Lupabyrokratia seisottaa PK-yritysten investointeja - hallitusohjelman lupaukset täyttämättä

“Lupabyrokratiaan juuttuneiden investointien arvoa mitataan pelkästään tämän kyselyn vastaajayrityksissä sadoissa miljoonissa. Hallitusohjelman lupaukset lupien sujuvoittamisesta on pantava pikaisesti täytäntöön”, vaatii Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.
Yli 1100 vastaajayrityksestä 8 prosenttia eli runsaat 80 PK-yritystä kertoi investointinsa viivästyneen tai peruuntuneen perusteettomasti viranomaislupiin liittyvien syiden vuoksi vuosina 2016 ja 2017. Viivästyksen syiksi yritykset raportoivat useimmiten kaavoituksen (44 prosenttia) sekä rakennuslupiin (34 prosenttia) ja ympäristölupiin (24 prosenttia) liittyvät ongelmat.
Linnainmaan mukaan viivästyneiden investointien yhteismäärä vastaajayrityksissä on yli 160 miljoonaa euroa, mahdollisesti reilusti enemmänkin.
“Viivästyksestä kärsineiden yritysten määrä on laskenut jonkin verran kahden vuoden takaiseen verrattuna, mutta rahasumma näyttää pysyneen samalla tasolla. Kaavoitus- ja rakennuslupaongelmat ovat aiempaa useammin syynä viivästykseen.”
Leena Linnainmaa huomauttaa, että investointieurot ovat pois talouden kierrosta ja työllisyydestä.
“Ongelma koskee koko Suomea. Yritykset kaikkialta Suomesta kertoivat viivästyksistä. Useita yli 5 miljoonan euron investointeja raportoitiin viivästyneen sekä Etelä-Savossa, Helsingin seudulla, Kuopiossa, Oulussa, Pohjanmaalla, Tampereella että Turussa.”
Samassa kyselyssä ilmeni, että investointihalukkuutta kuitenkin PK-yrityksiltä löytyy. Yli 40 prosenttia vastanneista PK-yrityksistä kertoo käynnistävänsä uutta liiketoiminta-aluetta ja lähes kolmannes suunnittelee muuta merkittävää investointia.
“PK-yritysten investointihalukkuus on kasvussa kahden vuoden takaiseen verrattuna, joten nyt on todella kiire saada hallitusohjelman mukainen lupien sujuvoittaminen eteenpäin. Valitettavasti se on vielä pääosin tekemistä vaille valmis”, Linnainmaa sanoo.
Erityinen murheenaihe näyttää olevan kaavoitus. Yrityksiltä saadut kommentit ovat karua kertomaa: “Kaavoitus on toivottoman hidasta ja viivästyttää rakennusinvestointeja vuosia.” “Business ei etene, koska kaavoituksesta on odotettu päätöksiä jo 6–7 vuotta.”
Linnainmaan mukaan ongelmana ovat myös kaavoituksesta sekä rakennus- ja ympäristöluvista johtuva valituskierre sekä viranomaisten vaihtelevat tulkinnat. Myös yhden luukun periaatetta yritykset odottavat.
“Ongelmat on todettu ja hallitusohjelma on ansiokas. Hallitus on istunut kohta kaksi vuotta, mutta läpimurtoa lupien sujuvoittamisessa ei ole tapahtunut. Pyydämme hallitusta viestimään ensi tilassa, missä aikataulussa hallitusohjelman lupaukset täytetään”, Linnainmaa vaatii.
Lisätietoja:
Esitys tuloksista: Lupabyrokratia seisottaa PK-yritysten investointeja
Varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa, p. 050 356 1183, leena.linnainmaa@chamber.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Kauppakamarikysely: Yritysten suhdannenäkymät kirkastumassa – odotukset liikevaihdosta ja kannattavuudesta vahvistuneet alkuvuodesta23.5.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien talouskysely osoittaa, että yritysten näkymät suhdanteen paranemisesta ovat jatkuneet. Vastaukset ovat myönteisempiä kuin alkuvuodesta, erityisesti odotukset liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksestä ovat vahvistuneet selvästi. Melko vaatimaton suhdanne jatkuu toistaiseksi, mutta yritysten tilanne on kehittymässä asteittain parempaan, summaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Keskuskauppakamari: SAK:n puheenjohtajan esittämä puolustusvero toteuttamiskelvoton jäänne menneisyydestä22.5.2025 16:01:28 EEST | Tiedote
“Huoli lisääntyvien puolustusmenojen rahoittamisesta on perusteltu mutta keino täysin väärä. Suomella ei ole tarvetta korvamerkityn puolustusveron käyttöönottamiseen varallisuusveron tai muunkaan ylimääräisen veron muodossa”, toteaa Keskuskauppakamarin veroasiantuntija Tomi Viitala.
Pääekonomisti: Työmarkkinoiden heikkeneminen vaihtunut nousun odotukseksi - kesäkuukaudet mentäneen vielä vaakasuunnassa22.5.2025 08:58:26 EEST | Tiedote
Huhtikuun työllisyystilastot luovat toivoa siitä, että asetelma olisi Suomen työmarkkinoilla kääntymässä asteittain paremmaksi. Työvoiman vahva kasvu jatkui, mutta muuten edettiin toistaiseksi odottavissa tunnelmissa, analysoi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tuoreita työttömyys- ja työllisyyslukuja.
Kesämökin huono kunto voi tuoda odottamattomia kustannuksia – varmista nämä ennen mökin ostoa19.5.2025 13:45:00 EEST | Tiedote
Kesämökkikauppa käy kuumimmillaan, mutta innostuksen lisäksi kaupanteossa kannattaa aina pitää järki mukana. Mökki voi sijaita täydelliseltä näyttävällä paikalla ja olla ihanan näköinen, mutta ennen kauppojen tekoa kannattaa varmistaa muutama seikka, ettei mökistä tulekin huomattavasti kauppahintaa kalliimpi, muistuttaa rakennusalalla toimiva Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Kurt Westberg.
Harri Bromanille elinkeinoelämän ansioristi17.5.2025 17:59:52 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamarin ansiomerkkilautakunta on myöntänyt Keskuskauppakamarin aloitteesta elinkeinoelämän ansioristin Broman Groupin hallituksen puheenjohtajalle, kauppaneuvos Harri Bromanille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme