HUSLAB ja ISLAB tiivistävät yhteistyötään
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä (ISLAB) ovat solmineet 17.6.2019 yhteistoimintasopimuksen laboratoriopalveluiden tuottamisesta ja kehittämisestä. Sopimuksen tavoitteena on parantaa laadukkaiden laboratoriopalveluiden saatavuutta ja kustannusvaikuttavuutta.
Sopimuksen tarkoituksena on hyödyntää sopijapuolten asiantuntemusta ja resursseja tehokkaalla tavalla, varmistaa laboratoriodiagnostiikkaan vaadittava erityisosaaminen ja sen kehittyminen sekä edistää uusien laboratoriotutkimusmenetelmien käyttöönottoa potilashoitoa edistävästi. Sopijapuolten tarkoituksena on edelleen turvata laboratoriopalveluiden jatkuvuus poikkeusoloissa.
HUSLABin ja ISLABin yhteistyön syventämisellä varmistetaan, että julkisin varoin rahoitetut laboratorioresurssit toimivat mahdollisimman tehokkaasti. Menojen kasvua hillitään vahvalla yhteistyöllä ja ohjauksella.
Ratkaisuja tulevaisuuteen
Valtakunnallisen väestönmuutoksen seurauksena kuntien verotulot vähenevät, kun työikäinen väestö vähenee. Samanaikaisesti palveluverkon ylläpito reuna-alueilla on kalliimpaa, kun palvelupisteitä kohti on yhä vähemmän asiakkaita. Lisäksi muuttunut väestön ikärakenne kohdistaa paineita muuhun sairaanhoitoon, mikä osaltaan korostaa diagnostiikan roolia ja nopean ja tarkan diagnostiikan tarvetta.
HUSLABin ja ISLABin yhteistoiminnan kautta vastataan toimintaympäristön ja toimijakentän muutoksiin vakauttamalla omaa toimintaa. Samalla luodaan riittävä kyvykkyys vastata uuden sote-uudistuksen tuomiin muutoksiin. Osana yhteistoimintaa suunnitellaan myös yhteistä riskienhallintaa laboratoriotoimintojen osalta.
HUSLAB ja ISLAB käynnistivät yhteistoimintaselvityksen helmikuussa 2019. Selvityksen tavoitteena oli kartoittaa, millä laboratoriotoiminnan alueilla yhteistoiminta toisi eniten hyötyjä ja millä tavalla yhteistoiminta voitaisiin käynnistää. Selvitysten tulosten perusteella yhteistoiminnalle on erinomaiset mahdollisuudet. Yhteistoimintasopimus mahdollistaa laajan yhteisen työskentelyn ja tarjoaa mahdollisuuden syventää sitä erillisen sopimisen kautta.
HUS haluaa tiivistää yhteistoimintaa ISLABin kanssa ja sen myötä vahvistaa asemaansa Suomen johtavana vaativan erikoissairaanhoidon toimijana sekä laboratoriopalvelujen tuottajana. HUSLABin toimintatuotot olivat vuonna 2018 yhteensä 188 miljoonaa euroa. HUSLABissa tehdään vuosittain noin 24,5 miljoonaa laboratoriotutkimusta.
ISLABille yhteistyö HUSLABin kanssa mahdollistaa väestömäärältään kasvavan Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen laboratoriopalvelujen täysimääräisen hyödyntämisen. Yhteistoiminnan kautta ISLAB pystyy turvaamaan palvelujen tuottamisen ja vaativien erikoisalojen kehittämisen sekä asiantuntijatyövoiman saatavuuden. ISLABilla on yhteisen toiminnan myötä käytössä suurimman yliopistosairaalan huippukoulutus ja tutkimus. ISLABin toimintatuotot olivat vuonna 2018 noin 60,5 miljoonaa euroa, ja laboratoriotutkimusten määrä noin 8,1 miljoonaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lasse Lehtonen, diagnostiikkajohtaja, HUS, puh. 050 427 2468
Merja Miettinen, toimialajohtaja KYS, johtokunnan puheenjohtaja ISLAB, puh. 044 711 3592
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.
Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote
Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.
Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release
The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.
Graviditetskomplikationer ojämnt fördelade i Finland – mer blodtrycksproblem i östra och norra Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Pressmeddelande
Graviditetskomplikationer förknippade med högt blodtryck, såsom preeklampsi och blodtryckssjukdom under graviditeten, är vanligare i östra och norra Finland jämfört med resten av landet. Förhöjt blodtryck under graviditeten kan vara kopplat till för låg fiberhalt i livsmedelsinköpen.
Raskauskomplikaatiot eivät jakaannu Suomessa tasaisesti – Itä- ja Pohjois-Suomessa on enemmän verenpaineongelmia8.7.2025 10:15:28 EEST | Tiedote
Korkeaan verenpaineeseen liittyvät raskauskomplikaatiot kuten pre-eklampsia ja raskaudenaikainen verenpainetauti ovat yleisempiä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla Suomessa. Raskaudenaikainen verenpaineen nousu saattaa olla yhteydessä vähäiseen kuidun määrään ruokaostoksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme