Kohtaa Pelko Helsingin kaupunginmuseossa

Kaikki pelkäävät jotain – korkeita paikkoja, väkivaltaa tai yksinäisyyttä. Pelko on hengissä selviytymisen edellytys, fysiologinen tila, mutta se myös rajoittaa ihmisten elämää ja luo yleistä turvattomuuden tunnetta. Pelkoja myös lietsotaan tarkoituksellisesti. Marraskuun 9. päivä museon neljännen kerroksen valtaa pelkoja ja pelkäämistä käsittelevä kokonaisuus Pelko, jossa vierailijat voivat kohdata omia pelkojaan ja tuntea, mitä pelko tarkoittaa muille.
Kaupunkilaisilta kysyttiin vuonna 2017, mitä he pelkäävät. Vastauksista kävi ilmi, että pelot liittyvät esimerkiksi tulevaisuuteen, eriarvoisuuden lisääntymiseen sekä oman tai läheisen sairastumiseen ja kuolemaan. Lisäksi kaupunkilaisilta kysyttiin syksyllä 2018, millaista vihapuhetta he ovat kohdanneet. Vastauksia on hyödynnetty Pelon suunnittelussa ja toteutuksessa.
Museon neljännen kerroksen tilan konseptiin kuuluu museokäsityksen laajentaminen tunteita herättävillä sisällöillä, jotka voivat olla esimerkiksi näyttelyitä tai tapahtumia – tai kuten Pelon tapauksessa, elämyksiä tai kokemuksia.
”Pelko on escape room -tyyppinen konsepti, joka perustuu kaupunkilaisilta kerättyihin ja ajan hengessä eläviin pelkotunnelmiin”, kertoo näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä. ”Tila itsessään on rakennettu ahtaaksi ja hämäräksi sokkeloksi, jossa on etäännyttävä, hämmentävä ja uhkaavakin tunnelma. Vastaan saattaa tulla yllättäviä asioita.”
Neljänteen kerrokseen saavuttaessa kävijät allekirjoittavat vastuuvapauslausekkeen, sillä siellä voi kohdata esimerkiksi pimeitä ja ahtaita tiloja, kovia ääniä tai voimakasta ja provosoivaa kielenkäyttöä.
”Näyttelyn tavoitteena on pelkojen käsittely ja niistä vapautuminen. Kävijöillä on myös mahdollisuus kirjoittaa pelkonsa pois näyttelytilassa”, jatkaa Seppälä.
Pelon tilan, valon ja äänet on suunnitellut skenografi Kristian Palmu. Osana Pelkoa nähdään myös taiteilija Eleonora Hagströmin teos Amygdala.
Syksyn ja talven aikana museossa järjestetään myös aiheeseen liittyviä tapahtumia. Ensimmäinen niistä on Hämärän rajamailla -tapahtuma 23.11., joka toteutetaan yhdessä Night Visions -elokuvafestivaalin sekä After Dark Helsingin kanssa. 10. tammikuuta puolestaan vietetään Tieteiden yötä, jolloin museossa pelkoja kohdataan tieteellisemmästä näkökulmasta.
Pelko
Helsingin kaupunginmuseon 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
9.11.2018–31.3.2019
Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17
Aina vapaa pääsy
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä, +358 9 3103 6493, sauli.seppala@hel.fi
viestintäsuunnittelija Anna Vihanta, +358 40 509 3408, anna.vihanta@hel.fi
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.
Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.
Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Nuorisotyöllä tärkeä rooli mutta väkijoukossa ammutut ilotulitteet olivat vaara kaikille1.5.2025 03:15:29 EEST | Tiedote
Nuorten kanssa vappuillassa kulki joukko nuorisotyöntekijöitä. Helsingin kaduille jalkautui noin 100 nuorisotyöntekijää ja vapaaehtoista. Nuorisotyöntekijät kuuntelivat, olivat läsnä ja tarjosivat apua. Illan ja yön aikana kohdattiin yli 2100 nuorta.
Vuosaaren kirjasto uudistuu – kirjaston palveluissa muutoksia kesällä30.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisessä Vuosaaren kirjastossa tehdään kesän aikana lattiaremontti ja tilamuutoksia. Remontin aikana 2.6.–15.8.2025 kirjasto palvelee pop up -tilassa Vuotalon 2. kerroksen musiikkiluokassa. Lasten kirjastoauto Skidi pysähtyy Vuotalon pihalla kesällä kuutena maanantaina ja täydentää näin Vuosaaren kirjastopalveluita.
Nordsjö bibliotek förnyas – bibliotekets tjänster förändras under sommaren30.4.2025 06:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under sommaren renoveras golvet på Nordsjö bibliotek i Nordhuset och ändringar görs i lokalerna. Under renoveringen 2.6–15.8.2025 betjänar biblioteket i en pop up-lokal i musikklassrummet på Nordhusets andra våning. Barnens bokbuss Skidi stannar på Nordhusets gård sex måndagar under sommaren för att komplettera bibliotekstjänsterna i Nordsjö.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 29.4.202529.4.2025 19:25:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 29.4. kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
150 ungdomsarbetare bistår ungdomar i Helsingfors under valborg28.4.2025 17:10:07 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors ungdomstjänster med ett flertal andra samarbetsorganisationer patrullerar ute på stan på valborgsmässoafton för att trygga ungdomars välmående. Ungdomsarbetarna och de frivilliga inleder arbetet klockan 17. De fortsätter så länge ungdomarna är i rörelse och deras insatser behövs.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme