Huippuyksikössä etsitään syitä ja ratkaisuja vanhustenhoidon sudenkuoppiin
Vanhustenhoito on ollut laajasti esillä viime päivinä. Mediassa on muun muassa pohdittu, miten vanhusten hoito tulisi järjestää, millainen olisi oikea hoitajamitoitus ja millaisia resursseja vanhustenhoitoon tarvitaan.
Näihin kysymyksiin löytyy tutkittua tietoa Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Krögerin johtamasta Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksiköstä. Huippuyksikkö koostuu yli 30 sosiaalipolitiikan, sosiologian ja gerontologian tutkijasta Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistoista.
Professori Krögerin tutkimusryhmä tarkastelee sosiaalipalvelujärjestelmiä, ikääntyneiden hoivatarpeita sekä hoivaköyhyyttä. Hoivaköyhyys tarkoittaa sitä, että henkilö ei saa tarvitsemaansa palvelua. Ryhmä selvittää tämän ilmiön syitä.
Suomessa yhä useampi hoivatyöntekijä on maahanmuuttajataustainen ja myös maahanmuuttajataustaisen vanhusväestön osuus kasvaa. Tämän ikääntyneen ryhmän palvelutarpeista ja palveluiden saamisesta on kuitenkin tähän asti ollut hyvin vähän tutkimustietoa saatavilla. Samoin ymmärrys Suomen ulkopuolella syntyneiden hoivatyöntekijöiden työstä ja sen olosuhteista on puutteellista. Tätä tietoaukkoa huippuyksikössä täyttää Helsingin yliopistossa toimiva tutkimusryhmä, jota johtaa dosentti Sirpa Wrede.
Digitalisaatio on läsnä kaikkialla arjessamme, mutta monet ikääntyneet jäävät sen kehityksen ulkopuolelle. Akatemiatutkija Sakari Taipale ryhmineen tarkastelee huippuyksikössä teknologian käyttöä ikääntyneiden arjessa ja hoivatyössä. Ryhmä tutkii muun muassa ikäihmisten omaehtoista teknologian käyttöä sekä niitä lukuisia tapoja, joilla läheiset auttavat ja osallistavat heitä digitaalisten palveluiden käytössä.
Lisäksi Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköön kuuluu Tampereen yliopistossa professori Marja Jylhän ja dosentti Outi Jolangin johdolla toimiva gerontologien tutkimusryhmä. He keskittyvät analysoimaan ikääntyneen väestön terveyttä, hoivan hintaa, asumisvaihtoehtoja ja toimijuutta.
Yksikön kotisivut: jyu.fi/agecare on julkaistu suomeksi ja englanniksi.
Tuoreimman tiedot löydät huippuyksikön Facebook-sivulta ja Twitter-tililtä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Huippuyksikön johtaja Teppo Kröger, puh. +358408054160, teppo.kroger@jyu.fi
Huippuyksikön varajohtaja Sirpa Wrede, puh. +358503119633, sirpa.wrede@helsinki.fi
Marja Jylhä, puh. +358405889100, marja.jylha@tuni.fi
Outi Jolanki, outi.jolanki@tuni.fi
Sakari Taipale, sakari.taipale@jyu.fi
Koordinaattori Emilia Leinonen, emilia.a.leinonen@jyu.fi
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.
Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote
Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.
Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.
Pandemia ei pysäyttänyt nuoria – tuore väitöstutkimus paljastaa sopeutumiskyvyn ja oma-aloitteisuuden13.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Koronapandemia haastoi nuorten aikuisten elämänkulkua, mutta tuore väitöstutkimus osoittaa, etteivät he olleet tilanteessa kokonaan voimattomia. YTM Julia Nuckols tarkastelee sosiologian väitöskirjassaan miten nuoret Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa reagoivat pandemian aiheuttamiin ammatillisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin.
Tutkimus: Vihreä kulutus painottuu brändeihin ja muotiin – Suomi erottuu vaatimattomilla vihreillä kuluttajilla12.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston ja LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan vihreä kuluttaminen on yleisempää Suomessa kuin Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, mutta myös ei-vihreiden kuluttajien määrä on huomattava. Vihreät kuluttajat olivat tyypillisesti paitsi ekologisuutta arvostavia, myös brändi- ja muotitietoisia. Näillä niin sanotuilla premium-vihreillä kuluttajilla oli keskivertoa paremmat tulot ja he olivat nuorempia kuin muut kuluttajat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme