Uhanalainen hiirihaukka uhkaa jäädä sivurooliin
Etelä-Suomessa nuoret metsät ovat yleistyneet, mutta varttuneet metsät ja niitä suosivat petolinnut ovat vähentyneet. Elinympäristön vähenemisellä voi olla vaikutuksia lajistoon myös lajienvälisten vuorovaikutusten kautta. Voimakkaat kilpailijat saattavat hallita jäljellä olevaa elinympäristöä, jolloin heikommille lajeille jää niukasti elintilaa.
Luomuksen tutkimuksessa tarkasteltiin lajienvälisten vuorovaikutusten merkitystä hiirihaukan esiintymiselle. Aineistona käytettiin petolintujen pesätietoja Pohjois-Karjalasta ja Luonnonvarakeskuksen keräämää myyrä- ja kanalintuaineistoa.
Uhanalainen hiirihaukka kilpailee silmälläpidettäväksi luokitellun kanahaukan kanssa pesäpaikoista. Kanahaukalla on kuitenkin etulyöntiasema, sillä se saattaa saalistaa muita petolintuja, varsinkin jos ravintotilanne on huono. Tutkimuksessa selvisi, että hiirihaukka välttää kanahaukkaa riippumatta kanahaukan saalislajien runsaudesta. Hiirihaukka ei mielellään asuttanut reviirejään, jotka sijaitsivat lähellä asuttua kanahaukan pesää.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös muiden petolintukilpailijoiden vaikutusta hiirihaukkaan. Esimerkiksi viirupöllö ja lapinpöllö voivat asettua hiirihaukan pesään ennen kuin haukka palaa muuttomatkaltaan. Pöllöt kilpailevat hiirihaukan kanssa myös myyräravinnosta.
Hiirihaukka jätti asuttamatta reviirinsä, jos johonkin reviirin vaihtopesistä oli asettunut pöllö.
– Pöllöjä ilmaantui hiirihaukan reviireille erityisesti hyvinä myyrävuosina, jolloin hiirihaukkakin olisi hyötynyt ravinnon runsaudesta, toteaa tutkimuksesta vastannut Heidi Björklund Luomuksesta.
Kevätmuutolta pesimäseudulle saapuva hiirihaukka arvioi saalistuksen ja kilpailun uhkia reviirillä. Sellaiset reviirit tulevat asutuiksi, joilla nämä uhat ovat pieniä. Vuorovaikutukset muiden petolintujen kanssa muovaavat siten hiirihaukan esiintymistä.
Jos varttunutta metsää on vähän, vahvemmat petolintulajit saattavat hallita lajeille sopivia metsiä, ja hiirihaukalle jää vähemmän elintilaa. Varttuneiden metsien suurempi osuus auttaisi eri petolintulajeja löytämään pesimäpaikkoja.
Artikkeli Oecologia-lehdessä: Intraguild predation and competition impacts on a subordinate predator
Lisätietoja:
FT Heidi Björklund
Museomestari, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus
Helsingin yliopisto
02941 28844, heidi.bjorklund@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja Luomus Helsingin yliopisto
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme