Ruokavisan oppimateriaali esittelee vastuullista ruuantuotantoa
Osaamiskilpailun pilottivaihe toteutetaan pääkaupunkiseudulla kymmenessä yläkoulussa lokakuussa 2012 ja toiminta on tarkoitus laajentaa myöhemmin valtakunnalliseksi, mutta nettioppimateriaali on kaikkien koulujen käytössä.
Lautasella eläinten hyvinvointi, ympäristö ja vastuullinen kuluttajuus
Tämän vuoden teemat ovat vastuullinen kuluttaja, eläinten hyvinvointi ja ympäristö, ja niihin nyt julkaistu oppimateriaalikin keskittyy.
Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja ja riihimäkeläisen Pohjolanrinteen koulun kotitalousopettaja Anneli Rantamäki uskoo, että oppimateriaali herättelee nuoria ja aikuisiakin pohtimaan ruuan alkuperää ja reittiä omaan ruokapöytään.
– Eläinten oloista ja hyvinvoinnista kertovat videot tulevat varmasti käyttöön opetuksessani, Rantamäki lupaa. Hänestä vastuullinen kuluttaminen on tärkeä osa opetussuunnitelmaa peruskoulussa. Jokainen nuori pohtii ostoksiaan ja useat päättävät itsenäisesti mitä lopulta ostavat. On hyvä, että tämä osa-alue on nostettu vastuullisuuden ulottuvuuksien rinnalle oppimateriaalissa, Rantamäki jatkaa.
Verkko-oppimateriaaleista pulaa perusopetuksessa
Oppimateriaali julkaistaan osana Ruokatiedon oppimateriaalia. Sen tuottamiseen on osallistunut Ruokavisan asiantuntijatyöryhmä, johon on kutsuttu edustajia teemojen mukaisista asiantuntijaorganisaatioista. Pedagogisena asiantuntijana työryhmässä on toiminut Helsingin yliopiston opettajakoulutuslaitoksen kotitalouspedagogiikan professori Päivi Palojoki.
– Verkko-oppimateriaaleista on perusopetuksessa huutava pula, kertoo Palojoki. –Teknologisten apuvälineiden lisääntyessä luokissa sähköistä oppimateriaalia tarvitaan yhä enemmän. Nyt julkaistu oppimateriaali vastaa tähän tarpeeseen.
Palojoki painottaa myös työryhmän laajapohjaista asiantuntijuutta sekä tämänkaltaisen yhteistyön merkitystä. Eri organisaatiot katsovat vastuullisuutta eri näkökulmista ja Ruokavisan asiantuntijatyöryhmässä onkin saatu ainutkertaisella tavalla eri organisaatiot saman pöydän ääreen.
Osaamiskilpailun pilotti kisataan pääkaupunkiseudulla lokakuussa
Ruokavisan osaamiskilpailu pilotoidaan syksyllä 2012 pääkaupunkiseudulla. Osaamiskilpailun koulukohtaiset alkuerät käydään verkkopohjaisessa oppimisympäristössä. Pilottivaiheen kolme parasta koulua kutsutaan loppukilpailuun, joka järjestetään marraskuussa Helsingissä. Loppukilpailussa joukkueet kisaavat vastuullisen kuluttajuuden ja ruuantuotannon tietämyksessä ja käytännön taidoissa. Samalla mitataan kykyä tehdä vastuullisia valintoja eri tilanteissa.
Loppukilpailun yhteydessä järjestetään vuorovaikutteinen vastuullisen ruuan tapahtuma, johon pääkaupunkiseudun peruskoulun oppilaat opettajineen ovat tervetulleita tutustumaan.
Ruokavisaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö, ja mukana on parikymmentä yhteistyötahoa. Ruokavisan esikuvana on valtakunnallinen Metsävisa ( www.metsavisa.fi ), joka järjestetään tänä vuonna jo 31. kerran.
Lisätietoja:
Minttu Virkki, projektikoordinaattori, Ruokatieto Yhdistys ry
minttu.virkki@ruokatieto.fi , puh. 050 3261231
Ruokavisan oppimateriaali
http://opetus.ruokatieto.fi/WebRoot/1043190/sisaltosivu.aspx?id=1234831
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK: Harmaa suojelu kaavoituksessa on loputtava28.5.2025 16:06:11 EEST | Tiedote
Ympäristöministeriön lausunnoille asettama ehdotus alueidenkäyttölaiksi on tuomassa lakiin tärkeän uudistuksen eli metsäkorvauspykälän. Uudistus asettaa kaavoituksella toteutettavat käytönrajoitukset samalle viivalle metsälain mukaisesti toteutettavien käytönrajoituksien kanssa.
Valkoposkihanhiongelma kärjistyy – kansalliset ratkaisut tarvitaan heti27.5.2025 10:27:55 EEST | Tiedote
Ennakkoarvioiden mukaan keväällä 2025 valkoposkihanhien aiheuttamat maatalousvahingot saattavat kasvaa ennätyksellisen suuriksi. Vakavia vahinkoja syntyy jälleen aiempaa laajemmalla alueella. Pohjois-Karjalassa herää jo huoli karjankasvatuksen tulevaisuudesta: mitä tehdään, jos hanhet syövät kaiken rehuksi tarkoitetun sadon? Viljelijöiden sietokyky on ollut koetuksella jo pitkään.
Mediakutsu: Retki maalle Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan seurassa 3.6.21.5.2025 14:54:29 EEST | Kutsu
Lähde mukaan tutustumaan suomalaiseen maatalouteen Vuoden Kokin Simo Harrivaaran ja Vuoden Tarjoilijan Janika Tiensuun seurassa! Ravintola-alan kirkkaimmat tähdet kohtaavat maatalouden huippuammattilaiset aidossa ja elämyksellisessä ympäristössä. Retken aikana sukelletaan Sastamalassa monipuolisten maatilojen ja kotimaisen ruoantuotannon ytimeen.
MTK: Karhun ihmisarkuutta ei vahvisteta ilman laajaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:02:22 EEST | Tiedote
MTK pitää maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa karhukannan hoitosuunnitelman luonnosta puutteellisena ja osin ristiriitaisena. Vaikka tavoitteet karhukannan ihmisarkuuden ylläpitämisestä ja alueellisten vaikutusten huomioimisesta ovat kannatettavia, jäävät esitetyt toimenpiteet riittämättömiksi. MTK vaatii suunnitelmaan muutoksia, erityisesti kannanhoidollisen metsästyksen laajentamista.
MTK lähetti kirjelmän EU-budjetista päättäjille20.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK on lähettänyt kirjelmän pääministeri Petteri Orpolle, eduskuntapuolueiden puheenjohtajille sekä EU-komission Suomen edustustolle koskien tulevien vuosien EU-budjettia. Kirjelmässä korostetaan maatalous- ja maaseutupolitiikan rahoituksen tärkeyttä ja esitetään konkreettisia vaatimuksia rahoituksen turvaamiseksi. On muistettava, että oma ruoka on keskeinen osa puolustusta ja turvallisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme