MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA
- Seminaari pyrkii kiinnittämään huomiomme siihen, että tuotamme ruokaa ihmiselle, ihmisen parhaaksi. Seminaarissa tarkastellaan ruoassa saatujen torjunta-ainejäämien ja lisäaineiden vaikutusta ihmisiin, elimistöömme ja elintoimintoimintoihimme tutkimustuloksiin pohjautuen. Myös hyvästä ruoasta keskustellaan, Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen sanoo.
Luomusta saadaan koko ajan lisää tutkimustuloksia. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Myös luomumaidossa on enemmän terveellisisä rasvahappoja kuin tavallisessa maidossa.
Tutkimuksella on pystytty todentamaan myös eroja luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä. Professori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo seminaarissa näistä eroista sekä siitä, mikä vaikutus torjunta-ainejäämillä on ihmisen elintoimintoihin.
Ruoan ja allergioiden yhteydestä puhuu professori (emeritus) Tari Haahtela.
Sillä mitä syö, on vaikutusta ihmisen suolistoon ja mikrobistoon ja samalla koko ihmisen terveyteen. Tätä avaa professori Seppo Salminen Turun yliopistosta.
Seminaarissa käydään myös mielenkiintoinen paneelikeskustelu tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutilan johdolla aiheesta Luomu huomisen ruokavaliossa. Aiheesta keskustelevat MTK:n varapuheenjohtaja Markus Eerola, professori Tari Haahtela, professori Raija Tahvonen, ravintoloitsija Pekka Terävä sekä erikoistutkija Heli Kuusipalo THL:stä.
Ihmisen parhaaksi –seminaari Mikkelin yliopistokeskuksella 30.9.2016 klo 10-17.
ILMOITTAUTUMISET 19.9.MENNESSÄ:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/72274/lomake.html
Maista luomu –tapahtuma kutsuu sinut Mikkeliin 30.9. - 2.10.2016. Mukaasi saat syksyn luomusatoa, luomuelämyksiä ja luomutietoa. Kolmipäiväinen luomuruokatapahtuma tuo Mikkeliin suuren joukon ruoantuottajia ja ravintoloita Etelä-Savosta ja koko Suomesta. Ohjelmaa löytyy niin ruoan nautiskelijoille kuin yrittäjille ja asiantuntijoillekin.
Koko perheen Maista luomu -tapahtuma käynnistyy perjantaina 30.9. Mikkelin yliopistokeskuksessa Ihmisen parhaaksi - 10 syytä valita luomu -seminaarilla ja luomugaalaillallisella Tertin kartanossa.
Lauantaina 1.10. tapahtumassa pääsee nauttimaan sadonkorjuun antimista Mikkelin Kirkkopuistossa, jossa järjestetään sadonkorjuumarkkinat. Myynnissä on syksyn luomusatoa ja luomuruokaa. Ravintolat jalkautuvat puistoon ja tarjolla on muun muassa lammaskaalisoppaa, makkaroita, hampurilaisia, gourmet-annoksia ja lettuja, kaikki luomuna. Ruoka- ja myyntikojut ovat avoinna ja ostoksia voi tehdä klo 10-18. Illalla Kirkkopuistossa esiintyy Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen Honey B. & T-Bones –bluesyhtye klo 18-20.
Sunnuntaina 2.10. Mikkelin ravintoloissa vietetään Luomu ravintoloissa –päivää. Luomuruokaa tarjoavat Anttolanhovi, Bistro Vilee, Kekkolan kartano, Kenkävero, Tertin kartano, Cumuluksen Huviretki ja S-ryhmän Gastropub Eino. Myös Tea House Wehmaassa Juvalla voi nauttia luomua. Aamupäivällä Mikkelin Pitäjänkirkossa järjestetään sadon kiitosmessu, jonka jälkeen kirkonemännät tarjoilevat luomu-uutispuuroa.
Tule mukaan maistamaan!
Lisätietoja:
- Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi
- Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 044 794 2219, maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi
- Matti Pylkkänen, Tertin kartanon isäntä, 0440 187 612, matti.pylkkanen@tertinkartano.fi
- www.maistaluomu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi
Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 044 794 2219, maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi
Matti Pylkkänen, Tertin kartanon isäntä, 0440 187 612, matti.pylkkanen@tertinkartano.fi
www.maistaluomu.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Mikkelin yliopistokeskus (MUC) on verkostomallinen kolmen yliopiston muodostama osaamiskeskittymä, jossa toiminta painottuu tutkimukseen, koulutukseen ja vuorovaikutukseen ekologisuuden, yrittäjyyden ja digitaalisuuden muutoksissa.
Mikkelin yliopistokeskukseen kuuluvat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskus, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun BScBA-ohjelma, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, LUT Savo, Mikkelin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö sekä Luomuinstituutti (HY:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen).
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme