Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Elokuun kasvissato kypsyy täyteläisenä

Jaa
Elokuu on kasvisten kulta-aikaa, kun avomaalta korjataan runsasta ja raikasta kasvisten satoa. Lämmin kesä ja suotuisat kasvuolosuhteet ovat kypsyttäneet tarjolle monipuolisen valikoiman terveellisiä ja värikkäitä kasviksia. Tuoreita, lähellä tuotettuja kasviksia on nyt runsain määrin saatavilla, joista voi valita suosikkinsa.

Kotimaiset Kasvikset ry  TIEDOTE

MTK ry

18.8.2011

Elokuun kasvissato kypsyy täyteläisenä

Elokuu on kasvisten kulta-aikaa, kun avomaalta korjataan runsasta ja raikasta kasvisten satoa. Lämmin kesä ja suotuisat kasvuolosuhteet ovat kypsyttäneet tarjolle monipuolisen valikoiman terveellisiä ja värikkäitä kasviksia. Tuoreita, lähellä tuotettuja kasviksia on nyt runsain määrin saatavilla, joista voi valita suosikkinsa.

Sadonkorjuun kasviksia lautasille

Puoli kiloa päivässä on ajankohtainen sääntö edelleen! Nauti kourallinen kasviksia kuusi kertaa päivässä osana ateriaa tai välipalaa vaihdellen marjoja, hedelmiä, juureksia, sieniä, kaaleja, vihanneksia, sipuleita, palkokasveja, tuoreyrttejä ja versoja.

Makuaineiden lisäksi kasvikset sisältävät paljon tärkeitä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja sekä flavonoideja. Niitä kaikkia elimistö tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin.

Suosikkikasviksista moneen makuun

Kasviksista suomalaisen ruokakulttuurin kärkeen kuuluvat perunan lisäksi juurekset, kaalit ja sipulit, joiden käytön lisäämistä puoltavat omalta osaltaan myös ekologiset ja taloudelliset tekijät.

Suomalaisten suosikkijuureksen porkkanan ohella punajuuri ja vuoden vihannekset - lanttu ja nauris - ovat monikäyttöisiä kasviksia nautittavaksi välipalana sellaisenaan tai raasteena ja sosekeiton raaka-aineena.

Avomaankurkun sato on ollut tänä kesänä runsas. Sen monipuolista käyttöä onkin syytä opetella. Avomaankurkku sopii salaatteihin, voileivälle ja perinteiseksi hölskytyskurkuksi. Lisäksi se sopii kuumennettaviin ruokiin: keittoihin, täytettynä ja gratinoituna uuniin sekä moussakan tapaan valmistettavaksi.

Pavut, maissit, salaatit suihin sujahtelevat

Tuttujen kasvisten ohella elokuuhun kuuluvat esimerkiksi tuore papu, maissi, jättisipuli, salaattisipuli, moni erikoissalaatti ja ruusukaali. Tuore kyssäkaali maistuu ihan sellaisenaan ja kiehauttamalla siitä saa hienostuneen makuisen sosekeiton vaivatta.

Tuore papu ja herne ovat hyviä valkuaisaineiden lähteitä ja ruoanvalmistuksessa monikäyttöisiä. Vihreä taitepapu, keltainen vahapapu ja litteä, vihreä leikkopapu keitetään palkoineen. Härkäpapu kuoritaan ja sisältä käytetään isot siemenet, jotka keitetään. Papujen kanssa samaan ruokaan sopivat hyvin sipuli, maissi ja tomaatti.

Jättisipuli ei kestä varastointia, joten lähellä tuotettuna sitä saa vain elo-syyskuussa. Jättisipuli on mietoa ja makeaa, ja se on helppo valmistaa.

Uutuutena sipulivalikoimassa on muutaman vuoden ollut salaattisipuli, lähellä tuotettu viher- eli kevätsipuli. Makea ja rapea salaattisipuli sopii salaatteihin, itämaisiin ruokiin, keittoihin ja wokkiin.

Lähiseudulla viljellyt makeat maissit valmistuvat elo-syyskuussa. Mikäs sen mukavampaa kuin käydä viljelmillä itse täyttämässä korinsa herkullisilla maissintähkillä. Jos retkeen ei ole aikaa, kaupan valikoimat ovat nyt runsaimmillaan kesän tuoretta satoa.

Viikoilla 33 ja 34 vietetään Kotimaisten Kasvisten Sadonkorjuuviikkoja.

Herkullisia kasvispainotteisia ruokaohjeita osoitteessa http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1175898

Satakunta ja Varsinais-Suomi ovat avomaan vihannesten viljelyn ydinaluetta. Eniten tuotettu kasvi on jo vuosia ollut porkkana, ja viime vuonna sen osuus avomaan vihannesten kokonaisalasta oli noin viidennes, 8 645 hehtaaria. Toiseksi eniten tuotettiin kaalia ja kolmanneksi sipulia.

Top 10, avomaan vihannesten tuorekäyttö 2010 (miljoonaa kiloa)

Porkkana: 67,3

Valko- eli keräkaali: 22,2

Sipuli: 19,8

Punajuuri: 12,3

Lanttu: 11,0

Avomaan kurkku: 10,0

Jäävuorisalaatti: 4,1

Tarhaherne: 2,8

Kukkakaali: 2,3

Parsakaali: 0,9

Lähde: Puutarhatilastot 2010. Tike.

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Valkoposkihanhiongelma kärjistyy – kansalliset ratkaisut tarvitaan heti27.5.2025 10:27:55 EEST | Tiedote

Ennakkoarvioiden mukaan keväällä 2025 valkoposkihanhien aiheuttamat maatalousvahingot saattavat kasvaa ennätyksellisen suuriksi. Vakavia vahinkoja syntyy jälleen aiempaa laajemmalla alueella. Pohjois-Karjalassa herää jo huoli karjankasvatuksen tulevaisuudesta: mitä tehdään, jos hanhet syövät kaiken rehuksi tarkoitetun sadon? Viljelijöiden sietokyky on ollut koetuksella jo pitkään.

MTK: Karhun ihmisarkuutta ei vahvisteta ilman laajaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:02:22 EEST | Tiedote

MTK pitää maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa karhukannan hoitosuunnitelman luonnosta puutteellisena ja osin ristiriitaisena. Vaikka tavoitteet karhukannan ihmisarkuuden ylläpitämisestä ja alueellisten vaikutusten huomioimisesta ovat kannatettavia, jäävät esitetyt toimenpiteet riittämättömiksi. MTK vaatii suunnitelmaan muutoksia, erityisesti kannanhoidollisen metsästyksen laajentamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye