Terveyskylä tuo terveydenhuollon palvelut kaikkien suomalaisten ulottuville - Naistalo, Kivunhallintatalo ja Kuntoutumistalo nyt auki
Digitaaliset palvelut täydentävät perinteisiä hoitomuotoja ja sopivat erityisen hyvin esimerkiksi elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Niiden myötä ennakoivan hoidon merkitys kasvaa ja ihmisten mahdollisuudet oman terveyden ylläpitämiseen lisääntyvät merkittävästi.
Terveyskylän virtuaalitaloissa on tietoa, vertaistukea ja nettiterapiaa sekä oirenavigaattoreita, jotka ohjaavat kulloinkin sopivaan paikkaan saamaan apua.
Naistalo, Kivunhallintatalo ja Kuntoutumistalo on juuri avattu
Syksyllä 2016 Terveyskylään ovat avautuneet uusina palveluina Naistalo, Kivunhallintatalo ja Kuntoutumistalo. Entuudestaan toiminnassa ovat olleet Mielenterveystalo, Painonhallintatalo, Harvinaissairauksien talo ja Helsingin Biopankki.
Naistalosta löytyy luotettavaa tietoa raskaudesta, synnytyksestä, seksuaalisuudesta, naistentaudeista sekä lisääntymisterveydestä. Naistaloon on koottu myös tietoa hedelmällisyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä lapsettomuustutkimuksista ja -hoidosta.
- Naistalossa erikoissairaanhoitoon liittyvä informaatio on aina saatavilla. Esimerkiksi sairaalassa annetut ohjeet vauvan hoidosta ja imetyksestä voi tarkistaa sivustolta helposti kotona. Naistalo on syntynyt ammattilaistyönä ja se laajenee uusilla kiinnostavilla sisältökokonaisuuksilla jo syksyn aikana, kertoo osastonylilääkäri Aila Tiitinen.
Kivunhallintatalo tarjoaa luotettavaa ja ajan tasalla olevaa tietoa erilaisista kiputilanteista ja niiden hoidosta. Palvelun työkalut ja neuvot auttavat potilasta ymmärtämään omaa kiputilaansa ja kehittämään omaa kivunhallintaansa. Potilashaastattelut tarjoavat mahdollisuuden kuulla muiden kivusta kärsineiden potilaiden kokemuksia omasta kiputilanteestaan ja sen hoidosta. Kivunhallintataloon suunnitellaan myös verkkovalmennusta kipupotilaille.
- Kivunhallintatalon tiedon avulla myös kivusta kärsivän potilaan läheiset voivat paremmin ymmärtää potilaan kipukokemusta ja kivun usein laaja-alaisia vaikutuksia potilaan ja hänen lähiympäristönsä elämään, kertoo ylilääkäri Katri Hamunen.
Kuntoutumistalon tavoitteena on tehdä kuntoutumisajasta aktiivista. Kuntoutumistalon virtuaalipalvelut tukevat potilaan omaehtoista kuntoutumista ja palvelujen avulla myös hoitoon pääsyn odotusajan voi käyttää aktiivisesti hyödyksi. Kuntoutumistalon sisältö rakentuu pääasiassa vuoden 2017 aikana.
- Kuntoutumistalon palvelut on tarkoitettu kaikille kansalaisille, jotka käyttävät terveydenhuollon palveluja. Talosta löytyy tietoa ja ohjeita oman kuntoutumisen edistämiseksi. Talon sisältö tulee koostumaan mm. videoista, kuvista, teksteistä ja myöhemmin myös oirenavigaattoreista ja digitaalisista hoitopoluista, kertoo ylilääkäri ja kuntoutuksen linjajohtaja Harri Hämäläinen.
Noin 20 taloa avoinna vuoden 2018 loppuun mennessä
Ensi vuoden aikana Terveyskylään avataan myös Lapsi-, Vertaistuki-, Ihotauti-, Nivel-, Sydän-, Aivo-, Reuma-, Verisuoni-, Diabetes-, Syöpä- ja Lääketalot. Vuoden 2018 loppuun mennessä avoinna on yli 20 taloa. Palveluohjausta ja digitaalisia palveluita on tarjolla yli 30 potilasryhmälle.
- Terveyskylä on osa terveydenhuollon palveluiden digitalisointia. Se tuo erikoissairaanhoidon palveluja kaikkien suomalaisten ulottuville lisäten näin kansalaisten tasa-arvoa. Terveyskylän palvelut täydentävät perinteisiä hoitomuotoja. Ennen hoitoon tulemista sen kautta saa esimerkiksi tietoa tulevasta hoidosta ja ohjeita valmistautumiseen. Sairaalasta kotiutumisen jälkeen toipumista voidaan seurata digitaalisesti ja tarvittaessa etävastaanotoilla, kertoo hankejohtaja Sirpa Arvonen.
HUS:n asiantuntijat laadun takeena
Terveyskylä on sairaanhoidon huippuasiantuntijoiden kehittämä ja ylläpitämä palvelu ja se on tiukasti kytköksissä yliopistolliseen tutkimukseen, mikä takaa hoidon ja tiedon luotettavuuden.
Palveluja on mukana rakentamassa yli 500 HUS:n ammattilaista. Vuoden 2016 loppupuolella Terveyskylään ovat liittymässä kaikki Suomen yliopistolliset sairaanhoitopiirit osana kansallista Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihanketta. Terveyskylän palveluiden rakentamisessa tehdään yhteistyötä myös kansallisia eTerveyspalveluita kehittävien hankkeiden sekä potilaiden ja potilasjärjestöjen kanssa.
- Ammattilaisten ja asiakkaiden laaja osallistuminen palvelun rakentamiseen on meille tärkeää. Yhdessä kehittämällä saamme tehtyä sellaisia palveluita, joita potilaat ja läheiset kaipaavat ja jotka tekevät ammattilaisten työstä mielekkäämpää, Arvonen kertoo.
Lisätietoja:
Terveyskylä: Sirpa Arvonen, hankejohtaja, Virtuaalisairaala-hanke, HUS Tietohallinto, kehittämisen palvelut, puh. 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi tai Liina Hemminki, viestintä, puh 040 182 3573, liina.hemminki@hus.fi
Naistalo: Heta Kolanen, kliininen asiantuntija, 050 465 9111, heta.kolanen@hus.fi tai Aila Tiitinen, linjajohtaja, osastonylilääkäri, 050 427 1217, aila.tiitinen@hus.fi
Kivunhallintatalo: Katri Hamunen, ylilääkäri, puh 050 427 1728 katri.hamunen@hus.fi, tai Teemu Miettinen, psykologi, puh 09 4717 5640 teemu.miettinen@hus.fi
Kuntoutumistalo: Harri Hämäläinen, ylilääkäri, kuntoutuksen linjajohtaja, puh 050 4286 431 harri.hamalainen@hus.fi tai Miia Malmberg, projektikoordinaattori, 040 6434489, miia.malmberg@hus.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Palvelun sisällä toimii virtuaalitaloja eri elämäntilanteisiin ja oireisiin. Vuoden 2018 lopulla taloja on avoinna yli 20.
Terveyskylää rakennetaan osana Virtuaalisairaala 2.0 -kehittämishanketta. Se on HUS:n koordinoima ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteinen projektirypäs, johon on saatu rahoitusta Sosiaali- ja terveysministeriöltä.
Tutustu meihin: www.terveyskyla.fi, facebook.com/terveyskyla_fi, Twitter @terveyskyla_fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Tankar om familjeplanering hos personer som upplever könsdysfori utreds genom en enkätstudie8.5.2025 08:43:02 EEST | Pressmeddelande
Genom studien fås värdefull information om till exempel intresset hos personer med könsdysfori att bevara fertiliteten och intresset för assisterad befruktning.
Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella8.5.2025 08:43:02 EEST | Tiedote
Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.
Eksjukhuset tar emot de första patienterna den 12 maj7.5.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Patientverksamheten inleds måndagen den 12 maj vid Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar. Jouren för ögonsjukdomar tar emot patienter på sjukhuset från och med klockan 7.30.
Tammisairaala ottaa ensimmäiset potilaat vastaan 12.5.7.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Potilastoiminta käynnistyy silmäsairauksien hoitoon keskittyvässä Tammisairaalassa maanantaina 12.5. Silmätautien päivystys vastaanottaa potilaita sairaalassa klo 7.30 alkaen.
The first patients arrive to Oak Hospital on May 127.5.2025 08:30:00 EEST | Press release
HUS Oak Hospital welcomes its first patients on Monday, May 12. The hospital focuses on the treatment of eye diseases. The hospital’s Emergency Outpatient Clinic for Eye Diseases admits patients from 7:30 a.m.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme