Ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhta uuvuttaa opettajia
Opettajien kokema työkuormitus ja sen aiheuttamat terveydelliset ongelmat ovat laaja yhteiskunnallinen ongelma.
Psykologian maisteri Kia Gluschkoff tarkastelee tuoreessa väitöskirjassaan työn vaatimusten ja hallinnan epätasapainon, ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhdan sekä työssä koetun väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden yhteyksiä suomalaisten peruskoulun opettajien masennusoireisiin, työuupumukseen ja uniongelmiin.
Aineistona hän käytti pääkaupunkiseudun luokanopettajien työhyvinvointitutkimusta ja valtakunnallisen Kunta10 -tutkimuksen pitkittäisaineistoa.
Tuloksista selvisi, että opettajien kokema ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhta oli yhteydessä työuupumukseen. Verrattuna muihin tarkasteltuihin tekijöihin se ennusti merkittävimmin opettajien masennusoireita.
– Jos opettaja kokee, että vastavuoroisuuden periaate ei toteudu hänen työssään, voi se vaikuttaa kielteisesti hänen psyykkiseen toimintakykyynsä, Gluschkoff avaa tutkimuksensa tuloksia.
Ponnisteluiden ja palkkioiden välisen epäsuhdan vallitessa opettaja kokee saavansa työstänsä vähemmän vastinetta kuin mitä hän itse työpanoksellaan antaa. Väitöskirjassa nämä vastineet käsittivät työstä saatavan rahallisen korvauksen lisäksi myös esimerkiksi varmuuden työn jatkumisesta sekä opettajan saaman arvostuksen, kunnioituksen ja sosiaalisen tuen.
– Opettajien työkuormituksen ennaltaehkäisyssä ja psyykkisen toimintakyvyn tukemisessa olennaista vaikuttaisi olevan työn vaatimusten vähentäminen ja toisaalta työn palkitsevuuden kasvattaminen esimerkiksi lisäämällä opettajien saamaa tukea ja arvostusta, Gluschkoff summaa.
Oikeudenmukainen johtaminen on voimavara
Tutkimuksen mukaan myös työpaikalla koettu epätasapaino työn vaatimuksissa ja hallinnassa, epäoikeudenmukaisuus ja väkivalta lisäsivät terveysriskejä jonkin verran. Erityisen merkittävä löydös oli, että johtamisen korkea oikeudenmukaisuus koettiin työympäristössä voimavarana, joka lievensi koetun väkivallan haitallisia vaikutuksia.
– Vaikka opettajiin kohdistuvan väkivallan torjuminen tulee asettaa etusijalle, johtamisen oikeudenmukaisuuden varmistaminen kouluissa voi osaltaan lieventää väkivallan haitallisia seurauksia. Oikeudenmukaisessa työympäristössä esimiehet todennäköisesti ottavat opettajien kohtaamat väkivaltatilanteet vakavasti, koska oikeudenmukainen esimies kuuntelee alaisiaan ja kohtelee heitä arvostavasti, Glushkoff täsmentää.
– Opettajien työympäristön kehittämisen ohella interventiot, jotka edistävät vapaa-ajalla tapahtuvaa rentoutumista ja parantavat unen laatua, voivat olla hyödyksi opettajien terveyden ja psyykkisen toimintakyvyn tukemisessa.
PsM, KTM Kia Gluschkoff väittelee 18.8.2017 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Psychosocial work characteristics, recovery, and health-related outcomes in teaching". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Athena, Auditorio 107, Siltavuorenpenger 3A.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot: Kia Gluschkoff, kia.gluschkoff@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elisa LautalaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 318 5682elisa.lautala@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme