Kurkunpään toimintahäiriö voidaan diagnosoida rasitusastmaksi
Kurkunpään poistoleikkauksessa (laryngektomia) ääntä tuottavat rakenteet poistetaan, ja potilaalle tehdään hengitysavanne. Ääni tuotetaan leikkauksen jälkeen henkitorven ja ruokatorven väliin asetetun ääniproteesin avulla. Perinteinen ääniproteesi vaatii toimiakseen hengitysavanteen sulkemisen sormin, mutta nykyään on käytössä myös automaattinen puheläppä, joka mahdollistaa puheen ilman sormisulkua. Laitteen käyttökelpoisuudesta ei ole kuitenkaan ollut tähän mennessä riittävästi tietoa.
Väitöstutkimuksessa automaattinen puheläppä annettiin 14 sellaiselle potilaalle, jotka käyttivät perinteistä puheläppää ongelmitta. Automaattinen läppä osoittautui hyödylliseksi, mutta jopa näiden valikoitujen potilaiden mukaan hengitys ja puhuminen oli raskaampaa automaattisella kuin perinteisellä puheläpällä.
Kaularankaleikkaus on yleinen toimenpide välilevypullistuman ja nikamasiirtymän hoidossa.
Kaularankakirurgian tunnettu komplikaatio on Recurrens- hermon vaurio, joka aiheuttaa käheyttä ja nielemisvaikeutta. Komplikaation yleisyydestä, vaurion pysyvyydestä ja potilaalle aiheutuvasta haitasta ei ole aikaisemmin ollut riittävästi tietoa. Tervosen väitöstutkimus osoitti, että lähes 70 % potilaista oli ääni- ja nielemisvaikeuksia heti leikkauksen jälkeen, mutta melkein kaikki toipuivat kolmen kuukauden kuluessa. Ohimeneviä äänihuulihalvauksia todettiin 12 % ja pysyviä halvauksia 3 % potilaista.
—Tutkimustulosten perusteella potilaille voidaan kertoa odotettavissa olevista ääni- ja nielemisvaikeuksista sekä niistä toipumisesta aiempaa tarkemmin, Tervonen sanoo.
Osa Recurrens-hermovaurion saaneista potilaista tarvitsee äänikirurgiaa vaikean käheyden korjaamiseksi. Leikkauksessa halvaantunut äänihuuli yleensä medialisoidaan eli tuodaan keskiviivaan, jolloin liikkuva äänihuuli saa siihen taas kontaktin ja soinnikas ääni palautuu. Faskiainjektio on
toimenpide, jossa potilaan reisi-lihaksesta irrotettava lihaskalvo eli faskia pilkotaan massaksi ja
ruiskutetaan halvaantuneeseen äänihuulilihakseen sen medialisoimiseksi. Tervosen tutkimuksessa äänihuulten täydellinen tai osittainen sulku todettiin 83 % faskiainjektiolla hoidetuista potilaista, ja 56 % heistä ilmoitti äänen olevan normaali tai lähes normaali kolmesta kymmeneen vuoden kuluttua injektiohoidosta.
— Tulokset osoittivat faskiainjektion turvalliseksi, käyttökelpoiseksi ja pysyväksi lievien ja keskivaikeiden äänihuulihalvausten kirurgiseksi hoitomenetelmäksi, Tervonen toteaa.
Väitöstutkimuksessa kehitettiin myös menetelmä toiminnallisen äänihuulisalpauksen tutkimiseksi. Toiminnallisella äänihuulisalpauksella tarkoitetaan kurkunpään toimintahäiriötä, jossa äänihuulet
lähentyvät toisiaan sisäänhengityksen aikana, mikä vaikeuttaa sisäänhengitystä ja aiheuttaa hengityksen vinkunaa. Tila sekoitetaan helposti rasitusastmaan, ja seurauksena on
usein turha astmalääkkeiden käyttö.
— Kehittämässämme menetelmässä, rasituslaryngoskopiassa, ergometrirasitus yhdistetään taipuisan tähystimen avulla nenän kautta tehtävään kurkunpään tarkkailuun. Hengenahdistus ilmaantui testin aikana viidelletoista (56 %) potilaalle ja heistä viidellä (33 %) todettiin toiminnallinen äänihuulihalvaus ja neljällä (27 %) vahva epäilys siitä. Testin avulla rasitushengenahdistusoireita voidaan diagnosoida entistä tarkemmin, Tervonen sanoo.
LL Hanna Tervonen väittelee 15.4.2011 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Breathing, swallowing and voice in laryngeal disorders". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum, sali 2, Haartmaninkatu 8, Helsinki.
Väittelijän yhteystiedot
(äitiyslomalla):
Sähköposti: hanna.tervonen@hotmail.com
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme