Snellman höjer producentpriset på griskött, sommarens höjningar totalt 9 %
Bakgrunden till prishöjningarna är de stigande produktionskostnaderna, vilka medfört att grisuppfödningen blivit olönsam. Lönsamheten har försämrats i takt med att foderpriserna stigit och osäkerheten inför framtiden har ökat. Produktionen av finländskt närproducerat kött är i dagsläget hotad och det behövs krafttag för att trygga produktionen. I hela Finland har grisköttsproduktionen i år minskat med 6 %. Enligt en färsk undersökning riskerar produktionen av griskött i Österbotten att minska med 9 milj. kg (15-20 %) före år 2014 (Sianlihantuotannon kehitysnäkymät 2020. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy ).
Vår bedömning är att finländska konsumenter uppskattar kött som produceras i Finland. Snellman har tillsammans med finländska producenter och med hjälp av finländska grisraser byggt upp en produktions-kedja som satsar på kvalitet i varje skede av produktionen (bilaga). Trots produktionsminskningen i landet har Snellman i år planenligt lyckats öka svinanskaffningen med 15 %. Den förestående prishöjningen är ett led i vår strävan att garantera tillgången på finländskt kvalitetskött även i framtiden.
Tilläggsinformation:
Snellmans Köttförädling Ab
Henrik Snellman, vd, tel. 0500 - 564 815, henrik.snellman@snellman.fi
Tomas Gäddnäs, primärproduktionsdirektör, tel. 044 - 796 6342, tomas.gaddnas@snellman.fi
Finländsk lantgris från familjegården
Snellmans svinkedja byggs upp kring temat "Finländsk lantgris från familjegården". Bärande element i svinkedjan är öppenhet, ansvar och spårbarhet till familjegårdar samt finländsk genetik.
1. Respekt för goda traditioner
Vita finländska ursprungsraser, finländsk lantras och yorkshire, har avlats på finländska familjegårdar i över 100 års tid. Yrkeskunskapen med att utvälja goda släktlinjer har gått som ett arv från generation till generation, samtidigt som avelsmetoderna har förbättrats med åren. I den finländska svinaveln har god djurhälsa och noggrann individuppföljning alltid gått hand i hand.
2. Rejält finländskt även i generna
Finländsk lantras är lantgrisproduktionens kärna. För att förbättra grisarnas livskraft och välbefinnande används korsningsprogram i uppfödningen. Lantgrisen är en korsning av finländsk lantras och finländsk yorkshire. Snellman-ägda Figen Ab ansvarar för båda rasernas avelsprogram.
3. Uppfödning på familjegårdar
Lantgrisarna uppföds på rejäla finländska familjegårdar i enlighet med Snellmans Lantgårdens Bästa-program. Kännetecknande för Snellmans familjegårdar är att de är lokala samt att företagarna är knutna till verksamheten och själva aktivt bidrar till utvecklingen.
4. Avelsplan som hjälp i smågrisproduktionen
Lantgrisproduktionen planeras omsorgsfullt med hjälp av MP-Sisu rekryteringsprogram. Figen Ab:s utbildade rådgivare gör i samråd med gården ett avelsprogram och ger råd för förverkligandet. Vid auditering av lantgrisbesättningarnas produktion och djurmaterial uträknas ett index för gårdens engagemang, som bör vara minst 40/60 (målnivå över 50).
5. Optimerad naturlig utfodring
Lantgrisens utfodring planeras noggrant enligt djurens behov och förverkligandet uppföljs separat för varje uppfödningsparti. Noggrann analysering av foderråvarorna är utgångspunkten för en bra utfodringsplan. Av fodret består över 70 % av finländsk spannmål och spannmålsbaserade ämnesdelar. Användning av genmanipulerade foderväxter (ex. GMO-soja) är förbjuden.
6. Ett fungerande hälsovårdsprogram för grisarna
Alla lantgrisar (100 %) uppfyller kraven för den nationella hälsonivån (www.sikava.fi). Familjegårdarna har hälsovårdsavtal med sin veterinär och en plan för förebyggande djurhälsovård. Gårdarnas kontinuerliga auditering av djurhälsa och svinstallmiljö sköts i samband med den ansvariga veterinärens hälsovårdsbesök, minst fyra gånger per år. Smärtlindring är obligatorisk i samband med kastrering av smågrisar.
7. Noggrann uppföljning och dokumentering
I Sikavas hälsouppföljningsregister sparas uppgifter om gårdens hälsovårdsavtal, veterinärens besök på gården, analysresultat, medicineringar och eventuella avvikelser i djurens hälsotillstånd. Via Snellmans eget uppföljningsprogram, Anelma, uppföljs produktionen i realtid både på gårds- och företagsnivå. Uppfödningspartiernas händelser uppföljs och dokumenteras bl.a. med avseende på köttkvalitet, dagstillväxt, djurhälsa, dödlighet och foderanvändning.
8. Knorren är en mätare på välmåendet
Omsorgen om lantgrisens välmående börjar redan i avelsprogrammet och i smågrisarnas individuppföljning. På rejäla familjegårdar är omsorgen om djurens välmående dessutom en hederssak som man månat om i generationer. Som garant för lantgrisens välmående får grisarna, till skillnad från många stora svinländer, behålla sin naturliga välbefinnandemätare, dvs. knorren på svansen.
9. Öppenhet och engagemang
Familjegårdarnas anknytning till lantgrisproduktionen baseras på öppenhet, frivillighet och förtroende. Även i kundkedjan råder öppenhet. Parternas anknytning, motivation och engagemang har en avgörande betydelse för kvalitetskedjans funktion och framgång. Snellman har enligt undersökningar branschens bäst anknutna och nöjdaste köttproducenter. (Lihantuottajatyytyväisyys 2011. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy )
10. Bättre lönsamhet för bonden
Finländsk lantgris innehåller mycket kött och lite fett. Lantgrisen kan, tack vare högklassig genetik och god djurhälsa, uppfödas med optimerad utfodring och omsorgsfull skötsel till över 100 kg slaktvikt utan att bli fet. De sista kilona är de mest förmånliga för uppfödaren. En köttig och rejäl lantgris är till fördel för bondens ekonomi.
Dokument
Om
Följ Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Drömmen blev verklighet – Snellman lanserar finsk lufttorkad skinka27.8.2024 09:34:14 EEST | Nyheter
Finländarna har länge kunnat njuta av lufttorkade skinkor, men utbudet i butiken har främst utgjorts av importerade produkter. Fast vem har sagt att lufttorkad skinka måste komma från Parma? Nu kommer den från Jakobstad.
Unelmasta totta – Snellman lanseeraa suomalaisen ilmakuivatun kinkun27.8.2024 09:34:14 EEST | Uutinen
Suomessa ilmakuivattuja kinkkuja on löytynyt kaupan hyllystä jo pitkään, mutta laadukkaimman tarjonnan ovat muodostaneet tuontituotteet. Vaan kuka sanoi, että ilmakuivattujen kinkkujen pitää tulla Parmasta? Nyt ne tulevat Pietarsaaresta.
Utfodringen av Snellmans Lantgris fri från soja4.7.2024 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Utfodringskonceptet för gödsvinen i Snellmans lantgriskedja blir sojafritt inkommande höst. Arbetet för att minska användningen av soja har pågått i närmare tio år. Målet är allt bättre köttkvalitet och ett minskat behov av importerad soja. Den sojafria utfodringen av gödsvin är följande steg på vägen mot en fullständigt sojafri griskedja.
Snellmanin Maatiaispossun ruokinta soijattomaksi4.7.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Snellmanin Maatiaispossu-ketjussa lihasikojen ruokintamalli muuttuu soijattomaksi syksystä lähtien. Soijan käytön vähentämiseksi on työskennelty jo kymmenisen vuotta. Tavoitteena on parempi lihan laatu ja ulkomailta tuodusta soijasta luopuminen kokonaan. Soijaton lihasian kasvatus on seuraava askel kohti Snellmanin tavoitetta, soijasta riippumatonta sianlihan tuotantoa.
Undersökning bekräftar: Snellmans medvurst är ren11.4.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
På grund av hepatit E-virusdebatten som har dykt upp de senaste veckorna har Snellmans Köttförädling Ab ännu på eget initiativ låtit undersöka köttet som används som råvara för produktionen av medvurst. Prover som undersökts vid det oberoende Eurofins Scientific Finland Oy-laboratoriet har visat sig vara fullständigt rena.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum