen toimivuutta tällä potilasryhmällä. Omaiset tavattiin 3 kertaa ja heidän uupumistaan arvioitiin haastatteluin ja mielialaa lisäksi Beckin depressiokyselyllä.
Anu Berg väittelee 29.1.2010 klo 12 käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Depression and its assessment among stroke patients and their caregivers. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum Helsinki, ls. 3, Haartmaninkatu 8. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-5967-4
Väittelijän yhteystiedot:
Anu Berg, gsm 040 707 3413, s-posti anu.berg@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme