Tiedotustilaisuus: Kansallinen veritautien biopankki aloittaa toimintansa

Jaa
Hyksin hematologian klinikka on SPR Veripalvelun avustuksella aloittanut veritauteja sairastavien potilaiden kudosnäytteiden keräämisen kansalliseen veritautien biopankkiin (FHRB). Näytteiden säilytyksestä ja hallinnasta vastaa Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM).

Biopankkihankkeen tavoitteena on parantaa pahanlaatuisten veritautien hoitotuloksia, ja ensi vaiheessa biopankkiin kerätään veri- ja luuydinnäytteitä erityisen huonoennusteista veritautia sairastavilta potilailta.

Verisyöpien onnistunut hoito perustuu yhä enemmän potilaalle sopivan yksilöllisen lääkehoidon löytämiseen. Tämä edellyttää tietoa syöpätyypin aiheuttaneista geenivirheistä tai muusta oleellisesta syöpäsolun erottavasta tekijästä jo diagnoosivaiheessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) rahoittaa Hyksin hematologian klinikan kudosnäytteiden käsittelyn ja arkistoinnin biopankkiin. Kudosnäytteiden laboratoriokäsittelystä ja kuljetuksesta vastaa koko maan kattavan verkostonsa kautta Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu. Näytteiden säilytyksestä ja hallinnasta vastaa Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM).

Tavoitteena on, että hematologian biopankkitoiminta voidaan laajentaa kaikkiin yliopistosairaaloihin 2-3 vuoden sisällä. Hankkeessa noudatetaan valmisteilla olevan biopankkilain tavoitteita ja periaatteita.

Biopankin toiminnasta ja merkityksestä veritautien tutkimukselle, diagnostiikalle ja hoidolle kuulet enemmän tiedotustilaisuudessa, joka pidetään keskiviikkona 30.11.2011 klo 10 - 12 osoitteessa Biomedicum Helsinki, Faculty Club, Haartmaninkatu 8, Helsinki.

OHJELMA

Avaussanat, Vesa Lindström, erikoislääkäri, Suomen hematologiyhdistys

Biopankki: mikä, miten ja miksi? Kimmo Pitkänen, kehittämispäällikkö, FIMM

Kudosnäytekokoelmat ja biopankki: avain hoidon nopeaan kehitykseen, Kimmo Porkka, ylilääkäri, HYKS:n hematologian klinikka

Kommenttipuheenvuoroja:

Aimo Strömberg, Suomen Syöpäpotilaat

Kari Aranko, johtaja (uudet hoitomuodot ja tuotekehitys), SPR Veripalvelu

Kari Remes, ylilääkäri, professori, TYKS:n hematologian klinikka

klo 11−12 toimittajilla on mahdollisuus tutustua biopankin ja tutkimuslaboratorion tiloihin opastetulla kierroksella.

Ilmoittautumiset 29.11. mennessä: katri.laukkanen@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye