
Vuoden Kokki 2012 on Eero Vottonen
Vuoden Kokki 2012 on Eero Vottonen
Kokkien suomenmestaruustittelin taituroi itselleen Eero Vottonen G.W. Sundmans -ravintolasta. Toiseksi kilpailussa sijoittui ravintola G.W. Sundmansin Ismo Sipeläinen ja kolmanneksi Heikki Liekola ravintola Postresista. Vottonen nousi myös lehdistöraadin suosikiksi.
"Eilinen semifinaali oli kaikkien aikojen kovatasoisin ja treenaus näkyi suorituksissa. Tänään finaalissa yllätyksenä tulleet tehtävät ratkaisivat, kuten aiempinakin vuosina. Leipätehtävään satsattiin luovuutta, lihassa tuotiin esiin kaikki mitä osataan. Tiivistettynä voin todeta, että tänä vuonna mitattiin laaja-alaista osaamista", Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Hans Välimäki ravintola Chez Dominiquesta sanoo.
Tänä vuonna valmistautumisaikaa finaaliin oli vähän. Kilpailijat saivat tietää ensimmäisen kilpailutehtävän vasta keskiviikon semifinaalin jälkeen ja toisen kilpailupäivän aamuna. "Antamalla niukasti suunnitteluaikaa pyritään saamaan kilpailijoiden kaikki osaaminen irti", kilpailun raaka-aineista vastaava Sasu Laukkonen Chef & Sommelier -ravintolasta perustelee.
Finaalin ensimmäisenä tehtävänä oli valmistaa kolme erilaista kokousvoileipää 12 hengelle. Rakennustarpeiksi kilpailijat saivat kaksi leipätaikinaa ja ruispalat. Täytteissä pakollisia raaka-aineita olivat palvilammas ja punasipuli, kylmäsavustettu hauki ja kananmuna sekä silakka ja kurkku. Design-pääkaupunkivuoden hengessä tehtävässä painotettiin erityisen paljon muotoilua. Leivät aseteltiin suomalaisesta puusta käsityönä valmistetuille vadeille.
Toisena kilpailutehtävänä oli yllätyskori, jossa finalistien tuli valmistaa naudan entrecôte 12 viikkoa riiputetusta lihasta lisukkeineen.
Kilpailun johtaja Vesa Parviainen kertoo, että järjestäjien odotukset Vuoden Kokki -tapahtumalle ovat kovat, sillä tarkoituksena on nostaa kilpailun tasoa vuosi vuodelta. "Olemme tyytyväisiä tämän vuoden kilpailuun ja sen tasoon, olemme ehdottomasti oikealla tiellä. Kaikesta näkee, että Vuoden Kokki on haluttu titteli, kilpailijat olivat valmistautuneet todella hyvin."
Tuore Vuoden Kokki Eero Vottonen (28) nousi myös arvovaltaisen, kymmenhenkisen lehdistöraadin suosikiksi. Kymmenestä lehdistöraadin edustajasta seitsemän nosti Vottosen finaalin parhaaksi.
Vuoden Kokki -finaali miteltiin torstaina 15.3. Gastro-messuilla Helsingin messukeskuksessa. Voittaja kruunattiin ELO-säätiön ja Keittiömestarit ry:n järjestämässä Kokkigaalassa finaalipäivän iltana. Vuoden Kokki sai palkinnoksi 6000 euron, toiseksi tullut 3000 euron ja kolmas 1000 euron arvoiset stipendit. Palkinnot lahjoitti Suomen Messusäätiö.
Finaaliin osallistuivat:
Miki Kurkela, G.W. Sundmans, Helsinki
Heikki Liekola, Postres, Helsinki
Ismo Sipeläinen, G.W. Sundmans, Helsinki
Sami Sorvoja, Pöllöwaari, Jyväskylä
Teppo Säkkinen, Savoy, Helsinki
Eero Vottonen, G.W. Sundmans, Helsinki
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Sari Mattila, johtaja, ELO-säätiö p. 040 738 7780, sari.mattila@elo-saatio.fi
Vuoden Kokki 2012 -finaalin tuomaristo:
Juha Rissanen, Suklaatäplä, Helsinki
Tommi Tuominen, Demo, Helsinki
Marko Palovaara, Bistro o mat, Kirkkonummi
Marko Rauhala, Mami, Turku
Sami Rekola, Unilever, Helsinki
Ulla Liukkonen, Linnoituksen krouvi, Lappeenranta
Hans Välimäki, Chez Dominique, Helsinki
Ron Gentile (USA), Chez Dominique, Helsinki
Magnus Ek (Ruotsi), Oaxen Krog, Tukholma
Bo Bech (Tanska), Geist Restaurant, Kööpenhamina
Tapio Laine, Kokkimaajoukkue (johtaja), Raasepori
Keittiötuomarit:
Sampo Kantele, Ravintolakoulu Perho, Helsinki
Heikki Härmä, Silja Serenade, Helsinki
Tom Lindqvist, Kylmäpihlaja, Rauma
Vuoden Kokki 2012 -kilpailun suojelijana toimii pääministeri Jyrki Katainen
*****************************
Vuoden Kokki 2012 -kilpailun järjestää ELO-säätiö yhteistyökumppaneineen.
Pääyhteistyökumppaneita ovat Valio, Metos, Gastro-messut ja Gourmet Classic -olut. Muita yhteistyökumppaneita ovat A la carte -kirjat, E. Ahlström, Hackman, Hartwa Trade, HK, Iittala, KiiltoClean, Pajunen, Ravintolakoulu Perho sekä Aromi-lehti, Viini-lehti ja Vitriini.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
http://www.elo-saatio.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote
Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.
Euroopan Bocuse d’Or -kilpailut siirretään syyskuulle20.3.2020 14:34:39 EET | Tiedote
Bocuse d’Or -kilpailuja järjestävä GL-events ilmoitti tänään, että toukokuun lopulle Tallinnaan suunniteltu Bocuse d’Orin Euroopan-osakilpailu pidetään 3.- 4. syyskuuta 2020.
Päivitetty tiedote: Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:23:50 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:02:07 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki). Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote
Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.