HUS

Kokemusasiantuntijat syvähaastattelevat potilaita HYKS Psykiatriassa - tavoitteena potilastyytyväisyyden parantaminen

Jaa
Potilaan itse kokema arvio saamastaan hoidosta antaa arvokasta tietoa palvelujen laadusta. Potilaat tuovat esille sellaisia kehittämiskohteita, joita hoidon tuottava organisaatio ei aina itse havaitse. Joskus pienetkin hoitoprosessin yksityiskohdat voivat olla merkittäviä hoidon tuloksellisuuden kannalta. Syvähaastattelemalla potilaita on mahdollista saada esille yksityiskohtaista tietoa potilaan hoitokokemuksesta. Kun haastattelun tekee kokemusasiantuntija, on mahdollista että potilaat rohkaistuvat kertomaan kriittisemmin kokemuksistaan ja näin voidaan saada esille merkittäviä hoidon kehittämiskohteita.

Tässä HYKS Psykiatrian kehittämishankkeessa kokemusasiantuntijat syvähaastattelevat kukin oman vastuulinjansa potilaana olleita henkilöitä (n = 20). Haastateltavat ovat hoitonsa loppuvaiheessa tai hiljattain lopettaneet hoidon joko poliklinikoilla tai osastoilla. Kukin haastattelu kestää 1.5 tuntia ja se kirjoitetaan muistiin haastattelun kuluessa. Haastattelussa tavoitellaan potilaan kokemuksellista, pieniinkin yksityiskohtiin paneutuvaa, potilaan todellisuutta sekä tunteita ja arkea ymmärtävää tietoa.

Loppuraportin pohjalta kehittämisehdotuksiin

Haastattelu on hoitoprosessin mukaisesti (alku – hoito – loppu) mukaisesti etenevä syvähaastattelu. Haastattelijoilla on käytössään keskustelua ohjaavat apukysymykset ja tämän lisäksi kysytään HYKS Psykiatrian vuonna 2016 laadittujen hyvän hoidon periaatteiden toteutumisesta hoidon aikana. Aineisto analysoidaan työpajatyöskentelynä käyttäen sisällön analyysin menetelmää. Tuloksista laaditaan loppuraportti ja suositukset hoidon kehittämiseksi. Tulokset esitetään siten, että niistä pystytään laatimaan konkreettisia kehittämisehdotuksia yleisellä tasolla turvaten samalla kuitenkin haastateltavien anonymiteetti. Loppuraportti ja suositukset esitellään linjojen ja toimialan johdolle. Johto myös sitoutuu vastaamaan 6 kuukauden kuluttua esitettyihin kehittämisehdotuksiin.

Kokemusasiantuntijat mukana HYKS Psykiatrian johtoryhmissä jo parin vuoden ajan

HYKS Psykiatriassa asiakaskokemuksen esiin nostaminen ja raportointi ovat osa toimialan potilastyytyväisyyden parantamiseen tähtäävää toimintaa ja yksi keskeisistä strategisista tavoitteista vuonna 2017. HYKS Psykiatrian kaikilla potilasryhmäkohtaisilla linjoilla on jo parin vuoden ajan ollut kokemusasiantuntija, joka osallistuu johtoryhmän jäsenenä toiminnan kehittämiseen ja tuo palvelujen käyttäjien äänen toiminnan johtamisen tasolle. Lisäksi kokemusasiantuntijat osallistuvat HYKS Psykiatriassa kaikkiin merkittäviin kehittämishankkeisiin. He ovat olleet mukana myös tekemässä HYKS Psykiatriakeskuksessa vuosittain kesäisin järjestettävää potilaille, heidän omasilleen, henkilökunnalle sekä sairaalan yhteistyökumppaneille tarkoitettuja Henkireikä-festareita.

Lisätietoja:

Taina Ala-Nikkola, johtava ylihoitaja, HYKS Psykiatria

050 3458130, taina.ala-nikkola@hus.fi

_________________

LISÄTIETOA:

Kokemusasiantuntijan määritelmä

Kokemusasiantuntija määritellään kokemusasiantuntijakoulutuksen käyneeksi henkilöksi, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai päihdeongelmasta, joko sitä sairastavana, siitä kuntoutuvana, palvelun käyttäjänä tai omaisena. Hänellä on kokemukseen perustuvaa tietoa sairaudesta, sairastamisesta sekä hoidossa ja kuntoutuksessa olemisesta. Hänellä on halu kehittää palveluita ja auttaa muita oman kokemuksensa perusteella. Kokemusasiantuntijana toimiminen edellyttää riittävän pitkälle edennyttä kuntoutumisprosessia, omien kokemusten reflektointia sekä kykyä käyttää omia kokemuksia työvälineenä. Kokemusasiantuntijatoiminnasta maksetaan palkkio tai kulukorvaus. (Mieli-2009/STM; Mielen Avain -hanke 2012; Falk ym./THL 2013.)  

