Isolla Roobertinkadulla juhlitaan kävelykadun avajaisia

Avajaisissa voit piipahtaa gallerioissa, herkutella ravintoloissa, kuunnella akustista keikkaa baarissa, taiteilla muoviroska-työpajassa, osallistua Punavuoren historiakävelyyn, hämmästyä tulisirkuksesta, ihailla väreissä loistavia värivalotaloja tai nauttia vain uudesta vanhasta kävelykadusta.
Yhteisen kaupunkitilan, ilon ja yhteisöllisyyden juhlakomitea Sun Roba on avajaisten menossa mukana. Sun Roban aktiivit ovat jo monet kerrat tuoneet perheet, ystävät, naapurit, kadun toimijat ja vierailijat yhteen järjestämällä ikimuistoisia festivaaleja Helsingin vanhimmalla kävelykadulla. Myös Punavuoriseuran aktiivit osallistuvat avajaisten toteutukseen monivuotisella kokemuksellaan.
Roba loistaa väreissä avajaisten aikana
Ison Roobertinkadun asukkaat ja toimijat ovat olleet mukana avajaisten suunnittelussa ja iso osa avajaisia tuleekin olemaan kävelykadun värivalotalot. Asukkaat ja kadun toimijat peittävät ikkunansa värikkäillä silkkipapereilla, jolloin koko Iso Roobertinkatu loistaa eri väreissä.
Avajaisissa selviää myös miten Isosta Roobertinkadusta tuli Ilmastokatu ja miten kävelykadulla leikataan yhteisvoimin energiankulutusta ja vähennetään ympäristöpäästöjä. Kävijät pääsevät myös polkemaan sähköä ja eloa Janne Käpylehdon ”Roban leditorni”-valoteokseen.
Ympäristötaiteilija Kristiina Tikke Tuuran työpajassa taiteillaan Ison Roobertinkadun muoviroskista kauniita kattokruunuja. Materiaalina on kotien ja kauppiaiden arkinen muoviroska, kuten pakkausjätteet, rikkoutuneet esineet ja lelut, pullot ja korkit sekä polkupyörän vanteet.
Avajaisissa kaupunkilaiset pääsevät myös osallistumaan historiakävelylle, missä syvennytään Punavuoren kehitykseen osin pahamaineisestakin työväenkaupunginosasta luovan luokan suosimaksi ja eloisaksi kaupunginosaksi.
Ison Roobertinkadun kokonaisvaltaisessa peruskorjauksessa parannettiin kävelykadun käytettävyyttä ja kaupunkikuvallista laatua
Katuremontissa Annankadun risteys muutettiin niin sanotuksi shared space -alueeksi, jossa kävelykatu jatkuu Annankadun yli. Fredrikinkadun ja Yrjönkadun päät suljettiin ajoestein, mutta kadun kumpaankin päähän asennettu automaattisesti laskeutuva pollari sallii kävelykadulta pois ajamisen.
Koko kävelykatu kivettiin punertavalla sekavärisellä luonnonkivellä. Kolme hyväkuntoista lehmusta säilytettiin, ja niiden kanssa samaan riviin istutettiin uusia pienempikasvuisia lehtipuita, punavaahteroita ja kartiovalkopyökkejä. Katupuu- ja kalustevyöhykkeelle asennettiin istuttavia luonnonkivipaaseja, tuoleja, pyörätelineitä ja mainoslaitteita. Myös kadun valaistus uusittiin energiatehokkaaksi.
Kunnostettu Björn Weckströmin Viheltelevä helsinkiläinen -veistos on palautettu Yrjönkadun puoleiseen kadun päähän.
Avajaisissa päivystää myös suunnittelija, joka kertoo lisää Iso Roobertinkadun katuremontista.
Roban avajaisten ohjelma tarkentuu tapahtuman Facebook-sivuilla osoitteessa:
https://www.facebook.com/events/1765748023437727/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Roban avajaiset:
Emma Abendstein
Tiedottaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristö
Puh. 09 310 29019, 040 579 8444
emma.abendstein@hel.fi
Iso Roobertinkadun katuremontista:
Tomas Palmgren
Projektinjohtaja, maisema-arkkitehti MARK
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38586, gsm 050 559 1456
tomas.palmgren(at)hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsinki pyrkii eroon vaarallisista suojateistä – ensimmäiset suojatiettömät kadunylityspaikat käyttöön8.7.2025 11:26:59 EEST | Tiedote
Yhtenä keinona on muuttaa vaarallinen suojatie kadunylityspaikaksi, jossa jalankulkija väistää autoja ja muuta liikennettä. Muita keinoja ovat muun muassa hidasteet, kavennukset ja liikennevalot.
Senaatintorilla parannetaan tapahtumapuitteita4.7.2025 10:31:51 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki rakentaa Senaatintorille sähkökeskuksia sekä vesi- ja viemärikaivot tapahtumien käyttöön. Työt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat marraskuussa.
Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande
Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.
Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote
Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.
Pitäjämäen Kutomotiellä uusitaan vesijohtoja3.7.2025 11:06:17 EEST | Tiedote
Katutyöt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat joulukuussa 2025. Remontissa rakennetaan toinen jalkakäytävä kadulle ja mahdollistetaan uudisrakentaminen kadun ympäristössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme