Professori Markku Leskelälle ensimmäinen kansainvälinen ALD-palkinto
Markku Leskelä on atomikerroskasvatusta eli ALD-tekniikkaa hyödyntävien tutkijoiden kansainvälisiä pioneereja. Hänen johtamassaan tutkimuksessa kehitetään uusia kemiallisia valmistusmenetelmiä materiaaleille, joita tarvitaan mikroelektroniikassa. Työ edellyttää ohutkalvo- ja pintatekniikoiden yhdistämistä nanotasolla ja lähdeainemolekyylien syntetisointia sekä molekyylien järjestämistä pinnoille. ALD-tekniikan sovellukset kiinnostavat maailmalla.
Leskelän tieteellinen toiminta Helsingin yliopistossa keskittyy materiaalikemiaan ja vihreään kemiaan. Tutkimus on poikkitieteellistä; hän on johtanut yli 60 tutkimusprojektia ohutkalvomateriaalien, katalyysin, synteettisen- ja materiaalikemian sekä nanomateriaalien alalta.
Etenkin hänen atomikerroskasvatukseen liittyvä julkaisutoimintansa on nostanut hänet maamme siteeratuimpien tutkijoiden kärkeen. Hänellä on lähes 600 alkuperäisjulkaisua referoiduissa lehdissä, yli 50 katsausartikkelia, yli 30 patenttia, ja hän on toimittanut 16 kirjaa.
Leskelä toimi akatemiaprofessorina vuosina 2004-2009. Hän on toiminut Bio- ja nanopolymeerien huippuyksikön varajohtajana, ja tänä vuonna on käynnistynyt hänen johtamansa atomikerroskasvatuksen kansallinen tutkimuksen huippuyksikkö.
Hänen ohjauksessaan on valmistunut 50 tohtoria ja toista sataa maisteria tai diplomi-insinööriä.
Tutkimustulokset ovat siirtyneet myös käytäntöön ja vahvistaneet suomalaisen atomikerroskasvatusteollisuuden (ASM Microchemistry, Picosun ja Beneq) asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Esimerkki katalyysitutkimuksen tulosten sovelluksista on Leskelän laboratoriossa alkunsa saanut ortopedian tuotteisiin keskittynyt Onbone Oy.
Suomen Akatemian suorittamassa kemian tieteenala-arvioinnissa Leskelän johtama epäorgaanisen kemian laboratorio Helsingin yliopistossa sai arvosanan outstanding ja maininnan ”international cutting edge”.
ALD-palkinto myönnettiin Leskelälle Dresdenissä vastikään. Palkinnon myönsi tieteidenvälinen seura AVS (American Vacuum Society), http://www.avs.org/ .
Vuonna 2011 hän sai suomalaisen A. I. Virtanen -palkinnon.
Yhteystiedot: Markku Leskelä, Helsingin yliopisto, kemian laitos, markku.leskela@helsinki.fi, puhelin (09) 191 40195
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme