Helsingin yliopisto

MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA

Jaa
Ruoasta ja sen terveysvaikutuksista keskustellaan kiivaasti. Jokainen päättää itse siitä, mitä syö. Mikkelissä järjestettävä Ihmisen parhaaksi –seminaari kokoaa yhteen tutkittua tietoa luomun terveysvaikutuksista ja nostaa esiin faktoja, miksi kannattaa valita luomu. Ohjelmaltaan monitieteinen ja monipuolinen seminaari pyrkii jakamaan tietoa terveellisestä ja turvallisesta ruoasta ja herättämään keskustelua ruoan tuotan-tomme kyseenalaisista kohdista.

- Seminaari pyrkii kiinnittämään huomiomme siihen, että tuotamme ruokaa ihmiselle, ihmisen parhaaksi. Seminaarissa tarkastellaan ruoassa saatujen torjunta-ainejäämien ja lisäaineiden vaikutusta ihmisiin, elimistöömme ja elintoimintoimintoihimme tutkimustuloksiin pohjautuen. Myös hyvästä ruoasta keskustellaan, Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen sanoo.

Luomusta saadaan koko ajan lisää tutkimustuloksia. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Myös luomumaidossa on enemmän terveellisisä rasvahappoja kuin tavallisessa maidossa. 

Tutkimuksella on pystytty todentamaan myös eroja luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä. Professori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo seminaarissa näistä eroista sekä siitä, mikä vaikutus torjunta-ainejäämillä on ihmisen elintoimintoihin.

Ruoan ja allergioiden yhteydestä  puhuu professori (emeritus) Tari Haahtela.

Sillä mitä syö, on vaikutusta ihmisen suolistoon ja mikrobistoon ja samalla koko ihmisen terveyteen. Tätä avaa professori Seppo Salminen Turun yliopistosta. 

Seminaarissa käydään myös mielenkiintoinen paneelikeskustelu tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutilan johdolla aiheesta Luomu huomisen ruokavaliossa. Aiheesta keskustelevat MTK:n varapuheenjohtaja Markus Eerola, professori Tari Haahtela, professori Raija Tahvonen, ravintoloitsija Pekka Terävä sekä erikoistutkija Heli Kuusipalo THL:stä.

 

Ihmisen parhaaksi –seminaari Mikkelin yliopistokeskuksella 30.9.2016 klo 10-17. 

ILMOITTAUTUMISET 19.9.MENNESSÄ:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/72274/lomake.html

Maista luomu –tapahtuma kutsuu sinut Mikkeliin 30.9. - 2.10.2016. Mukaasi saat syksyn luomusatoa, luomuelämyksiä ja luomutietoa. Kolmipäiväinen luomuruokatapahtuma tuo Mikkeliin suuren joukon ruoantuottajia ja ravintoloita Etelä-Savosta ja koko Suomesta. Ohjelmaa löytyy niin ruoan nautiskelijoille kuin yrittäjille ja asiantuntijoillekin.  

Koko perheen Maista luomu -tapahtuma käynnistyy perjantaina 30.9. Mikkelin yliopistokeskuksessa Ihmisen parhaaksi - 10 syytä valita luomu -seminaarilla ja luomugaalaillallisella Tertin kartanossa.

Lauantaina 1.10. tapahtumassa pääsee nauttimaan sadonkorjuun antimista Mikkelin Kirkkopuistossa, jossa järjestetään sadonkorjuumarkkinat.  Myynnissä on syksyn luomusatoa ja luomuruokaa. Ravintolat jalkautuvat puistoon ja tarjolla on muun muassa lammaskaalisoppaa, makkaroita, hampurilaisia, gourmet-annoksia ja lettuja, kaikki luomuna. Ruoka- ja myyntikojut ovat avoinna ja ostoksia voi tehdä klo 10-18. Illalla Kirkkopuistossa esiintyy Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen Honey B. & T-Bones –bluesyhtye klo 18-20.

Sunnuntaina 2.10. Mikkelin ravintoloissa vietetään Luomu ravintoloissa –päivää. Luomuruokaa tarjoavat Anttolanhovi, Bistro Vilee, Kekkolan kartano, Kenkävero, Tertin kartano, Cumuluksen Huviretki ja S-ryhmän Gastropub Eino. Myös Tea House Wehmaassa Juvalla voi nauttia luomua. Aamupäivällä Mikkelin Pitäjänkirkossa järjestetään sadon kiitosmessu, jonka jälkeen kirkonemännät tarjoilevat luomu-uutispuuroa.

Tule mukaan maistamaan!

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi


Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 044 794 2219, maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi


Matti Pylkkänen, Tertin kartanon isäntä, 0440 187 612, matti.pylkkanen@tertinkartano.fi
www.maistaluomu.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mikkelin yliopistokeskus (MUC) on verkostomallinen kolmen yliopiston muodostama osaamiskeskittymä, jossa toiminta painottuu tutkimukseen, koulutukseen ja vuorovaikutukseen ekologisuuden, yrittäjyyden ja digitaalisuuden muutoksissa.

Mikkelin yliopistokeskukseen kuuluvat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskus, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun BScBA-ohjelma, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, LUT Savo, Mikkelin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö sekä Luomuinstituutti (HY:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye