Benella-kalalla merkittäviä positiivisia vaikutuksia Itämeren hyvinvointiin ja suomalaiseen elinkeinoon
Benella on suomalaisten kasvattamaa kalaa. Sen ruokintaan käytetään Raision Baltic Blend -rehua, jota valmistetaan Itämeren silakasta ja kilohailista tehdystä kalajauhosta ja -öljystä. Vaikuttavuusarviointi kuvaa Benella-kirjolohen vuoden 2017 aikana luomaa yhteiskunnallista lisäarvoa.
– Yksi vastuullisuusohjelmamme tavoitteista on lisätä läpinäkyvyyttä toimitusketjumme ympäristövaikutuksista. Vaikuttavuusarviointi antaa tärkeää tietoa niin meille kuin sidosryhmillemmekin kotimaisen kalankasvatuksen vaikutuksista myös laajemmin yhteiskuntaamme. Uskon, että hankkeessa syntyneet konkreettiset luvut ja tulokset auttavat sidosryhmiämme päätöksen teossa, Raision kalanrehuliiketoiminnan johtaja Tomi Kantola kertoo.
Benella hillitsee Itämeren rehevöitymistä
Itämeren suurimpia ongelmia on liiallisen fosforin ja typen aiheuttama rehevöityminen. Vaikuttavuusarviointi osoittaa Benellan tuotannon edistävän Itämeren ravinnekiertoa.
Benella-kirjolohen rehujen raaka-aineena käytetään Itämeren silakkaa ja kilohailia, jotka sitovat itseensä ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Näin Itämerestä nostetaan jopa enemmän fosforia kuin kalankasvatus tuottaa. Samalla kalankasvatuksen typpikuormitus pienenee merkittävästi.
Vuonna 2017 Benella-kirjolohen tuotanto poisti Itämerestä noin 2,7 tonnia fosforia, mikä vastaa noin 34 000 henkilön aiheuttamaa vuosittaista fosforipäästöä. Vuonna 2018 määrä pysyi samana, mutta kysynnän kasvaessa kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa myös vaikuttavuuden kasvuun. Benella-kalan kasvatuksesta aiheutuva typpikuormitus on 75 prosenttia aiempaa pienempi ruokinnassa käytettävän Itämerirehun ansiosta.
Kotimainen kalankasvatus tukee paikallista elinkeinoelämää
Benella-kalan koko arvoketju on Suomessa, joten sen työllistävä vaikutus kohdistuu Suomeen ja kotimaiselle kalankasvatuselinkeinolle. Tällä hetkellä kuitenkin vain kolmannes Suomessa syödystä lohikalasta on kotimaista. Merkittävin osuus kasvatetusta kalasta tuodaan Norjasta, jossa Suomeen tuodun kalan työllistämisvaikutus on arviolta noin 518 henkilötyövuotta.
Kalankasvatuslupien määrän kasvu tukisi kalaomavaraisuutta, elinkeinon elinvoimaisuutta ja positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia. Raision tavoitteena on auttaa koko kalankasvatuselinkeinoa nostamaan kotimaisen kalan arvostusta ja asemaa kalamarkkinoilla.
– Lohen ja kirjolohen osuus tuoreen kalan myynnistä K-ruokakaupoissa on noin 60 prosenttia. Kalan kulutus kasvaa tasaisesti ja helppokäyttöisten kalavaihtoehtojen lisäksi asiakkaat kiinnittävät yhä enemmän huomiota ruuan alkuperään ja vastuullisuuteen. Benella-kirjolohi sopiikin hyvin Pirkka Parhaat -sarjaamme, sillä se on terveellistä, ympäristöystävällistä ja tuoretta lähiruokaa, kertoo kalan valikoimapäällikkö Nikke Haanperä K-ryhmästä.
– HoReCa-markkinoilla ollaan yhä enemmän kiinnostuneita Benellasta. Laajensimme vuosi sitten Benella-kalavalikoimiamme ja nykyään esimerkiksi myymämme kotimainen siika on ainoastaan Benellaa. Valikoimiemme lisäyksen johdosta Benellan myynti ravintoloille on vuoden aikana moninkertaistunut entiseen verrattuna, sanoo Kalatukku E. Erikssonin toimitusjohtaja Mika Jääskeläinen.
K-ryhmä on ollut Benella-kalan yhteistyökumppani vuodesta 2016 alkaen.
Raision Hyvän ruuan ohjelma 2019–2023
Raision Hyvän ruuan vastuullisuusohjelma ja sen kunnianhimoiset tavoitteet pohjautuvat yhtiön tarkoitukseen ”Ruokaa suurella sydämellä. Terveyttä meille ja maapallolle”.
Benella-kirjolohi vastaa kuluttajatarpeeseen ympäristöystävällisestä ja terveellisestä elintarvikkeesta. Kotimainen kasvatettu kirjolohi on päässyt WWF:n vihreälle eli suositeltavien kalojen listalle. Lisäksi Suomen Sydänliitto on myöntänyt Benellalle terveellisyydestä kertovan Sydänmerkin.
Lisätietoja:
Raisioaqua Oy, markkinointipäällikkö Juha-Matti Mäkelä, p. 040 541 1973
Vuonna 2018 toteutettu vaikuttavuusarviointi perustuu Benella-kalan olemassa olevaan suomalaiseen arvoketjuun, ja vaikuttavuuden mallintamisessa on hyödynnetty olemassa olevan tuotannon ja jalostuksen tuottamaa tietoa. Arvioinnin on koostanut ulkopuolinen taho, Gaia Consulting Oy. Arvioinnissa ja laskennassa on sovellettu World Business Council for Sustainable Developmentin (WBCSD) kehittämiä Natural Capital Protocol ja Social Capital Protocol -metodologioita.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Raisio Oyj
Raisio on kansainvälinen yhtiö, joka keskittyy terveelliseen ja vastuullisesti tuotettuun ruokaan. Tunnettuja brändejämme ovat mm. Benecol, Elovena, Nalle ja Sunnuntai. Raision tuotteissa korostuvat hyvinvointi, terveellisyys, maku ja kestävä kehitys. Vahva osaamisemme ja into kehittää uutta varmistavat kannattavan kasvun. Raision osakkeet noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Vuonna 2018 konsernin jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 228 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos 26 miljoonaa euroa. Meidän ruokamme tekee hyvää Terveydelle, Sydämelle ja Maalle. Lisätietoja Raisiosta löytyy osoitteesta www.raisio.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Raisio-konserni
Raisio-konsernin hiilidioksidipäästöt pienenivät 75 prosenttia – tavoitteena hiilineutraalius vuonna 20239.4.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2018 Raisio-konserni vähensi hiilidioksidipäästöjään merkittävästi. Kokonaishiilidioksidipäästöt laskivat 75 prosenttia edellisvuodesta, ja yhtiön tehdasalue Raisiossa on jo hiilineutraali. Raisio pyrkii täysin hiilineutraaliin omaan tuotantoon viimeistään vuonna 2023.
Joka kolmas syö viikoittain välipalakeksejä29.3.2019 09:48:32 EET | Tiedote
LEHDISTÖTIEDOTE Suomalaiset saavat lähes viidenneksen päivittäisestä energiastaan välipaloista. Helpot välipalakeksit ovat kuluttajatutkimuksen mukaan vakiinnuttaneet paikkansa kuluttajien arjessa.
Suomalaiset saavat liian vähän kuitua – Tällä trendiruualla varmistat päivän kuituannoksen11.3.2019 13:26:43 EET | Tiedote
LEHDISTÖTIEDOTE Suurin osa suomalaisista saa ruuasta liian vähän kuitua sekä hiilihydraatteja. Yksi annos kaurapuuroa päivässä riittäisi kattamaan puuttuvan kuidun määrän.
Elovena Murua syömällä lähemmäs ravitsemussuosituksia26.2.2019 10:34:49 EET | Tiedote
Jo parin liha-annoksen korvaaminen viikossa Elovena Murulla parantaa merkittävästi ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Tuoreiden FinRavinto 2017 -tutkimustulosten mukaan suomalaiset syövät liian paljon punaista ja prosessoitua lihaa sekä saavat liian vähän kuitua.
Raisio luopuu muovipakkauksista viimeistään vuonna 202318.12.2018 08:35:38 EET | Tiedote
Raisio luopuu muovipakkauksista ensimmäisten elintarvikeyritysten joukossa. Lisäksi Raision tavoitteena on, että kaikki kuluttajapakkaukset ovat täysin kierrätettäviä.