Kokemusasiantuntijan rooleja ja tehtäviä sekä kokemusasiantuntijuuden/vertaistuen eri muotoja

TUKIHENKILÖ: Kokemusasiantuntija tai vertaisohjaaja voi toimia yksittäisten ihmisten tukena tavallisessa arjessa tai esim. laitoshoidosta kotiutumisvaiheessa (ns. nivelvaihe). Hän voi myös toimia ammattilaisen rinnalla kertomalla hoidon, toipumisen ja kuntoutumisen mahdollisuuksista oman kokemuksensa pohjalta.

VERTAISPALVELUOHJAAJA: Koulutettu vertaispalveluohjaaja voi olla yksittäisen ihmisen, asiakkaan ja kuntoutujan tukena palvelujärjestelmässä. Vertaispalveluohjaaja on saanut perusvalmiudet ja -tiedot palvelujärjestelmän toiminnasta ja auttaa asiakasta hoitamaan asioitaan.

VERTAISOHJAAJA JA VERTAISLIIKUTTAJA: Vertaisohjaajat toimivat vertaisryhmän ohjaajina, jolloin ryhmä koostuu vain asiakkaista tai kuntoutujista. Ammattiauttajat toimivat taustalla työnohjaajina sekä tarvittaessa konsultteina esim. vaativissa ryhmätilanteissa. Vertaisliikuttajat toimivat liikunnallisissa ryhmissä ohjaajina, ohjaajaparina tai kannustamassa kuntoutujia liikkumaan yhdessä.

RYHMÄOHJAAJA JA AMMATTILAISEN TYÖPARI: Kokemusasiantuntija voi toimia erilaisissa hoidollisissa ja kuntouttavissa ryhmissä ammattiauttajan työparina ja vertaisohjaajana, jolloin hän ja ammattilainen ohjaavat asiakasryhmää yhdessä.

KOULUTTAMINEN: Kokemuskouluttajat pitävät luentoja ja alustuksia esim. sairastamiseen, kuntoutumiseen, hoito- ja kuntoutuskokemuksiin liittyvistä aiheista usein sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille.

KEHITTÄMINEN: Kokemusasiantuntijat osallistuvat mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämiseen erilaisten työ-, ohjaus- tai johtoryhmien jäseninä.

TIEDOTTAMINEN: Kokemusasiantuntijuuteen kuuluu mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyvä tiedottaminen, asenteisiin vaikuttaminen sekä pyrkimys stigman vähentämiseen. Esimerkiksi haastattelut lehtiin, radioon ja televisioon, verkkolehdet (www.mielentalo.fi) ja oma julkaisutoiminta.

ARVIOINTI: Kokemusarvioijat osallistuvat esim. mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimivuuden, laadun ja ihmisoikeuksien toteutumisen arvioimiseen jäseninä erilaisissa työryhmissä.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Servicen för personer med funktionsnedsättning bör utvecklas genom samarbete22.5.2025 10:08:38 EEST | Pressmeddelande

Revisionsnämnderna för Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde samt HUS-sammanslutningen har utvärderat hur servicen för personer med funktionsnedsättning fungerar. Enligt utvärderingarna finns det behov att förbättra informationen om funktionshinderservicen, säkerställa tillräckliga personalresurser och göra vård- och servicekedjorna smidigare. Ett viktigt utvecklingsområde är också att säkerställa tillräcklig och ändamålsenlig boendeservice för personer med funktionsnedsättning.

Vammaisten henkilöiden palveluja kehitettävä yhteistyössä22.5.2025 10:08:38 EEST | Tiedote

Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat arvioineet vammaispalveluiden toimivuutta. Arviointien mukaan kehittämistarpeita on vammaispalveluita koskevassa tiedottamisessa, riittävien henkilöstöresurssien turvaamisessa sekä hoito- ja palveluketjujen sujuvuudessa. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen varmistaminen vammaisille henkilöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye