ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​

Toni Kostian on Vuoden Kokki 2016 ja Taneli Lehtonen on Vuoden Tarjoilija 2016

Jaa
Vuoden Tarjoilija 2016 ja Vuoden Kokki 2016, alojensa suomenmestaruuskilpailut, käytiin Gastro Helsinki -messuilla. Myöhään perjantai-iltana kruunattiin Vuoden Kokiksi 2016 Toni Kostian Helsinkiläisestä ravintola Grönistä ja Vuoden Tarjoilijaksi 2016 Taneli Lehtonen Ravintola Murusta.
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin pääruoka: Kukonpojan rintaa, kukonnahkaemulsiota, kaaleja ja kastiketta kukonpojan rangoista.
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin pääruoka: Kukonpojan rintaa, kukonnahkaemulsiota, kaaleja ja kastiketta kukonpojan rangoista.

Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman Ravintola Palacesta ja kolmannelle sijalle tuli Anssi Riihimäki Ravintola Olosta. Tarjoilijakilpailussa sijoittui toiseksi Ronny Malmberg Farangista ja kolmanneksi Niina Hakolahti Ravintola Palacesta.

Rohkea makumaailma nosti kokkikisan kärkeen

Vuoden Kokki -kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kylmä ja lämmin alkuruoka-annos kolmelletoista hengelle, sekä moderni pääruoka-annos kahdelletoista hengelle. Kaikkien finalistien neljän tunnin kisasuoritus oli onnistunut, vahva ja teknisesti osaava. Toni Kostianin annos erottautui voimakkailla mauilla sekä persoonallisuudella ja alusta loppuun tasavahvalla suorituksella.

- Kilpailijat onnistuivat finaalissa jopa korkeatasoista semifinaalia paremmin; kaikki viisi kilpailijaa olivat kyllä tänään liekeissä. Voitto tuli lopulta vahvalla ja virkistävän rohkealla makurakenteella sekä annosten tasalaatuisuudella, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Henry Tikkanen.

Toisessa alkuruoassa ja pääruoka-annoksessa oli käytettävä raaka-aineena kukonpoikaa. Loput yllätysraaka-aineet kilpailijat keräsivät semifinaalin jälkeen paljastetusta raaka-ainepöydästä.

-  Kukonpoika oli selkeästi tuttu raaka-aine: liha oli kaikilla mehukasta ja maukasta. Yllätyksenä tulleet raaka-aineet, joiden perusteella menu eilen suunniteltiin, eivät vaikuttaneet kenenkään suoritukseen negatiivisesti, joskin kasvisten käyttö olisi osalla kilpailijoista voinut olla monipuolisempaa, Tikkanen summaa.

Kilpailuannoksissa nousivat pinnalle tämän päivän tyypilliset ravintola-annosten trendit: kastikkeet olivat ohuita, pääraaka-ainetta mehustavia, paistoliemen tyyppisiä kastikkeita, jotka jättävät tilaa lisukkeiden ja pyreiden mauille. Lämpimissä pääruoka-annoksissa oli mukana myös kylmiä elementtejä, muun muassa hapokkuutta ja kirpeyttä annokseen tuovat pikkelöidyt raaka-aineet. 

Kokonaisvaltainen palvelu ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Voitto vietiin tänä vuonna tekniikan ja hyvän asiakaspalvelun kokonaisvaltaisella hallinnalla – pienellä showmanshipilla maustettuna.

– Finaalissa kärkikolmikko erottautui vahvalla ammatillisella osaamisella. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin kriittisiä ja aikaisemmista vuosista poiketen tuomarointi jaettiin osa-alueittain, jolloin arvioinnissa päästiin huolellisempaan ja tarkempaan lopputulokseen, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sekä juustoille sopivat viinit, valmistaa alkucocktailit, laskea oluet, valmistaa kahvit ja tarjoilla avecit sekä pitää huolta viiden hengen pöytäseurueesta.

– Voittaja erottautui finaalissa rennonletkeällä otteellaan ja Taneli meni selkeästi jopa oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hän isännöi pöytäseurueensa loppuun asti äärimmäisen huolellisesti ja huolta pitäen, summaa Marin.

Vuoden Tarjoilija 2016 –kilpailun palkinnot

1.  PALKINTO

Henrik Bitten rahaston apuraha 5000€

Viinimatka Espanjaan, Torresin tilalle Barcelonaan

ELO-säätiön apuraha 2500€ ammattitaidon kehittämistä varten

 2.  PALKINTO

Henrik Bitten rahaston apuraha 3000€

3 . PALKINTO

Rahapalkinto Henrik Bitten rahasto 2000€

ERIKOISPALKINNOT

Pernod Ricard lahjoitti  parhaan palvelukokemuksen tuoneelle Ravintola Murun Taneli Lehtoselle matkan Irlantiin Jamesonin tehtaalle

Duni palkitsi tuotepalkinnoin Niina Hakolahden Ravintola Palacesta parhaasta kattauksesta

Paulig tarjoaa kaikille voittajille elämyksen kahdelle ravintoloissa.

Vuoden Kokki 2016 –kilpailun palkinnot

1.  PALKINTO

Messusäätiön apuraha 6000€ ammattitaidon kehittämistä varten.

ELO-säätiön apuraha 5000€ koulutusta ja yhteistoimintaa varten.

Viinimatka Barcelonaan Torresin tarjoamana.

Lisäksi Vuoden Kokit (1995-2015) kruunaavat vastavalitun Vuoden Kokki 2016-voittajan Vuoden Kokki -akatemian jäseneksi, joka saa oikeuden käyttää Kultaista Vuoden Kokki -tunnusta.

2.  PALKINTO

Messusäätiön apuraha 3000€

3.  PALKINTO

Messusäätiön apuraha 1000€

Erikoispalkinnot

Valio palkitsi parhaasta pääraaka-aineen käsittelystä Food Camp Finlandin Mikko Kaukosen vuoden juustoilla.

Paras veitsenkäsittelijä, Toni Kostian sai E.Ahlströmin lahjoittaman erikoisveitsen.

Metos palkitsi kilpailun parhaan assistentin, Stadin ammattiopistossa opiskelevan Niall  Larjalan tuotepalkinnolla.

www.facebook.com/vuodenkokki
www.facebook.com/vuodentarjoilija

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja tukijat saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä myös kansainvälisesti kiinnostavaa.

Yhteyshenkilöt

Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö, 0400 460 894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
Heikki Liekola, Vuoden Kokki –kilpailun johtaja, 040 514 5304
Moila Ant-Wuorinen, kilpailukoordinaattori, ELO-säätiö, 050 370 4742, moila.ant-wuorinen@elo-saatio.fi


Haastattelupyynnöt ja voittajien yhteystiedot:
Mari Cadaut, 040 587 8053, mari.cadaut@viestintamakua.fi
Moila Ant-Wuorinen, 050 370 4742, moila.ant-wuorinen@elo-saatio.fi

Kuvat

KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin pääruoka: Kukonpojan rintaa, kukonnahkaemulsiota, kaaleja ja kastiketta kukonpojan rangoista.
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin pääruoka: Kukonpojan rintaa, kukonnahkaemulsiota, kaaleja ja kastiketta kukonpojan rangoista.
Lataa
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin lämmin alkuruoka: Paahdettua ja karamelisoitua sipulia, kukonpojan koipea ja porsaan rasvalla maustettua lientä.
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin lämmin alkuruoka: Paahdettua ja karamelisoitua sipulia, kukonpojan koipea ja porsaan rasvalla maustettua lientä.
Lataa
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostian
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostian
Lataa
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin kylmä alkuruoka: Siikatartar, katkarapua, sitruunalla maustettua kurkkua ja muikunmätikastiketta.
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostianin kylmä alkuruoka: Siikatartar, katkarapua, sitruunalla maustettua kurkkua ja muikunmätikastiketta.
Lataa
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostian
KUVA: Aino Huovio Vuoden Kokki 2016 Toni Kostian
Lataa
KUVA: Aino Huovio Vuoden Tarjoilija 2016 Taneli Lehtonen
KUVA: Aino Huovio Vuoden Tarjoilija 2016 Taneli Lehtonen
Lataa
KUVA: Aino Huovio Vuoden Tarjoilija 2016 Taneli Lehtonen
KUVA: Aino Huovio Vuoden Tarjoilija 2016 Taneli Lehtonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​
ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye