Pohjois-Suomen syntymäkohortin nuorille aikuisille kutsu terveystutkimukseen
Kyselyllä selvitetään henkilöiden elintapoja, fyysistä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia. Oulussa tai lähialueella asuvat saavat lisäksi kutsun perusteellisiin kliinisiin tutkimuksiin, joissa selvitetään fyysistä toimintakykyä, liikunta-aktiivisuutta, kehonkoostumusta sekä sydämen ja keuhkojen toimintaa. Heille tehdään myös suun terveyden tutkimus, kasvojen ja hampaiston 3D-kuvaus, silmä- ja kuulotutkimuksia sekä otetaan verinäytteitä.
Kliinisiin tutkimuksiin osallistuvat saavat tietoa testien ja mittausten tuloksista suullisesti jo tutkimuspäivän aikana. Osa tutkimusnäytteistä, esimerkiksi verinäytteet, analysoidaan myöhemmin ja tulokset lähetetään postitse.
”Tutkittavat saavat tärkeää tietoa omasta terveydestään, mutta samalla he antavat tietoa ikäistensä terveydestä yleisemmin”, tutkimusjohtaja Minna Ruddock Oulun yliopistosta kertoo. ”Vertaamalla tuloksia vanhempaan, vuonna 1966 syntyneiden kohorttiin, saamme arvokasta tietoa siitä, miten yhteiskunnassa ja ympäristössä tapahtuneet muutokset ovat vaikuttaneet nuorten aikuisten terveyteen, hyvinvointiin ja sairastavuuteen.”
Tutkittavia seurattu sikiöajoilta lähtien
Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan johtaman kohorttitutkimuksen ytimessä on Pohjois-Suomessa vuosina 1966 ja 1985-1986 syntyneistä kerätty terveystieto. Aineistojen keruu alkoi jo tutkittavien äitien ollessa raskaana, ja tietoja on sittemmin kerätty yli 20 000 kohorttilaisesta säännöllisin väliajoin.
Aineistoja hyödynnetään laajasti sekä kansansairauksien että harvinaisempien sairauksien tutkimuksessa. Tavoitteena on koko väestön terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy. Kohorttitutkimusten tuloksia on hyödynnetty esimerkiksi käypähoitosuosituksissa.
Kohortti 1986:n tutkimus käynnistyi vuonna 1985. Tuolloin tutkimukseen kutsuttiin Pohjois-Suomessa Oulun ja Lapin lääneissä asuvat raskaana olevat naiset, joiden laskettu aika oli välillä 1.7.1985 - 30.6.1986. Ensimmäiseen aineistonkeruuseen osallistui 9 362 äitiä, joille syntyi yhteensä 9 479 lasta. Lapsista on kerätty tietoja raskausajalta, syntymähetkeltä sekä yhden vuoden iässä kyselylomakkeiden ja terveydenhoitajien haastattelujen avulla. Myöhemmin tutkimuksia tehtiin lasten aloittaessa koulun ja jälleen lasten tullessa 15–16 vuoden ikään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimusjohtaja Minna Ruddock
Pohjois-Suomen syntymäkohortit
Lääketieteellinen tiedekunta, Oulun yliopisto
puh: 0294 485 751, 050 350 5902
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oululainen tutkimusryhmä kehittää uutta läpimurtoa syövän ja tulehdussairauksien hoitoon16.5.2025 05:55:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston rakennebiologian professorin Lari Lehtiön tutkimusryhmä on ottanut merkittäviä edistysaskeleita tutkimuksessa, jossa etsitään uusia keinoja syövän ja tulehdussairauksien hoitoon.
Oulun yliopistossa eniten keksintöilmoituksia teki viime vuonna brittitaustainen Lloyd Ruddock15.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tehtiin vuonna 2024 yhteensä 72 keksintö- ja teosilmoitusta. Näistä 12 teki yksi tutkija, professori Lloyd Ruddock. Hänet palkittiin Oulun yliopistossa 15.5.2025 vuoden keksijänä.
Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.
Uuden tutkimuksen mukaan historian voimakkain aurinkomyrsky iski Maahan vuonna 12 350 eaa.15.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus tunnisti voimakkaimman koskaan havaitun auringonpurkauksen ja muuttaa käsitystämme avaruussäästä ja radiohiiliajoituksesta.
Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta14.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme