ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Mika Palonen valmis haastamaan Euroopan kokkihuiput Bocuse d'Or -osakilpailussa Brysselissä - 12 parasta kokkimaata selvittää tiensä Lyonin MM-kilpailuun

Jaa
Tiedote 7.3.2012. Kokkien maailmanmestaruuskilpailun Euroopan osakilpailu Bocuse d'Or Europe käydään Brysselissä 20.-21. maaliskuuta. Suomea kilpailussa edustaa keittiömestari Mika Palonen, joka on valmistautunut koitokseen huolella jo seitsemän kuukauden ajan. Tavoitteena on sijoittua Euroopan kokkimaiden kärkeen ja antaa vakuuttavat näytöt suomalaisesta ruokaosaamisesta Lyonissa järjestettävää loppukilpailua varten. Palosen annosten valttina on torihenkisyys - raaka-aineiden tuoreus ja raikkaus.

Suomen edustuspaikan Bocuse d'Or -kilpailuun viime keväänä lunastanut keittiömestari Mika Palonen lähestyy ensimmäistä kisaetappiaan, kun Bocuse d'Or Euroopan osakilpailu käydään 20.-21. maaliskuuta. Maailman tärkeimpään kokkikisaan valmistautuminen alkoi viime kesänä ja syyskuusta lähtien kilpailuannoksia on treenattu jopa 50 tuntia viikossa. Loppukoitosta edeltävät kuukaudet on keskitytty annosten hienosäätöön, makujen ja yksityiskohtien viimeistelyyn.

Täysipainoisen harjoittelun ovat mahdollistaneet Suomalaisen ruokakulttuurin edistämistämissäätiö ELO, Suomen Bocuse d'Or -tiimin sponsorit sekä Palosen työnantaja Villa Störsvik. Pääasiallisena harjoittelupaikkana Paloselle ja hänen assistenttinaan kilpailussa toimivalle Juho Ekegrenille on toiminut talviteloilla olevan Pickala Golfin ravintola.

Pitkät päivät ovat rankkaan ravintolatyöhön tottuneille kokeille tuttuja, mutta kilpailuun valmistautumisessa on omat erityispiirteensä. Samoja annoksia on toistettava päivästä toiseen minuuttiaikataulun mukaan. Palosta kilpailuun valmistautuminen motivoi, sillä siinä on ajateltava hieman eri tavalla kuin arkisessa työssä. "Tavallaan tämä on taidetta, sillä annosten ulkonäöllä on suuri merkitys. Mutta kun valmistetaan syötävää, sen pitää tietysti myös maistua hyvältä", hän sanoo.

Kilpailuannoksissa toreilta tuttua raikkautta

Kilpailun pakollisia pääraaka-aineita ovat vapaasti kasvatettu kana ja meriantura. Lisukkeissa ja kastikkeissa on annettu enemmän vapautta. "Annoksissa on oltava kolme lisuketta sekä kastike, mutta niiden valmistusaineet saa valita itse", Palonen kertoo.

Teemalla ja esillepanolla on suuri merkitys kun kilpaillaan kokkimaailman huipulla. Suomen joukkueen annosten kantavana ajatuksena valmistautumisessa on ollut tori: raaka-aineiden tuoreus ja raikkaus, joka kuvastaa hyvin myös suomalaista ruokaa.

"Kevyttä ja kuulasta. Se on tänä päivänä se juttu. Annoksissani tuomarit pääsevät maistelemaan ainakin maa-artisokkaa, sitruunaa, persiljaa ja vihreää parsaa", Palonen paljastaa.

Taustalla huippukokkien kaarti

Brysselin karsintaan osallistuvasta 20 maasta 12 pääsee Lyonissa vuonna 2013 järjestettävään maailmanmestaruuskilpailuun. Valmistautuminen maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun on joukkuepeliä, jossa pääosan esittäjä tarvitsee tuekseen osaavan assistentin lisäksi myös vahvan taustajoukon. Suomen tiimin taustalla vaikuttaa arvovaltainen kaarti suomalaisia huippukokkeja.

Kisaorganisaatiota johtaa Suomen joukkueen presidentti Pekka Terävä . Hän toimii kilpailuissa tuomarina, mutta vaikuttaa myös kilpailun kulisseissa. "Presidentin asema antaa hyvän mahdollisuuden lobata Suomea ja suomalaista gastronomiaa. Tietenkin myös kehun Suomen edustajaa niin paljon kuin ehdin ja kehtaan", Pekka Terävä naurahtaa.

Mika Palosta ohjaa ja sparraa valmentaja Henry Tikkanen . Henkilökohtaisen valmentajan lisäksi valmennusta vahvistavat keittiömestarit Filip Langhoff ja Petteri Luoto . Kaikki kolme ovat aikoinaan itsekin edustaneet Suomea Bocuse d'Or -kilpailussa. Kokeneiden keittiömestareiden jakamat neuvot ja näkemys ovat Paloselle arvokas apu kilpailuun valmistautumisessa.

Valmentaja Henry Tikkaselta Suomen tiimin vahvuuksia kysyttäessä ei vastausta tarvitse pitkään odottaa. "Mielestäni meillä on hyvä kandidaatti ja hyvä taustajoukko, ja yhteistyö niiden välillä toimii erinomaisesti", Tikkanen summaa.

Brysselin tavoitteena kärkisija

Mika Palonen on viime kuukaudet keskittynyt harjoitteluun yksi tavoite mielessään. Brysseliin lähdetään hakemaan parasta mahdollista sijoitusta. "Tämä on kerran elämässä -kilpailu, joten Brysseliin ei lähdetä vain katsomaan, miten tässä käy. Euroopan karsinnassa pärjääminen auttaa menestymään myös Lyonin loppukilpailussa, sillä hyvin sijoittuneet muistetaan", Palonen tietää.

Maaliskuun 15. päivä Palonen ja assistentti Juho Ekegren pakkaavat työvälineensä ja laitteensa ja matkaavat laivalla Saksaan. Sieltä loppumatka Brysselin kilpailupaikalle taittuu noin kahdeksan tuntia autoillen. Kilpailuun lähdetään hyvillä mielin ja mukana on myös sopivasti kisajännitystä. "Vielä itse kilpailu ei juurikaan jännitä, mutta vähän mietityttää, onko kaikki valmiina ja olenko varmasti muistanut kaiken. Tällä hetkellä ajatuksissa pyörii vain meriantura", Palonen summaa.

Aikataulu

- 20.-21.3. Bocuse d'Or Euroopan osakilpailu Bryssel
Suomen edustaja Mika Palonen kilpailee 21.3.

- 2013 Bocuse d'Or -maailmanmestaruuskilpailu Lyon

Suomen Bocuse d'Or -tiimi 2012-2013

Suomen edustaja: Mika Palonen
Assistentti: Juho Ekegren
Valmentajat: Henry Tikkanen, Filip Langhoff ja Petteri Luoto
Toiminnanjohtaja: Jarmo Vähä-Savo ja Sami Rekola
Tuomari: Pekka Terävä

Lisätiedot:
Suomen Bocuse d'Or -edustaja Mika Palonen 050 572 2210
ELO-säätiö, johtaja Sari Mattila 040 738 7780, sari.mattila@elo-saatio.fi
www.bocusedor.fi , www.elo-säätiö.fi

Ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan nimetty Bocuse d'Or -kilpailu on järjestetty vuodesta 1987 lähtien. Suomi on ollut mukana kilpailussa 11 kertaa ja maamme paras kokonaissijoitus kilpailussa on vuosina 1999 ja 2011 saavutettu 5. sija.

Suomessa Bocuse d´Or -toiminnan taustalla on ELO-säätiö yhteistyökumppaneineen. Bocuse d'Or -tiimin pääyhteistyökumppaneita ovat Lihatukku Tamminen ja KiiltoClean. Muita yhteistyökumppaneita ovat France & Fromages, Gourmet Gruppen, Helsingin palvelualojen oppilaitos, Jokisen Eväät, Kwintet Hejco, Maalahden Limppu, Metro-tukku, Ravintolakoulu Perho, Rougié ja Vihannespörssi.

Kuvat

Kuvassa oikealla on Suomen Bocuse d'Or edustaja Mika Palonen ja vasemmalla assistentti Juho Ekegren. Kuvaaja Manne Stenros.
Kuvassa oikealla on Suomen Bocuse d'Or edustaja Mika Palonen ja vasemmalla assistentti Juho Ekegren. Kuvaaja Manne Stenros.
Lataa
Kuva: Mika Palonen. Kuvaaja Manne Stenros.
Kuva: Mika Palonen. Kuvaaja Manne Stenros.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye