Ulkomaisille sijaissynnytysjärjestelyille on mahdollista kehittää eettisesti kestävä kotimainen vaihtoehto
Sijaissynnytys on usein viimesijainen, mutta osalle lapsettomista ainoa vaihtoehto saada lapsi. Sijaissynnytyksestä hedelmöityshoitomuotona voivat hyötyä kohdun puuttumisen vuoksi lapsettomat, mutta myös esimerkiksi toistuvista keskenmenoista kärsivät ja ne, joilla pitkätkään lapsettomuushoidot eivät auta. Suomessa on jo sallittu kaikki muut lääketieteen apukeinot, jotta ihmiset voisivat toiveensa mukaisesti saada lapsen.
Ylen MOT-ohjelma 24.9.2018 nosti esiin sijaissynnytykset ja erityisesti niihin liittyvät ongelmat. Julkinen keskustelu sijaissynnytyksestä on keskittynyt lähinnä kaupallisten sijaissynnytysjärjestelyjen ongelmiin. Kysymys on niin eettisesti kuin juridisesti monitahoinen, eikä maailmalla ilmenneitä ongelmia voida kieltää, mutta on hyvä muistaa, että järjestelyille on mahdollista kehittää eettisesti kestävä vaihtoehto. Ennen sijaissynnytyksen kieltävän lain säätämistä Suomessa ehti syntyä useita lapsia sijaissynnytyksen avulla. Kokemukset järjestelyistä olivat positiivisia ja osoittivat, että kaikkien osapuolten edun mukainen järjestelmä on mahdollista kehittää.
Kaiken kieltävä nykytila on huono vaihtoehto. Sen toimimattomuus nousee esiin, kun yritetään ratkoa ongelmia, joita on syntynyt siitä, että ihmiset ovat kiellon vuoksi ajautuneet ulkomaisiin sijaissynnytysjärjestelyihin. Yksi keskeisin ongelma on syntyvän lapsen juridinen asema. Nyt ei voida esimerkiksi taata, myönnetäänkö vastasyntyneelle lapselle lupa tulla Suomeen. Toinen ongelma on se, että joillakin sijaissynnyttäjillä järjestelyihin ryhtymisen taustalla voi olla taloudellinen pakko.
Tahattoman lapsettomuuden kipu on niin voimakas, että harmaisiin järjestelyihin turvautuu silti joka vuosi useita suomalaisia. Jokainen heistä haluaisi hoitaa asiat Suomen vahvojen tukirakenteiden ja laadukkaan hoidon piirissä. Järjestöihin on yhteydessä vuosittain useita henkilöitä, jotka pohtivat sijaissynnytystä mahdollisuutena. Juridiset, käytännölliset ja taloudelliset kysymykset ovat erittäin haastavia ja lopulta sijaissynnytys on mahdollisuus vain harvalle.
Viimeistään nyt tarvitaan laajapohjaista keskustelua sijaissynnytysjärjestelyjen eettisten ja käytännön kysymysten ratkaisemiseksi. Oikeudellisesti kysymys on haastava, mutta se ei ole syy sysätä asiaa sivuun. Seuraavan hallituksen tulisi ottaa sijaissynnytyslainsäädännön muodostaminen osaksi hallitusohjelmaa. Suomessa jos jossain eettisesti kestävän ja yhdenvertaisen lainsäädännön ja käytänteiden muodostaminen olisi mahdollista. Laadukkaat hedelmöityshoidot ja niiden viranomaisvalvonta ovat Suomessa jo erinomaisella mallilla.
Lisätietoja:
Johanna Repo, toiminnanjohtaja, Lapsettomien yhdistys Simpukka, johanna.repo@simpukka.info, 040 480 8676
Juha Jämsä, toiminnanjohtaja, Sateenkaariperheet ry juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi, 044 997 1956
Tanja Tulonen, puheenjohtaja, Kohtuuttomat ry, info@kohduton.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Lapsettomien yhdistys Simpukka on valtakunnallinen tahattomasti lapsettomien yhteisö, jonka tehtävänä on edistää tahattomasti lapsettomien hyvinvointia. Yhdistys tarjoaa tietoa ja tukea ja vaikuttaa tahattomasti lapsettomien asemaan yhteiskunnassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kemppi, Mäkynen ja Grahn-Laasonen tukevat ei-kaupallista sijaissynnytystä26.6.2025 13:53:24 EEST | Tiedote
Hedelmöityshoitojen resursseja lisätään, ei-kaupalliset sijaissynnytykset sallitaan ja parisuhteita ja lapsiperheitä tuetaan. Muun muassa näitä asioita Matias Mäkynen, Hilkka Kemppi ja Sanni Grahn-Laasonen ovat valmiita ajamaan. Lapsettomien yhdistys Simpukan ja Monimuotoiset perheet -verkoston järjestämässä Lapsitoiveiden toteuttaminen 2030 -tapahtumassa SuomiAreenassa keskusteltiin poliittisista ja lainsäädännöllisistä muutoksista lapsitoiveiden tukemiseksi.
Kaksi äitiä Susanna Silvander-Rosti ja Ella Rosti palkittiin Simpukan Helmellä10.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Susanna Silvander-Rostille ja Ella Rostille on myönnetty Simpukan Helmi 2025 -tunnustuspalkinto. Lapsettomien yhdistys Simpukka jakaa vuosittain Lapsettomien lauantaina Simpukan Helmi -tunnustuksen. Tunnustus annetaan henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa. Nooa Sammalkäpy sai kunniamaininnan Yksin isäksi -dokumentista. Lapsettomuuslääkäri Eero Varilalle myönnettiin Simpukka ry:n elämäntyöpalkinto.
Julkisen sektorin hedelmöityshoitojen resursseja on lisättävä välittömästi10.5.2025 10:06:49 EEST | Tiedote
Julkisen sektorin osuus lahjasoluhoitojen toteuttajana on kasvanut merkittävästi vuodesta 2020, mutta resursseja ei ole lisätty. Hoitojen määrän vuoksi hedelmöityshoitoklinikoilla on jatkuva pula sukusolujen lahjoittajista. Munasolulahjoittajien haittakorvauksen korotus on toivottu konkreettinen toimi, mutta ei sellaisenaan riittävä.
Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025: Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä2.5.2025 07:17:26 EEST | Tiedote
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.
“Vähemmän yksinäinen, vähemmän epätoivoinen.” Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä. Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 202524.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme