Ripulirokotetutkimukseen Länsi-Afrikkaan pääsee vielä mukaan – tutkimusta jatketaan maaliskuun loppuun 2019

Kesällä 2017 käynnistynyt professori Anu Kanteleen johtama ripulirokotetutkimus jatkuu täydellä teholla. Jo yli viisisataa suomalaista on osallistunut tutkimukseen liittyvälle kulttuurimatkalle ja lomaillut kaksi viikkoa länsiafrikkalaisessa Beninin valtiossa Grand Popon kylässä.
– Suurin osa tutkimusmatkalaisista on ollut todella tyytyväisiä. Jotkut ovat ihastuneet Beniniin niin että ovat vierailleet siellä uudelleen jo pian tutkimusmatkansa jälkeen. Unohtumattoman elämyksen lisäksi osallistujamme ovat pitäneet erityisen tärkeänä, että he näin voivat päästä mukaan kehittämään rokotetta, jonka toivotaan tulevaisuudessa suojaavan etenkin kehittyvien maiden lapsia ETEC-bakteerin aiheuttamalta ripulilta, kertoo koordinaattori LL Marianna Riekkinen ETVAX-tutkimusryhmästä.
– Jotta 800 tutkittavan tavoite saataisiin täyteen, kaksiviikkoisia tutkimusmatkoja on päätetty järjestää maaliskuun alkuun 2019 asti. Myös loppuvuoden 2018 matkoille mahtuu vielä mukaan.
Afrikan-matka ei ole ilmainen mutta huomattavasti edullisempi kuin samanpituinen pakettimatka. Kaikkien tutkimukseen osallistuvien matkaa tuetaan; tuen määrä vaihtelee lähdön ajankohdan mukaan. Alle 30-vuotiaat saavat 720 euron alennuksen lennon hinnasta.
Kehitysmaissa ripuli on toiseksi yleisin alle viisivuotiaiden lasten kuolinsyy ja ETEC yleisimpiä lasten ripulin aiheuttajia. Sama bakteeri aiheuttaa myös suuren osan länsimaisten matkailijoiden ripulitaudeista Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Beninin-matkalaisille annettava ETVAX on suun kautta annettava rokote, joka on tarkoitus suojata ETEC-bakteerilta. WHO:n tavoitteena on jo vuosia ollut saada käyttöön ETEC-rokote. ETVAX on kehitteillä olevista valmisteista pisimmälle kehitetty.
Tutkimukseen tarvitaan osallistujiksi kaikkiaan 800 suomalaista tervettä aikuista. Aiemmin rokotetta on tutkittu 140 ruotsalaisella aikuisella, ja Bangladeshissa on juuri päättynyt 450 lasta käsittävä tutkimus. Rokote on osoittautunut hyvin siedetyksi: rokoteryhmässä ei ole ollut enempää haittavaikutuksia kuin lumeryhmässä.
Tarkempaa tietoa tutkimuksesta sekä ilmoittautumisohjeet tutkimusprojektin verkkosivulla: www.tutkimusmatka.com. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen info@tutkimusmatka.com tai anu.kantele@hus.fi.
Rokotetutkimus tehdään Helsingin yliopiston, HYKSin infektioklinikan, Göteborgin ja Virginian yliopistojen sekä Yhtyneet Medix Laboratorioiden ja Aavan Lääkärikeskuksen välisenä yhteistyönä. Mukana ovat yhteistyökumppaneina Medfiles Oy, Matkatoimisto Aventura ja Truly Agency Oy. Tutkimuksen rahoittavat rokotteen valmistaja, Scandinavian Biopharma AB sekä Bill ja Melinda Gates Foundationilta rahoituksensa saava kansainvälinen terveysjärjestö PATH.
Lisätietoja:
Professori Anu Kantele, Helsingin yliopisto ja HYKS infektioklinikka
Puh. 050 427 0203
Sähköposti: anu.kantele@helsinki.fi
Ripulirokotetutkimus Länsi-Afrikassa jatkuu
Matkailua tieteen hyväksi - rokotteella ripulia vastaan
**************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme