Masennus, ahdistuneisuushäiriö tai työuupumuksen oireet eivät heikennä nuorten aikuisten tiedonkäsittelyä

Jaa
Masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöistä tai työuupumuksen oireista kärsineiden nuorten aikuisten kognitiivisista eli tiedonkäsittelyyn liittyvistä toiminnoista saadaan uutta tietoa Anu Castanedan Helsingin yliopistossa 26.11. tarkastettavasta väitöstutkimuksesta. Castanedan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tekemä tutkimus osoittaa, että elämän aikana sairastettu masennus- tai ahdistuneisuushäiriö tai ajankohtaiset työuupumuksen oireet eivät näytä jättävän merkittävää jälkeä nuoren aikuisen kognitiiviseen toimintakykyyn.

-Useisiin mielenterveyshäiriöihin aikuisilla liittyy kognitiivisia vaikeuksia, Castaneda toteaa. - Masentuneiden, ahdistuneiden tai työuupuneiden nuorten aikuisten tilanteesta ei sen sijaan ole toistaiseksi paljolti tutkimustietoa.

Castaneda selvittää tutkimuksessaan väestöpohjaisessa otoksessa vuosina 1970-82 syntyneiden masennus- tai ahdistuneisuushäiriöitä sairastaneiden tai työuupumuksen oireita kokevien nuorten aikuisten kognitiivista toimintakykyä suhteessa terveeseen verrokkiryhmään. Tutkimus osoitti, ettei ryhmien välillä esiintynyt merkittäviä eroja kognitiivisissa toiminnoissa.

Sen sijaan tutkimuksessa ilmeni, että hoitoon hakeutuminen masennuksessa oli yhteydessä kognitiivisiin vaikeuksiin jolloin havaittiin, että vaikeudet saattavat liittyä lisääntyneeseen yleiseen psyykkiseen pahoinvointiin. Myös varhainen masennuksen sairastumisikä oli yhteydessä suurempiin vaikeuksiin toiminnanohjausta vaativassa tehtävässä. Tämä saattaa olla merkki siitä, että nuoremmalla iällä alkanut masennus on myöhemmällä iällä alkanutta masennusta vaikeampaa. Ahdistuneisuushäiriöissä kognitiiviset vaikeudet näyttävät liittyvän sairauden vaikeampaan muotoon.

-Kognitiiviset häiriöt saattavat heikentää psyykkistä jaksamista ja heijastua esimerkiksi opiskelua ja perheen perustamista koskeviin päätöksiin. Siten niiden seurauksilla on myös inhimillistä ja taloudellista merkitystä, sanoo Castaneda. -Toistuva masennus voi lisäksi iän myötä liittyä vaikeutuneisiin kognitiivisiin häiriöihin. Masennuksen hyvällä hoidolla voitaisiin siis ylläpitää myös kognitiivisen toimintakyvyn hyvää säilymistä.

Tutkimus on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamaa Nuorten aikuisten terveys ja psyykkinen hyvinvointi Suomessa -tutkimusta (NAPS), joka liittyy laajaan Terveys 2000 -selvitykseen.

Psykologian maisteri Anu Castaneda väittelee Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa 26.11. klo 12 aiheesta Cognitive Functioning in Young Adults with Depression, Anxiety Disorders or Burnout Symptoms: Findings from a Population-based Sample. Väitöskirja on luettavissa sähköisesti osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-364-8 . Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Siltavuorenpenger 1A, Psychologicum, sali 1.

Väittelijän yhteystiedot:

Anu Castaneda, gsm 040-4150723, s-posti anu.castaneda@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye