
Mistä rahat taloyhtiön korjaushankkeeseen?
Yhtiölaina yleisin rahoitustapa
Suurissa korjaushankkeissa (esim. putki- tai julkisivuremontti) yleisin rahoitustapa on yhtiölaina, ja siihen turvaudutaan herkästi yksinomaisena keinona.
”Yhtiölainaa ei saisi kuitenkaan pitää itsestäänselvyytenä. Varsinkin muuttotappiopaikkakunnilla taloyhtiöiden voi olla vaikea saada lainaa”, kertoo tilintarkastajana työskentelevä Matti Heinonen.
Heinoselta on vastikään ilmestynyt kirja, Korjaushankkeen rahoitus taloyhtiössä (Kiinteistöalan Kustannus Oy), jossa selvitetään taloyhtiön korjaushankkeen rahoitusvaihtoehtoja. Kirjasta käy ilmi, että taloyhtiöille on tarjolla monia muitakin rahoituskeinoja kuin yhtiölaina.
”Taloyhtiöt voivat rahoittaa korjaushanketta myös ennakkoon kerätyillä korjausvastikkeilla, hankeosuussuorituksilla tai vaikkapa myymällä omaisuuttaan”, Heinonen vinkkaa.
Korjaushankkeeseen voidaan kerätä varoja ennakkoon
Ennakkosäästäminen tarkoittaa usein sitä, että taloyhtiö kerää osakkailta korjausvastikkeita muutaman vuoden ajan ennen korjaushanketta. Tämä on oiva keino kerryttää rahaa varsinkin pieniin korjaushankkeisiin.
”Suuremmissa hankkeissa ennakkosäästäminen voi muodostaa osan rahoituksesta. Loput hankkeen kustannuksista voidaan rahoittaa esimerkiksi yhtiölainalla”, Heinonen kertoo.
Osakkaat eivät aina ole innokkaita keräämään varoja korjaushankkeeseen etukäteen, mutta lainaneuvotteluissa pankin kanssa sillä voi olla iso merkitys.
”Ennakkosäästäminen voi olla ratkaiseva tekijä lainansaannissa, jos taloyhtiöllä on muuten vaikeuksia saada pankista lainaa”, Heinonen toteaa.
Toinen mahdollisuus varojen keruuseen ennakkoon on hankeosuuksien periminen osakkailta. Tällöin osakkaat maksavat osuutensa korjaushankkeen kustannuksista ennen hankkeen käynnistämistä tai sen alkuvaiheessa. Hankeosuudet perustuvat korjaushankkeen arvioituihin kustannuksiin, jotka toteutuvat harvoin sellaisinaan. Perinteisiä hankeosuuksia kerätään tämän vuoksi nykyään yhä harvemmin.
”Vaihtoehtoinen tapa on maksaa korjaushankkeen menot kokonaan niin sanotulta remonttitililtä. Kun korjaushanke on valmis, remonttitilin velkasaldo osoittaa hankkeen kokonaiskustannukset. Tällöin on helppo määrittää osakkaiden lopulliset maksuosuudet ja tarjota heille mahdollisuutta maksaa ne pois”, Heinonen toteaa.
Yhtiön omaisuuden myynnistä lisätuloja
Korjaushankkeen rahoitus taloyhtiössä -kirjassa nostetaan yhtenä rahoituskeinona esiin taloyhtiön omaisuuden myynti. Monissa taloyhtiöissä on esimerkiksi vanhaa perua talonmiehen asunto, jonka myynnistä yhtiö voi netota sievoisen summan kahisevaa. Myös yhtiön omistamia liikehuoneistoja voidaan myydä.
Jos taloyhtiö sijaitsee taajama-alueella, sen voi olla mahdollista hakea lisärakennusoikeutta ja myydä se ulkopuoliselle rakennusliikkeelle. Suurilla tonteilla sijaitsevat taloyhtiöt voivat puolestaan harkita tontin lohkomista ja myymistä.
Taloyhtiön omaisuuden myynnistä saadut varat voidaan käyttää sellaisenaan korjaushankkeen rahoitukseen.
”Esimerkiksi kaupunkien keskustoissa jotkin taloyhtiöt ovat voineet rahoittaa merkittävän osan korjaushankkeestaan myymällä omistamiaan huoneistoja tai oikeuden ullakkorakentamiseen”, Heinonen kertoo.
Myös avustuksia kannattaa hakea
Taloyhtiöt voivat lisäksi hakea valtion avustuksia korjaushankkeisiinsa. Avustuskohteet vaihtelevat suhdanne- ja taloustilanteesta riippuen. Tänä vuonna avustuksia on tarjolla esimerkiksi uuden hissin rakentamiseen ja liikkumisesteiden poistamiseen. Taloyhtiö voi myös saada valtiontakauksen korjauslainalleen.
”Avustukset ovat ilmaista rahaa taloyhtiölle ja auttavat keventämään osakkaiden maksurasitusta, joten niitä kannattaa ehdottomasti hakea”, Heinonen muistuttaa.
Jos taloyhtiön korjaushankkeeseen on tarjolla avustuksia, taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kuuluu huolehtia niiden hakemisesta.
Korjaushankkeen rahoitus taloyhtiössä -kirja kertoo, millä taloyhtiö voi erilaiset korjaushankkeensa rahoittaa. Kirjassa tutustutaan yleisimpiin rahoitustapoihin (esim. yhtiölaina, ennakkosäästäminen, yhtiön omaisuuden myynti). Kirja selvittää myös, miten osakkailta kerättyjä varoja ja muita korjaushankkeen tuloeriä kannattaa käsitellä taloyhtiön tilinpäätöksessä, jotta turhalta verojen maksulta vältytään. Lisäksi kerrotaan, mitä laskelmia hankkeen kustannusten sekä osakkaiden maksuosuuksien selvittämiseksi pitää laatia ja mistä osakas voi hankkia rahat omaan maksuosuuteensa. Kirjan on kirjoittanut tilintarkastaja, KTM, MBA Matti Heinonen. Kustantaja on Kiinteistöalan Kustannus Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot kirjasta:
Matti Heinonen, tilintarkastaja, KTM, MBA, matti.heinonen@audians.fi
Annika Jaatinen, kustannustoimittaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 050 3093633, annika.jaatinen@kiinkust.fi
Arvostelukappaleet: kirjamyynti@kiinkust.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy
Taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut nyt yksissä kansissa21.12.2022 09:23:40 EET | Tiedote
Taloyhtiömaailman riitatilanteissa ratkaisu ei aina löydy suoraan laista, vaan tapausta tulkitaan usein myös aiemman oikeuskäytännön mukaan. Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirjaan on koottu kaikki merkittävät taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut.
Viisas varautuu ennalta yhteiskunnan häiriötilanteisiin20.6.2022 07:57:19 EEST | Tiedote
Moni ei tule ajatelleeksi, että erilaiset yhteiskunnan häiriötilanteet eivät ole Suomessakaan poikkeuksellisia. Sotilaallisen hyökkäyksen kaltaiset vakavat uhat ovat epätodennäköisiä, mutta esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun katkoksia tapahtuu tuon tuosta. Miten meistä jokaisen tulisi varautua yhteiskunnan uhka- ja häiriötilanteisiin? Siihen perehtyy uutuusopas Turvallinen koti – Varautuminen ja väestönsuojelu taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy).
Lämmityksen kallistuminen turhauttaa taloyhtiöissä – onko uusista lämmitysratkaisuista pelastajaksi?3.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote
Kaukolämmön ja sähkön hinnan kallistuminen kismittää suomalaisia. Monissa taloyhtiöissä onkin havahduttu selvittämään, miten lämmityskustannuksia voitaisiin pienentää. Vaihtoehtoihin perehtyy uutuusopas Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedia Oy).
Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola19.4.2022 15:12:12 EEST | Tiedote
Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä. Hän on aiemmin toiminut mm. Ortodoksiviestin ja Reserviläisen päätoimittajana.
Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote
Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.