YKA ja Specia: Nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle
Aihetunnisteella #MeToo on viime viikkoina tehty näkyväksi seksuaalista häirintää työpaikoilla niin maailmalla kuin Suomessa. Ammattijärjestöt Specia ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (YKA) tuomitsevat ehdottomasti kaiken häirinnän. Seksuaalinen häirintä on kaikissa muodoissaan laitonta ja aina työsuojeluasia.
- #MeToo on nostanut esille, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse ja rohkaissut häirintää kokeneita kertomaan asiasta, sanoo YKAn vt. toiminnanjohtaja Maria Teikari.
Yhteiskunnassamme on paljon rakenteellista häirintää ja syrjintää, johon pitää puuttua. Mitä enemmän aiheesta keskustellaan, sitä paremmin siihen voidaan vaikuttaa.
- Häirinnässä on usein kyse valta-aseman väärinkäytöstä. Jos häiritsijä on työyhteisössä valta-asemassa, hänen käytökseensä ei uskalleta puuttua. Samalla muu työyhteisö mahdollistaa häirinnän, sanoo Specian toiminnanjohtaja Saara Paavola.
Euroopan unionin perusoikeusviraston mukaan 34 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Naiset eivät ole ainoa ryhmä, johon työelämässä kohdistuu häirintää.
- Häirintää kokee aivan liian moni. Työelämän asenteiden ja kulttuurin on muututtava. Jokaisen on voitava tuntea olonsa turvalliseksi työpaikalla. Haastamme mukaan kaikki akavalaiset, STTK:laiset ja SAK:laiset liitot. Laitetaan nollatoleranssi häirinnälle! Teikari ja Paavola kannustavat.
Jos koet seksuaalista häirintää, kerro siitä heti esihenkilöllesi, työsuojeluvaltuutetulle tai ota yhteys työsuojelupiiriin tai ammattiliittoosi. Jos huomaat työpaikallasi häirintää, niin puutu asiaan! Vain toimimalla voit vaikuttaa.
Lisätietoja:
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n vt. toiminnanjohtaja Maria Teikari, 040 777 6316, maria.teikari@yhteiskunta-ala.fi
Specia – Asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ry:n toiminnanjohtaja Saara Paavola, 050 329 7524, saara.paavola@specia.fi
************************************************************************************************
Mitä tehdä, jos kohtaat häirintää?
- Kerro esihenkilöllesi.
Ota heti yhteys esihenkilöösi, sillä työnantajallasi on velvollisuus puuttua työpaikalla tapahtuvaan häirintään. Älä epäröi! Jos olet kokenut epäasiallista kohtelua, sitä on saattanut kokea työpaikallasi joku muukin.
- Ota yhteys työsuojeluvaltuutettuun.
Jos esihenkilösi ei reagoi tilanteeseen tarpeeksi vakavasti, häiritsijä on esihenkilösi tai koet muuten esihenkilöllesi kertomisen hankalaksi, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun. Voit kääntyä myös luottamusvaltuutetun puoleen.
- Jos työpaikallasi ei ole työsuojeluvaltuutettua tai luottamusmiestä, ota yhteys työsuojelupiiriin tai omaan ammattiliittoosi.
Piirit toimivat aluehallintovirastojen alaisina ja niiden yhteystiedot löydät täältä: http://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/yhteystiedot. Voit ottaa yhteyttä myös valtakunnalliseen palvelunumeroon 0295 016 610. Ammattiliittosi yhteystiedot löydät liiton verkkosivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestintäpäällikkö Kati Ahtiainen
kati.ahtiainen@yhteiskunta-ala.fi
p. 050 3013 998
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (YKA) on uuden aikakauden ammattiliittojen edelläkävijä. Akavalainen YKA toimii yhteiskunnallisella alalla työskentelevien, korkeakoulututkinnon suorittaneiden ja alan opiskelijoiden ammatillisena etujärjestönä. Olemme jäsenen kumppani hänen urallaan ja tuemme jäsenen kehittymistä, uramahdollisuuksia sekä oikeuksia, jotta hän voi keskittyä tekemään työtään. Liitossa on runsaat 12 000 jäsentä. YKA täyttää tänä vuonna 70 vuotta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
YKAn Pöyhönen ja Teikari: Hyvä hallinto on toimivan yhteiskunnan perusta20.3.2025 14:28:01 EET | Tiedote
Kunta- ja aluevaalien sekä hallituksen puoliväliriihen lähestyessä Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen Pöyhönen ja Teikari muistuttavat, että hyvä julkinen hallinto on elimellinen osa yhteiskuntarauhaa ja toimivaa yhteiskuntaa.
Vuoden yhteiskuntatieteilijä Linda Konate on huolissaan ihmisarvosta käytävästä keskustelusta15.11.2024 17:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi on valittu valtiotieteiden maisteri ja Suomen Lääkärit Ilman Rajoja toiminnanjohtaja Linda Konate. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 15.11.2024. Konate lahjoittaa 2500 euron suuruisen palkintorahan humanitaariseen työhön Sudaniin.
YKA pettyi hallituksen esitykseen vientivetoisesta palkkamallista – “Ei paranna neuvotteluedellytyksiä eikä edistä palkkatasa-arvoa”4.10.2024 14:04:14 EEST | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen toiminnanjohtajan Simo Pöyhösen mielestä valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia sovintoehdotusten tekemiseen ei tule rajoittaa lainsäädännöllä, sillä seuraukset työmarkkinoihin ja kansantalouteen voivat olla arvaamattomat.
YKA: Paikallinen sopiminen palkoista on jo nyt arkipäivää myös valtiolla – hallituksen esityksen tarvetta perustellaan värikynät kainalossa13.9.2024 14:30:41 EEST | Tiedote
Eduskunta käsittelee tänä syksynä hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen neuvottelupäällikön Petri Toiviaisen mukaan liikkeellä on nyt paljon harhaanjohtavia väitteitä paikallisen sopimisen nykytilasta julkisella sektorilla.
YKA HUSin leikkauksista: Toimiva hallinto on osa potilasturvallisuutta – “Jo nyt lakisääteisten tehtävien hoitaminen on vaarassa”21.8.2024 12:49:01 EEST | Tiedote
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) massiiviset irtisanomiset uhkaavat potilas- ja asiakasturvallisuutta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut huomauttaa, että hallintokaan ei työskentele turhaan, vaan on osa toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme