Uhanalainen hiirihaukka uhkaa jäädä sivurooliin
Etelä-Suomessa nuoret metsät ovat yleistyneet, mutta varttuneet metsät ja niitä suosivat petolinnut ovat vähentyneet. Elinympäristön vähenemisellä voi olla vaikutuksia lajistoon myös lajienvälisten vuorovaikutusten kautta. Voimakkaat kilpailijat saattavat hallita jäljellä olevaa elinympäristöä, jolloin heikommille lajeille jää niukasti elintilaa.
Luomuksen tutkimuksessa tarkasteltiin lajienvälisten vuorovaikutusten merkitystä hiirihaukan esiintymiselle. Aineistona käytettiin petolintujen pesätietoja Pohjois-Karjalasta ja Luonnonvarakeskuksen keräämää myyrä- ja kanalintuaineistoa.
Uhanalainen hiirihaukka kilpailee silmälläpidettäväksi luokitellun kanahaukan kanssa pesäpaikoista. Kanahaukalla on kuitenkin etulyöntiasema, sillä se saattaa saalistaa muita petolintuja, varsinkin jos ravintotilanne on huono. Tutkimuksessa selvisi, että hiirihaukka välttää kanahaukkaa riippumatta kanahaukan saalislajien runsaudesta. Hiirihaukka ei mielellään asuttanut reviirejään, jotka sijaitsivat lähellä asuttua kanahaukan pesää.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös muiden petolintukilpailijoiden vaikutusta hiirihaukkaan. Esimerkiksi viirupöllö ja lapinpöllö voivat asettua hiirihaukan pesään ennen kuin haukka palaa muuttomatkaltaan. Pöllöt kilpailevat hiirihaukan kanssa myös myyräravinnosta.
Hiirihaukka jätti asuttamatta reviirinsä, jos johonkin reviirin vaihtopesistä oli asettunut pöllö.
– Pöllöjä ilmaantui hiirihaukan reviireille erityisesti hyvinä myyrävuosina, jolloin hiirihaukkakin olisi hyötynyt ravinnon runsaudesta, toteaa tutkimuksesta vastannut Heidi Björklund Luomuksesta.
Kevätmuutolta pesimäseudulle saapuva hiirihaukka arvioi saalistuksen ja kilpailun uhkia reviirillä. Sellaiset reviirit tulevat asutuiksi, joilla nämä uhat ovat pieniä. Vuorovaikutukset muiden petolintujen kanssa muovaavat siten hiirihaukan esiintymistä.
Jos varttunutta metsää on vähän, vahvemmat petolintulajit saattavat hallita lajeille sopivia metsiä, ja hiirihaukalle jää vähemmän elintilaa. Varttuneiden metsien suurempi osuus auttaisi eri petolintulajeja löytämään pesimäpaikkoja.
Artikkeli Oecologia-lehdessä: Intraguild predation and competition impacts on a subordinate predator
Lisätietoja:
FT Heidi Björklund
Museomestari, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus
Helsingin yliopisto
02941 28844, heidi.bjorklund@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja Luomus Helsingin yliopisto
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme