100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä
Suomen itsenäistyminen Venäjästä tapahtui osana suurten imperiumien hajoamista. Autonomian aika lukuisine vaiheineen vaihtui kahden uuden itsenäisen valtion naapuruuteen, ja samalla luotiin perusta maiden tuleville suhteille. Näitä ovat määrittäneet maailmansotien välisen ajan viileä kausi, toinen maailmansota, maailmansotien jälkeen luotu uusi maailmanjärjestys, kylmä sota ja Neuvostoliiton hajoamista seurannut muutoksen tila kansainvälisessä järjestelmässä. Euroopan kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja kriisit, joiden osapuoli Venäjä on, heijastuvat väistämättä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Viime vuosien tapahtumat ovat johtaneet erilaisiin arvioihin niin päättäjien, asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa.
Tähdäten päiväkohtaista uutisointia syvempiin ja historiallisempiin näkökulmiin naapuruussuhteista luentosarja ”100-vuotiaat naapurit” tarjoaa yhden foorumin keskusteluille Suomesta ja Venäjästä.
Luentosarjan käynnistää paneeli Suomen ja Venäjän välisistä kulttuurivaikutuksista 15.2.
Aiheesta alustavat:
-
Euroopan historian professori Laura Kolbe: Kulttuuriryhmiä, rauhan- ja ystävyysjunia sekä kummikaupunkitoimintaa Suomen ja Neuvostoliiton välillä vuoden 1945 jälkeen
Laura Kolbe on kirjoittanut laajasti Helsingin kaupungin, yliopiston ja ylioppilaiden historiasta. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat kansalliset identiteetit, niiden muodostuminen ja muuttuminen Euroopassa sekä kaupunkihistoria, erityisesti Helsingin historia.
-
Venäläisen kulttuurin tutkimuksen dosentti Liisa Byckling: Suomen ja Venäjän kulttuurivaihtoa sadan vuoden ajan: miten se ilmeni teatterissa?
Liisa Byckling on tehnyt pitkän uran Helsingin yliopistolla. Hänen vuonna 2009 ilmestynyt kirjansa Keisarinajan kulisseissa: Helsingin venäläisen teatterin historia 1868–1918 nostaa esille venäläisen teatterin kulttuuripoliittisen merkityksen sekä sen vuorovaikutuksen suomalaisen teatterin ja yleisön kanssa.
-
Venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen: Otteita venäläisen kirjallisuuden suomennoshistoriasta
Tomi Huttunen on tutkinut venäläistä 1920-luvun avantgardekirjallisuutta ja laajemmin venäläistä postmodernismia. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat myös nykykirjallisuus sekä myöhäisen neuvostokauden kulttuuri, erityisesti Leningradin/Pietarin rock-kulttuuri.
Alustuspuheenvuorojen jälkeen keskustelu avataan yleisölle.
Kaikille avoin luentosarja järjestetään Helsingissä keväällä ja syksyllä 2017 keskiviikkoisin klo 17:00–18:45, Porthania (Yliopistonkatu 3), sali II, 1. krs.
100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä -luentosarjan ohjelma
15.2.2017 Suomen ja Venäjän väliset kulttuurivaikutukset: Laura Kolbe, Liisa Byckling, Tomi Huttunen
15.3.2017 Yhdistäneet aatteet ja erottaneet yhteiskuntamallit: Erkki Tuomioja, Marianne Liljeström, Markku Kivinen
19.4.2017 Karjala ja raja: Maria Lähteenmäki, Olga Davydova-Minguet, Markku Kangaspuro
17.5.2017 Sisäinen turvallisuus ja naapurisuhteet: Minna Jokela, Kimmo Rentola, Hanna Smith
6.9.2017 Ulkopolitiikkaa Suomessa ja Venäjällä: Jaakko Iloniemi, Tuomas Forsberg, Hanna Smith
4.10.2017 Talous: Riitta Kosonen, Laura Solanko, Antti Kuusterä
15.11.2017 Yhteiset globaalit haasteet: Pekka Haavisto, Christer Pursiainen
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Yhteyshenkilöt
Roosa Rytkönen, roosa.rytkonen@helsinki.fi, puh. 02941 23618
Ira Jänis-Isokangas, ira.janis-isokangas@helsinki.fi, puh. 02941 23646
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme