Öljyn luonnonmukainen puhdistus tehokkainta havumetsämaassa
Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että luontaista puhdistumista tapahtuu hiekka- ja savimaassa sekä turpeessa, mutta tehokkainta se on havupuumetsämaassa. Esimerkiksi Ikivihreän pintakerroksen havupuiden juurille muodostava humus sisältää runsaasti luontaisia hajottajia. Havupuiden humus toimii tehokkaasti hajottajayhteisön kasvupaikkana ja soveltuisi siten ehkäisemään pienten päästöjen aiheuttamaa haittaa.
Kauppi keskittyi väitöstutkimuksessaan dieselillä saastuneen maan tarkasteluun. Hän havaitsi, että bakteerit "oppivat" käyttämään dieseliä ravinnonlähteenään. Puhdistusprosessin alkamista voidaan nopeuttaa, jos puhdistettavalle paikalle tuodaan aikaisemmin öljyllä saastunutta, mutta jo kertaalleen puhdistettua maata. Bakteerit kykenevät siirtämään öljynhajottamiskykynsä muihin bakteereihin, jonka seurauksena bakteeriyhteisössä yleistyy kyky käyttää dieseliä energian lähteenä.
Turvallisinta olisi siirtää havupuumetsämaan luontaisia hajottajabakteereja, sillä kertaalleen puhdistetussa maa-aineksessa saattaa olla jäljellä öljyjäämiä. Mikrobien lisääminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä maaperästä löytyy luonnostaan dieselin hajottajia.
Lisää havupuita viheralueille
Kaupin mukaan havupuiden nykyistä runsaampaa käyttöä voi suositella kaupunkien viheralueilla ja pienille pintavaluntapäästöille riskialttiilla paikoilla. Valvottua luontaista puhdistusmenetelmää käytetään valitettavan harvoin.
- Euroopan unioni on suositellut vuodesta 2004 lähtien harkitsemaan valvottua luontaista puhdistumista ensimmäisenä menetelmävaihtoehtona. Suomessa pilaantuneen maan puhdistukset tehdään kuitenkin yli 90 prosenttisesti massanvaihtomenetelmällä. Vuonna 2008 lupaa vaatineita pilaantuneen maan puhdistuksia oli 318, mutta vain yhdessä tapauksessa käytettiin luontaista puhdistusta.
Massanvaihto on usein luontaista, paikan päällä tehtävää puhdistusta kalliimpi vaihtoehto. Lisäksi kuljetukset aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä, kun pilaantunut maa kuljetetaan pois, ja puhdasta maata tuodaan tilalle. Valvotussa luontaisessa puhdistuksessa pitoisuuksia tarkkaillaan.
Kauppi tutki väitöstyössään myös tupasvillan käyttöä vesistöjen öljyturmien puhdistamisessa.
FM Sari Kauppi väittelee 16. syyskuuta kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Bioremediation of diesel oil contaminated soil and water" (Dieselin pilaaman maan ja veden biologinen puhdistus). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Lahden tiede- ja yrityspuisto, Niemenkatu 73, Lahti.
Kaupilta voi pyytää luontaista puhdistumisprosessia esittävän kaavakuvan.
Väittelijän yhteystiedot
Sari Kauppi
sari.kauppi@helsinki.fi
P. 040 528 0101
Sari Kauppi (s. 1967) valmistui ylioppilaaksi Kuusaan lukiosta 1987 ja laskentatoimen yo-merkonomiksi Kouvolan liiketalouden ja ulkomaankaupan instituutista 1990. Yliopisto-opinnot hän aloitti Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitoksella Lahdessa 2002 ja valmistui filosofian maisteriksi 2007. Kauppi asuu edelleen Kouvolassa.
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Kutsu: Uusien professorien juhlaluennot 28.5.22.5.2025 08:12:10 EEST | Kutsu
Helsingin yliopiston uusien professorien juhlaluennot järjestetään keskiviikkona 28.5. klo 14.30–16.30 yliopiston päärakennuksessa, os. Fabianinkatu 33 ja luentoja on mahdollista seurata myös suoratoistona. Tapahtuma on kaikille avoin.
Kaksostutkimus avaa mitokondrioiden merkitystä geenisäätelyssä lihavuuden taustalla21.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kaksostutkimuksen mukaan heikentynyt mitokondrioiden toiminta voi vaikuttaa kehon rasvoittumiseen ja insuliinivasteen heikkenemiseen. Tämä puolestaan voi johtaa geenien säätelyyn vaikuttaviin kemiallisiin DNA-muutoksiin. Havainnot avaavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden hoitoon mitokondrioiden toimintaan tai geenisäätelyyn vaikuttamalla.
Uusi koneoppimista hyödyntävä teknologia nopeuttaa hoidon löytymistä syöpään20.5.2025 10:05:13 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva MultivisionDx-spinout on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän diagnostiikkateknologian, jonka avulla syöpää sairastavalle potilaalle luodaan yksilöllinen ”sormenjälki”. Menetelmän avulla potilaan ennustetta ja hoidon vastetta voidaan arvioida tarkemmin.
Peruskoulujen rehtorit tunnistavat moninaisuuden, mutta käytännön toteutus ontuu20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Rehtoreilla on myönteinen asenne moninaisuutta kohtaan, mutta valmiudet sen johtamiseen kouluissa ovat puutteelliset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme