Talousjohtajan kybertuvallisuuden TOP10 – Mitä talousjohtajan tulee vähintään tietää kyberturvallisuudesta?
Kyse ei ole siitä, että talousjohtajien tulisi ryhtyä sertifioiduiksi tietoturva-ammattilaisiksi. Heidän tulisi kuitenkin hallita kyberturvallisuuden perusteet hahmottaakseen paremmin tietoturvariskien strategiset vaikutukset sekä sen, mihin olisi tärkeintä käyttää aikaa ja suunnata resursseja.
Olemme laatineet talousjohtajille kymmenen kohdan muistilistan, jonka avulla he voivat parantaa yrityksensä sietokykyä kyberuhkia vastaan.
Talousjohtajan kyberturvallisuuden TOP 10
1. Tunnista organisaation arvokkaimmat sähköiset tietovarannot. Verkkohyökkäykset ja tietoturvaloukkaukset voivat tulla kalliiksi − kyberhyökkäyksen keskimääräinen kustannus on nykyään 7,5 miljoonaa dollaria Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden valvontaviranomaisen (SEC) laskelmien mukaan.
2. Arvioi, tarvitseeko organisaatiosi kybervakuutusta. Jos tarvitsee, kuinka laaja sen tulisi olla talouden suojaamiseksi?
3. Tutki, kuinka suuri riski organisaatiollasi on joutua kyberhyökkäyksen kohteeksi. Useiden kyberturvallisuutta koskevien kyselyjen mukaan yli 60 prosenttia kaikista tietomurroista saa alkunsa organisaation nykyisen tai entisen työntekijän, tai ulkopuolisen alihankkijan luvattomasta pääsystä tietoihin.
4. Selvitä, onko organisaatiosi varautunut organisaation sisältä tulevan kyberhyökkäyksen varalta.
5. Tietoturvasertifikaattien, kuten ISO 27001, NIST 800-171, HIPAA, NYDFS ja AICPA- SOC vaatiman tietoturvatason saavuttaminen on hyvä asia, mutta se ei riitä todellisen kyberturvallisuuden varmistamiseksi. Ota selvää, mitä organisaation tulisi tehdä varmistaakseen todellisen kyberturvallisuuden.
6. Suorita riippumaton sähköposti- ja verkkouhkien arviointi. Mikäli tällainen on äskettäin tehty, mitkä olivat arvioinnin tulokset?
7. Hanki puolueeton arvio organisaation kybervakuutustason sopivuudesta. Kybervakuutusten hinnat ovat vahvassa nousussa, ja ne eivät aina kata kaikkia kyberhyökkäysten aiheuttamia vahinkoja.
8. Huolehdi, että hallittu valvonta-, havainnointi- ja reagointipalvelu sekä ulkoistettu tietoturvapalvelu nähdään yhtenä kokonaisuutena. Arvioi, ovatko sisäiset resurssit riittäviä, vai onko palvelut syytä ulkoistaa? Paljonko tämä kaikki maksaa?
9. Selvitä, onko organisaatiolla tietoturvapoikkeamien varalta kattavat reagointi- ja toipumissuunnitelmat sekä jatkuvuussuunnitelmat.
10. Miltä seuraava skenaario näyttäisi organisaatiossasi: Mikäli joutuisitte kiristyshaittaohjelman kohteeksi, maksaisitteko lunnaat? Jos maksaisitte, paljonko tämän varalle tulisi budjetoida? Korvaako kybervakuutus tämän?
Kyberturvallisuusstrategian arvoa harvoin ymmärretään ennen haavoittuvuuden löytymistä. BDO haluaa olla apuna varmistamassa, että organisaatiosi ei koskaan joudu tähän tilanteeseen. Asiantuntijoiltamme saa lisää tietoa kyberturvallisuuden haasteisiin.
Yhteyshenkilöt
Ossi Määttä
Teknologiapalveluiden johtaja, BDO; COBIT Foundation Certificate
ossi.maatta@bdo.fi
puh. 050 351 1453
Sami Vainio-Palkeinen
Vanhempi konsultti
sami.vainio-palkeinen@bdo.fi
puh. 040 803 2300
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
BDO on yksi maailman johtavista tilintarkastus- ja asiantuntijaorganisaatioista. Autamme asiakkaitamme menestymään, kehittymään ja toimimaan vastuullisesti.
Tuemme sekä yrityksiä että julkissektoria laadukkailla tilintarkastus-, vero-, laki- ja neuvonantopalveluilla. Toimimme paikallisesti kaikkialla Suomessa sekä kansainvälisesti 166 maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta BDO Oy
Ensimmäisissä kestävyysraporteissa onnistumisia ja puutteita - BDO analysoi 88 CSRD-raporttia Suomen suurimmilta pörssiyhtiöiltä27.5.2025 14:31:31 EEST | Tiedote
Suuret, listatut yritykset ovat julkaisseet kestävyysraporttinsa ensimmäistä kertaa CSRD:n (Corporate Sustainability Reporting Directive) mukaisesti. BDO:n analyysin perusteella perusasiat uudenlaisesta kestävyysraportoinnista hallitaan jo hyvin, mutta monella saralla tarvitaan syvällisempää otetta, laadukkaampaa dataa ja vahvempi johdon sitoutuminen.
Pohjoismainen yrityskauppamarkkina ehti virkistyä Ruotsin johdolla16.5.2025 11:59:06 EEST | Tiedote
BDO:n yrityskauppakatsauksen mukaan yrityskauppojen määrä kääntyi kasvuun Pohjoismaissa vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, vaikka maiden välillä oli suuria eroja mm. kauppojen volyymissa ja arvostuskertoimissa. Vaikka Suomessakin aktivoiduttiin yrityskaupoissa, vain täällä arvostustasot jatkoivat laskuaan. BDO painottaa, että Pohjoismaat ovat tärkeitä toisilleen toimivan yrityskauppamarkkinan kannalta, mikä saattaa korostua epävarmoina aikoina.
Uusia osakkaita BDO Oy:lle13.3.2025 11:01:49 EET | Tiedote
KHT, KRT, Director Joonas Selenius, BDO Digitalin Director Ville Storm ja KHT, KRT, Senior Manager Harri Suominen on kutsuttu BDO Oy:n osakkaiksi 1.3.2025 alkaen.
BDO:n taloustiedot 2024: Kasvumme jatkui Suomessa ja kansainvälisesti18.12.2024 13:00:51 EET | Tiedote
Suomen BDO:n liikevaihto oli 42,9 miljoonaa euroa 31.8.2024 päättyneellä tilikaudella, kasvaen 9,2 prosenttia edelliseen tilikauteen verrattuna. Kansainvälisen BDO-verkostomme yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 13,9 miljardiin euroon.
Uusia osakkaita BDO Oy:lle6.3.2024 12:53:08 EET | Tiedote
KHT, JHT, aluejohtaja Minna Havia-Niemi, Senior Legal Counsel Heikki Mustonen, hanketarkastuspalveluiden johtaja Piia-Tuulia Rauhala, Head of IFRS and Sustainability Reporting Vesa Vuorinen ja henkilöstöjohtaja Heidi Pietilä on kutsuttu BDO Oy:n osakkaiksi 1.3.2024 alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme