
Pakolaislapset oppivat teatteri- ja sirkustaitoja suomalais-brittiläisessä työpajassa Istanbulissa
Työpajaan osallistui 9–12-vuotiaita lapsia, jotka tulivat mukaan Zad Al-Ghanaa -järjestön kautta. Järjestö jakaa ruoka- ja vaateapua ja antaa työelämävalmiuksia Istanbulin alueen syyrialaispakolaisille.
“Työpajalla oli suuri vaikutus. Äidit ovat tyytyväisiä, koska lapset ovat tyytyväisiä. Lapsilla ei ole isiä, eikä heillä ole yleensä paljon iloa elämässä,” kertoo Zad Al-Ghanaa -järjestön johtaja Mona Alobeid.
Kaikki työpajaan osallistuneet lapset ovat menettäneet Syyrian sodan seurauksena isänsä. Perheet ovat köyhiä, joten monet lapset työskentelevät iltaisin koulun jälkeen esimerkiksi kerjäläisinä tai kaupustelijoina perheen elättämiseksi. Työpajojen tarkoituksena oli antaa lapsille hengähdystauko arjesta sekä opettaa heille ja järjestön vapaaehtoisille uusia luovia taitoja.
“Lapsista huomasi, että ohjattu luova toiminta on heille tosi harvinaista. Suomessa lapsille on tarjolla tällaista koko ajan iltapäiväkerhoissa ja harrastuksissa. Täällä monen pitää mennä koulun jälkeen töihin”, kertoo nykysirkusryhmä Race Horse Companyn perustaja ja taiteellinen johtaja Kalle Lehto.
Turkki on suurin syyrialaispakolaisten vastaanottajamaa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Turkissa elää yli 3,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista, joista 70 % on naisia ja lapsia. Turkin syyrialaispakolaisista 94 % asuu kaupunkialueilla ja 6 % pakolaisleireillä. Vain harvalla on työlupa, eikä sosiaalitukia ole saatavilla, mikä altistaa taloudelliselle hyväksikäytölle ja köyhyydelle.
Työpajaviikko on osa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön dokumenttiteatteriproduktiota Undocumented Love, jonka ensi-ilta on keväällä 2020. Suomen Lontoon-instituutti auttaa näytelmän taustatutkimuksen teossa.
Syyrian sisällissota alkoi rauhanomaisista protesteista vuonna 2011. Seitsemän vuoden aikana on kuollut tai kadonnut yli puoli miljoonaa ihmistä. Noin 5 miljoonaa syyrialaista on paennut maasta ja 6 miljoonaa elää maan sisäisinä pakolaisina.
Lue Istanbulissa mukana olleen Kiertuenäyttämön taiteellisen suunnittelijan Jussi Lehtosen kirjoitus työpajasta Kansallisteatterin Avauksia-blogista: https://kansallisteatteri.fi/blogi/teatteri-tuo-hetken- helpotusta-pakolaislapsen-arkeen/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suomen Kansallisteatteri
Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen jussi.lehtonen@kansallisteatteri.fi, 050 441 7611 Viestintäpäällikkö Linda Lopperi linda.lopperi@kansallisteatteri.fi, 050 540 5062
Suomen Lontoon-instituutti
Yhteiskunta- ja kulttuuriohjelman päällikkö, viestinnän päällikkö Ninni Lehtniemi ninni.lehtniemi@fininst.uk
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Unit 1, 3 York Way
N1C 4AE London
(+44) 020 3764 5090http://www.fininst.uk/
Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti on Lontoossa sijaitseva yksityinen, voittoa tavoittelematon säätiö. Tehtävämme on tunnistaa yhteiskunnan uudistamiseen vaikuttavia tekijöitä Suomessa, Britanniassa ja Irlannissa sekä tukea myönteistä yhteiskunnallista muutosta. Rohkaisemme poikkitieteellistä ja rajoja rikkovaa yhteistyötä luomalla uusia verkostoja ja kumppanuuksia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti
Jaakko Nousiainen Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin johtajaksi22.2.2021 12:42:56 EET | Uutinen
Instituutin toiminta on murroskohdassa, koska brexit ja koronakriisi ovat hankaloittaneet kansainvälisten verkostojen toimintaa.
A I S T I T / coming to our senses bjuder in att utforska komplexiteten i våra sinnesförnimmelser med utställningar i fem europeiska städer under 2021–2022.28.1.2021 11:00:00 EET | Pressmeddelande
Finlands kulturinstitut i Beneluxländerna, Frankrike, Tyskland samt Storbritannien och Irland kan härmed stolt presentera ett projekt där de har bjudit in bildkonstnären Hans Rosenström och kuratorn och koreografen Satu Herrala för att reflektera kring ämnet sinnen (”aistit” på finska) och deras fysiska, politiska och tekniska dimensioner i dag. Genom att föra samman ett flertal bild- och scenkonstnärer från olika geografiska områden presenterar A I S T I T / coming to our senses en bräcklig men sammankopplad värld full av nyanser.
Ilmainen sarjakuvakirja esittelee tasa-arvoa edistäviä sosiaalisia innovaatioita25.1.2021 12:42:04 EET | Tiedote
Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti julkaisee kirjan suomalaisista, brittiläisistä ja irlantilaisista tasa-arvoa edistävistä sosiaalisista innovaatioista. Sarjakuvamuotoinen kirja juhlistaa instituutin 30 toimintavuotta.
A I S T I T / coming to our senses johdattaa aistituntemuksiin ja ruumiilliseen empatiaan25.1.2021 11:00:00 EET | Tiedote
Nykytaidehanke tulee porrastetusti esille viiteen Euroopan kaupunkiin vuosina 2021–22.
Manchesterilainen SICK!-festivaali ja Suomen Lontoon-instituutti etsivät ohjelmaehdotuksia12.11.2020 13:36:05 EET | Uutinen
Ohjelmahakuun toivotaan hankkeita, jotka käsittelevät vaihdevuosia ja nuorten miesten mielenterveyttä.