Aineenvaihduntatutkija Ville Hietakankaalle tavoiteltu ERC:n miljoonarahoitus
Ville Hietakangas ryhmineen tutkii elimistölle sen omasta ravitsemustilanteesta viestiviä tekijöitä eli ravinnon aistintaa. Ryhmä suuntautuu erityisesti ravitsemustilanteesta kertovan tiedonvälityksen tutkimiseen.
Rahoituksen saanut tutkimushanke keskittyy glukoosiin aistintaan ja siihen liittyvään geenisäätelyyn. Tavoitteena on löytää uusia geeninsäätelijöitä, jotka osallistuvat glukoosiaineenvaihduntaan. Geenisäätelijöitä etsitään muun muassa banaanikärpäsmallilla tehtävillä geneettisillä seulonnoilla.
Hietakankaan ryhmä hyödyntää työssään banaanikärpästä, joka on yli sadan vuoden ajan käytössä ollut kokeellisen biologian tutkimusmalli. Aineenvaihduntatutkimuksen puolella banaanikärpästen käyttö on kuitenkin melko uutta. Banaanikärpänen soveltuu hyvin myös aineenvaihduntatutkimukseen, sillä eliöiden aineenvaihduntajärjestelmät ja niiden säätely ovat muuttuneet evoluution aikana varsin vähän. Tutkimusmalli mahdollistaa laajat geneettiset seulonnat, sillä kärpästen kasvattaminen on suhteellisen edullista ja nopeaa.
Banaanikärpäsen aineenvaihduntajärjestelmä muistuttaa niin paljon ihmisen vastaavaa järjestelmää, että voi tutkimustuloksista olla hyötyä diabeteksen ja muiden aineenvaihduntasairauksien hoitojen kehitystyössä. Aineenvaihduntatutkimuksen merkitys on kasvussa, sillä esimerkiksi lääketieteellistä hoitoa vaativa ylipaino ja siihen liittyvät aineenvaihduntasairaudet yleistyvät voimakkaasti.
Pari vuotta toiminut Hietakankaan ryhmä on löytänyt jo muun muassa kiinnostavan kärpäsmutantin, joka ei siedä lainkaan sokeria. Sokeriyliherkkyyden syy on osittain epäselvä, joten tämä glukoosiaineenvaihdunnaltaan poikkeava mutantti on kiinnostava pohjalöydös jatkotutkimuksille. Nyt ryhmän tutkijat lähtevät uuden rahoituksen turvin tekemään aiheesta jatkotutkimuksia.
Ville Hietakankaan tutkimusryhmän sivut verkossa: http://www.biocenter.helsinki.fi/bi/research/researchgroups/HietakangasAR.html
Lisätietoa
Akatemiatutkija Ville Hietakangas
Helsingin yliopiston biotekniikan instituutti
ville.hietakangas@helsinki.fi
P. 040 730 9045
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme