Yliopiston pääkirjasto siirtyy Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle kirjastorakennuksen peruskorjauksen ajaksi

Mattilanniemen kampuskirjastoon (Ahlmaninkatu 2, rakennus MaA) siirtyvät painetut kurssikirjat ja lehdet. Myös lukusalikäyttöön tilatun aineiston säilytyspaikat ovat Mattilanniemen kirjastossa.
Ylistönrinteellä sijaitsevaan kampuskirjastoon (Survontie 9, Ylistönrinne, rakennus YK) sijoitetaan pääosin muu yleinen tutkimuskirjallisuus.
Työskentelytiloja on molemmissa kampuskirjastoissa sekä yliopiston päärakennuksessa sijaitsevassa Aallon lukusalissa (Seminaarinkatu 15, yliopiston päärakennus C).
Kirjaston kokoelmien painettuja kirjoja ja lehtiä siirtyy uusiin tiloihin kaiken kaikkiaan noin 25 kilometriä. Merkittävä osa aineistosta siirtyy pysyvästi Vaajakosken Kanavuoressa sijaitsevaan kokoelmakeskukseen, josta ne ovat jatkossakin asiakkaiden tilattavissa.
Peruskorjaus muuttaa kirjaston oppimiskeskukseksi
Vuonna 1974 valmistuneen Jyväskylän yliopiston pääkirjaston on suunnitellut arkkitehti Arto Sipinen. Peruskorjaus suunnitellaan Sipisen konstruktivistista arkkitehtuuria kunnioittaen, vaikka pintarakenteet ja tekniikka uusitaan. Peruskorjauksessa kirjastorakennuksesta luodaan yliopiston portti, kohtauspaikka ja monipuolinen oppimiskeskus niin yliopistolaisille kuin muillekin kaupunkilaisille.
Muuntojoustavia opetus- ja ryhmätyötiloja tulee tarjolle nykyistä enemmän. Pääaulaan tehtävät valoaukot yhdistyvät avoportailla pohjakerroksiin, jotka otetaan asiakkaiden käyttöön. Keskeinen uudistus on sisääntuloaulaan tuleva tila tiedetapahtumille, yleisötilaisuuksille ja näyttelyille.
Peruskorjaus vaikuttaa myös Seminaarinmäen kampuksen puustoon. Alueen puutarhahistoriallinen ja maisemallinen arvo huomioidaan peruskorjauksessa. Peruskorjauksen jälkeen kirjastorakennuksen ympäristöön istutetaan myös uusia puita.
Peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimii Ari Sipinen. Yliopiston rakennukset omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, joka vastaa myös niiden peruskorjauksista.
Yliopiston kirjastossa käy vuosittain yli puoli miljoonaa asiakasta.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Johtaja Ari Muhonen
ari.muhonen@jyu.fi
p. 040 805 4208
Tekninen manageri Mikko Suutari
Yliopistokiinteistöt Oy
mikko.suutari@sykoy.fi
p. 040 487 1796
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme