Taloyhtiö - kannusta osakkaat yhtiökokoukseen vaikuttamaan!
Oikeusministeriön, Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton julkaisema tuore Viestintäsuositus taloyhtiöille kiinnittää huomiota myös yhtiökokousviestintään. Viestintäsuositus kannustaa taloyhtiöiden hallituksia ja isännöitsijöitä toimimaan tavalla, jolla mahdollisimman suuri osuus osakkaista saadaan osallistumaan yhtiökokoukseen ja käyttämään heille kuuluvaa päätösvaltaa omassa taloyhtiössään.
– Hyvä yhtiökokousviestintä on avointa ja ennakoivaa. Kun mahdollisimman suuri osa osakkaista pääsee vaikuttamaan yhtiökokouksen valmistelussa ja osallistuu päätöksentekoon yhtiökokouksessa, luottamus lisääntyy ja ristiriidat vähenevät taloyhtiöissä, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Tärkeimmät päätökset tehdään yhtiökokouksessa
Ylintä päätösvaltaa taloyhtiöissä käyttävät osakkaat. Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa taloyhtiön talousarviosta ja yhtiövastikkeesta, taloyhtiön hallituksesta sekä tilin- ja toiminnantarkastajista. Yhtiökokous myöntää tili- ja vastuuvapauden hallitukselle ja isännöitsijälle sekä vahvistaa tilinpäätöksen. Päätöksentekoon liittyen on osakkailla laaja kyselyoikeus ja he voivat esittää kysymyksiä tilinpäätöksestä, taloudellisesta tilanteesta ja muista kokouksessa käsiteltävistä asioista. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin.
Kristel Pynnönen korostaa osallistumisen merkitystä taloyhtiöiden arjen sujuvuuteen. Osakkaiden osallistuminen yhtiökokoukseen varmistaa, että he saavat käyttöönsä oikeat tiedot, mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja vaikuttaa päätöksentekoon.
– Se, että osakkaiden näkemyksiä kuullaan mahdollisimman laajasti yhtiökokouksessa päätöksiä tehtäessä, on sekä yhtiön että osakkaan kannalta parempi vaihtoehto kuin tehtyjen päätösten moittiminen jälkikäteen, Kristel Pynnönen huomauttaa.
Viestintäsuosituksen keinot osakkaiden äänen kuulumisen varmistamiseksi yhtiökokouksissa ovat helposti toteutettavia. Esimerkiksi yhtiökokouksen ajankohta voidaan tiedottaa osakkaille hyvissä ajoin jo ennen virallisen kokouskutsun lähettämistä. Samalla osakkaille voidaan kertoa ajankohta, jolloin heidän tulee esittää haluamansa yhtiökokouksen päätösvaltaan kuuluva asia hallitukselle, jotta se saadaan kokoukseen käsiteltäväksi. Yhtiökokousasioista voidaan viestiä osakkaille ennakoiden ja heille voidaan varata mahdollisuus esittää jo ennen kokousta kysymyksiä hallitukselle ja isännöitsijälle yhtiökokoukseen liittyvistä asioista.
Lisätietoja
Kiinteistöliitto
apulaispäälakimies Kristel Pynnönen
puh. 040 579 6978
Viestintäsuosituksen löydät täältä
http://www.kiinteistoliitto.fi/attachements/2015-11-18T09-19-4913206.pdf
Lisätietoja yhtiökokouksista
http://www.taloyhtio.net/yhtiokokousopas/
Vinkkejä yhtiökokousviestintään
- Yhtiökokouksen aika osakkaille tiedoksi hyvissä ajoin ennen kokouskutsun lähettämistä
- Osakkaille jo ennen yhtiökokousta tietoa käsiteltävistä asioista
- Osakkaille mahdollisuus kysyä yhtiökokousasioista etukäteen hallitukselta tai isännöitsijältä
- Yhtiökokouskutsun mukaan valtakirjalomake
- Osakkaiden kysymyksiin vastaukset joko yhtiökokouksessa tai jälkikäteen kaikille osakkaille
- Yhtiökokouksen päätökset osakkaiden ja asukkaiden tietoon
Lähde: Viestintäsuositus taloyhtiöille: oikeusministeriö, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto
Yhteyshenkilöt
Kristel Pynnönenapulaispäälakimies
Puh:09 1667 6361kristel.pynnonen@kiinteistoliitto.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Uusi laki ei tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden leikkipaikoista huolehtimiseen27.6.2025 13:48:39 EEST | Tiedote
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta (185/2025) tuli voimaan toukokuussa 2025. Lain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tulkitsee kyseisen lain soveltuvan myös taloyhtiöiden leikkipaikkoihin.
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt26.6.2025 11:09:39 EEST | Tiedote
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden etujen vastaisia. Isännöintialan maineen kannalta kartelli on ollut haitallinen, ja taloyhtiöiden luottamusta rapauttava.
Kiinteistövero eniten kasvanut kuluerä kerrostaloissa vuonna 202426.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen 17.6. julkaiseman Asunto-osakeyhtiöiden talous -tilaston mukaan kiinteistövero nousi kerrostaloissa keskimäärin runsaat 12 prosenttia vuonna 2024. Kiinteistövero oli eniten kasvanut kuluerä kerrostalokannassa. Lisäksi epävarmuus tulevasta kehityksestä on kiinteistönomistajien parissa suurta.
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme