Kuha-ahven todettiin harvinaiseksi takaisinristeymäksi
Porilainen Juha Heino
sai lokakuussa 2009 Kokemäenjoen suistoalueelta saaliikseen 25-senttisen ja 136-grammaisen kalan, jossa oli sekä kuhan että ahvenen piirteitä. Kalamies toimitti saaliinsa tutkittavaksi Helsingin yliopistoon, jossa kalaa verrattiin samalta alueelta pyydettyihin puhtaisiin ahven- ja kuhanäytteisiin.
Kalan evien väritys oli samanlainen kuin ahvenella, mutta kylkijuovia sillä oli yhtä monta kuin kuhalla. Kala muistutti ulkoisilta piirteiltään vaihtelevasti sekä kuhaa että ahventa. Esimerkiksi pään ja suomujen muoto sekä peräeväruotojen ja kylkiviivasuomujen lukumäärä olivat kuhan ja ahvenen välimaastosta. Myös kalan sukuelimet olivat rakenteellisesti sekoitus kuhaa ja ahventa; mätipussit alkoivat kaksiosaisina kuten kuhalla, mutta sulautuivat ahvenelle ominaisesti keskivaiheeltaan yhteen.
Tutkijoiden suorittama geneettinen analyysi todisti, että kyseessä ei ollut kuhan ja ahvenen risteymä, vaan kuhan ja kuha-ahvenen takaisinristeymä. Kyseessä on harvinainen tapaus, sillä kuha ja ahven ovat melko hyvin suojattuja keskinäiseltä risteytymiseltä. Tämän todistavat osaltaan jatkuvasti epäonnistuneet keinotekoiset risteyttämisyritykset. Harvinaiset risteytyskokeissa syntyneet kuhan ja ahvenen poikaset ovat kuolleet pian kuoriutumisen jälkeen.
Vastaavia tapauksia tunnetaan Suomesta ja maailmalta vain yksi. Helsingin Laajalahdelta saatiin vuonna 1961 erikoinen ahvenkala, jonka suomut, ruumiinmuoto, kylkiviivasuomujen ja takimmaisen selkäevän ruotojen lukumäärä vastasivat nyt tutkittua takaisinristeymää. Geneettinen vahvistus jäi kuitenkin puuttumaan.
Nyt tehty ja tieteellisesti vahvistettu havainto osoittaa, että kuhan ja ahvenen risteytyminen on mahdollista, ja että myös niiden risteymä on ainakin tietyissä olosuhteissa lisääntymiskelpoinen.
Aiheesta ilmestynyt tieteellinen artikkeli löytyy osoitteesta http://www.annzool.net/ (pääsivun vasen yläkulma ”forthcoming”).
Mika Vinnin ottamassa kuvassa takaisinristeymä on kuvan keskellä, kantalajien välissä.
Lisätietoja:
Soveltavan ympäristötutkimuksen professori Kimmo Kahilainen
kimmo.kahilainen@helsinki.fi
P. 040 182 2261
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksostutkimus avaa mitokondrioiden merkitystä geenisäätelyssä lihavuuden taustalla21.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kaksostutkimuksen mukaan heikentynyt mitokondrioiden toiminta voi vaikuttaa kehon rasvoittumiseen ja insuliinivasteen heikkenemiseen. Tämä puolestaan voi johtaa geenien säätelyyn vaikuttaviin kemiallisiin DNA-muutoksiin. Havainnot avaavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden hoitoon mitokondrioiden toimintaan tai geenisäätelyyn vaikuttamalla.
Uusi koneoppimista hyödyntävä teknologia nopeuttaa hoidon löytymistä syöpään20.5.2025 10:05:13 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva MultivisionDx-spinout on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän diagnostiikkateknologian, jonka avulla syöpää sairastavalle potilaalle luodaan yksilöllinen ”sormenjälki”. Menetelmän avulla potilaan ennustetta ja hoidon vastetta voidaan arvioida tarkemmin.
Peruskoulujen rehtorit tunnistavat moninaisuuden, mutta käytännön toteutus ontuu20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Rehtoreilla on myönteinen asenne moninaisuutta kohtaan, mutta valmiudet sen johtamiseen kouluissa ovat puutteelliset.
Nuorten naisten käytösoppaat olivat ensimmäisiä askeleita kohti tasa-arvoista koulutusta19.5.2025 10:06:40 EEST | Tiedote
Nuorten naisten käytösoppaita alettiin julkaista 1700-luvulla. Ne olivat ensimmäinen tyttöjen itsensä luettavaksi suunnattu kirjallisuudenlaji.
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme