STTK ry.

STTK:n Katarina Murto: Lainsäädännön turvattava myös nollatuntisopimuksella työskentelevien oikeudet

Jaa
STTK vaatii lainsäädäntömuutoksia vaihtelevaa työaikaa tekevien aseman parantamiseksi. Nollatyösopimus ei määrittele työtuntien alarajaa, sillä työajaksi sovitaan 0-40 tuntia viikossa. Nollatyösopimuksessa työntekijä on sidottu työsuhteeseen, jossa työtuntien määrää, työpäiviä, työaikoja tai ansioita ei voi etukäteen ennakoida.

- Nollatyösopimukset tulee lainsäädännössä tunnistaa ja työ- ja sosiaaliturvalainsäädännön suoja ulottaa myös niissä työskenteleviin työntekijöihin. Työnantajan ja työntekijän sitoumusten tasapainottamiseksi työntekijän tulee pystyä ennakoimaan tulevien töiden ja palkan määrä, sanoo STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto.

Tilastokeskuksen mukaan yli 80 000 suomalaista työskentelee nollatuntisopimuksella.

- Kyseessä ei ole marginaalinen ilmiö, vaan työelämässä vakiintunut tapa siirtää työnantajalle kuuluva riski työntekijän kannettavaksi. Lainsäädäntö lähtee heikomman, eli työntekijän suojelusta, mutta koska lainsäädäntömme ei tunnista vaihtelevia työaikoja, se ei myöskään suojaa nollatyösopimuksilla työskenteleviä.

Esimerkiksi työttömyysturva ei aina tunnista nollatyösopimuksella työskentelevää, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi karenssin osalta.

- Työtunteja voi vähentää ilman lomautusilmoitusta ja nollasopimuksissa niiden tarjoaminen voi loppua kokonaan, ilman irtisanomismenettelyä, irtisanomisajan palkkaa tai mitään ilmoitusta asiasta.

Toimeentulo usein tosiasiallisesti sosiaaliturvan varassa

STTK:n mielestä sosiaaliturvasta uhkaa muodostua piiloyritystuki äärimmäisen joustavia vaihtelevia työaikoja käyttäville yrityksille.

- Työkykyiset ja -haluiset ihmiset joutuvat turvautumaan sosiaaliturvaan, esimerkiksi asumis‐ tai toimeentulotukeen, kun tarjotut tunnit eivät takaa elämiseen riittäviä ansioita. Useimmat nollatuntisopimuksella työskentelevät haluaisivat tehdä kokoaikatyötä tai vähintäänkin ennakoitavaa, muun elämän suunnittelun mahdollistavaa, työaikaa, Murto painottaa.

Lisätietoja:
STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto, p. 050-568 9188

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

STTK ry.
STTK ry.
Mikonkatu 8 A, 6. krs
00100 HELSINKI

http://www.sttk.fi

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.

Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STTK ry.

STTK: Kokeillaanpa tätä -hallitus pelaa riskillä15.5.2025 11:02:42 EEST | Tiedote

Orpon hallituksen puoliväliriihessä tapahtui omituinen rytminvaihdos, kun hallitus yhtäkkiä linjasi satojen miljoonien eurojen veroalennukset ansiotuloihin painottaen suurituloisia. Yhteisöveron alennus heikentää valtion taloutta lähes miljardin, kun tavoite on lapioida yrityksille investointirahaa. ─ Kaikki tämä sen jälkeen, kun kansalaisille oli kaksi vuotta perusteltu työmarkkinauudistuksia, säästöjä, palveluiden leikkauksia ja etuuksien heikennyksiä ehdottoman välttämättöminä velkaantumisen hidastamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Veroalennuksia on mahdoton ymmärtää myös siksi, että Suomen on panostettava merkittävästi nykyistä enemmän varoja puolustukseen ja turvallisuuteen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Palola puhui STTK:n kevään edustajistossa tänään Helsingissä. Hallitus lupasi kaksi vuotta sitten suomalaisille olla vahva ja välittävä. ─ Hallitusohjelman uusi nimi voisi olla ”Kokeillaanpa tätä”. Niin omituinen on suunnanmuutos, joka puoliväliriihessä tap

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye