
Finlands nationalrätt väljs genom folkomröstning

Den finska matkulturen bjuder på flera skatter. Finland har varit en smältdegel för regionala intryck från väst och öst. De olika intrycken har redan i flera århundraden anpassats till det egna landet och den rådande smaken. Vi har originella tillredningssätt och råvaror som vi har all orsak att vara stolta över. I Finland avnjuts maträtter som är typiska enbart för oss – antingen i hela landet eller på vissa orter. Vi finländare har varit anspråkslösa gällande vår fantastiska matkultur. Finlands jubileumsår är ett unikt tillfälle att lyfta fram de nationella matskatterna och att välja ut en gemensam nationalrätt bland alla delikatesser.
Nationalrättspanelen som utnämnts i samarbete mellan de olika organisationerna består av experten av den finländska matkulturen. Panelens uppgift är att försäkra att finalisterna representerar den finska matkulturen på ett mångsidigt sätt när det gäller deras berättelser, råvaror och tillredningssätt.
Samfundet ELO och MTK vill genom folkomröstningen stimulera diskussionen om finsk mat. Entusiasmen och förståelsen för vår egna mat får gärna växa även efter jubileumsårets slut.
Föreslå din favorit på adressen www.kansallisruoka.fi
Salta eller söta favoriter kan nomineras till Finlands nationalrätt under tiden 21.6-30.9.2016 på adressen www.kansallisruoka.fi. Nationalrättspanelen väljer bland förslagen ut 12 finalister, varav den finska nationalrätten väljs ut genom en folkomröstning under perioden 3.10.-6.12. Resultatet av folkomröstningen publiceras i januari 2017.
En mångsidig panel väljer ut finalisterna bland folkets förslag
Juryn består av generalsekreteraren för Statens näringsdelegation Arja Lyytikäinen, ordföranden för Lantbruks- och hushållskvinnor Maija Silvennoinen, grundaren av Satokausikalenteri Samuli Karjula, verksamhetsledaren för finska Marthaförbundet Marianne Heikkilä, ägaren av Finnjävel-restaurangen Henri Alén, professorn i matkultur Johanna Mäkelä, historikern och författaren Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursällskapets arkivarie Yrsa Lindqvist, ordföranden för Suomen Gastronomien Seura Kim Palhus, chefredaktören för tidningen Mondo Kati Kelola, ombudsmannen för matkultur Anni-Mari Syväniemi samt direktören för ELO-Stiftelsen Seija Kurunmäki.
#kansallisruoka
#nationalrätt
Nyckelord
Kontakter
ELO – Stiftelsen för finländsk matkultur
Seija Kurunmäki
johtaja direktör
ELO - Stiftelsen för finländsk matkultur
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
Susanna Haavisto
projektkoordinator, mathumanist
Nationalrättsomröstningen
ELO - Stiftelsen för finländsk matkultur
susanna.haavisto@elo-saatio.fi
+358405060185
Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK ry
Anni-Mari Syväniemi
MTK:s ombudsman för matkultur
MTK Centralförbundet för lant- och skogsbr
Bilder
Om

Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
http://www.elo-saatio.fi
Följ ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote
Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.
Euroopan Bocuse d’Or -kilpailut siirretään syyskuulle20.3.2020 14:34:39 EET | Tiedote
Bocuse d’Or -kilpailuja järjestävä GL-events ilmoitti tänään, että toukokuun lopulle Tallinnaan suunniteltu Bocuse d’Orin Euroopan-osakilpailu pidetään 3.- 4. syyskuuta 2020.
Päivitetty tiedote: Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:23:50 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:02:07 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki). Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote
Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.