HUSLAB ja ISLAB tiivistävät yhteistyötään
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä (ISLAB) ovat solmineet 17.6.2019 yhteistoimintasopimuksen laboratoriopalveluiden tuottamisesta ja kehittämisestä. Sopimuksen tavoitteena on parantaa laadukkaiden laboratoriopalveluiden saatavuutta ja kustannusvaikuttavuutta.
Sopimuksen tarkoituksena on hyödyntää sopijapuolten asiantuntemusta ja resursseja tehokkaalla tavalla, varmistaa laboratoriodiagnostiikkaan vaadittava erityisosaaminen ja sen kehittyminen sekä edistää uusien laboratoriotutkimusmenetelmien käyttöönottoa potilashoitoa edistävästi. Sopijapuolten tarkoituksena on edelleen turvata laboratoriopalveluiden jatkuvuus poikkeusoloissa.
HUSLABin ja ISLABin yhteistyön syventämisellä varmistetaan, että julkisin varoin rahoitetut laboratorioresurssit toimivat mahdollisimman tehokkaasti. Menojen kasvua hillitään vahvalla yhteistyöllä ja ohjauksella.
Ratkaisuja tulevaisuuteen
Valtakunnallisen väestönmuutoksen seurauksena kuntien verotulot vähenevät, kun työikäinen väestö vähenee. Samanaikaisesti palveluverkon ylläpito reuna-alueilla on kalliimpaa, kun palvelupisteitä kohti on yhä vähemmän asiakkaita. Lisäksi muuttunut väestön ikärakenne kohdistaa paineita muuhun sairaanhoitoon, mikä osaltaan korostaa diagnostiikan roolia ja nopean ja tarkan diagnostiikan tarvetta.
HUSLABin ja ISLABin yhteistoiminnan kautta vastataan toimintaympäristön ja toimijakentän muutoksiin vakauttamalla omaa toimintaa. Samalla luodaan riittävä kyvykkyys vastata uuden sote-uudistuksen tuomiin muutoksiin. Osana yhteistoimintaa suunnitellaan myös yhteistä riskienhallintaa laboratoriotoimintojen osalta.
HUSLAB ja ISLAB käynnistivät yhteistoimintaselvityksen helmikuussa 2019. Selvityksen tavoitteena oli kartoittaa, millä laboratoriotoiminnan alueilla yhteistoiminta toisi eniten hyötyjä ja millä tavalla yhteistoiminta voitaisiin käynnistää. Selvitysten tulosten perusteella yhteistoiminnalle on erinomaiset mahdollisuudet. Yhteistoimintasopimus mahdollistaa laajan yhteisen työskentelyn ja tarjoaa mahdollisuuden syventää sitä erillisen sopimisen kautta.
HUS haluaa tiivistää yhteistoimintaa ISLABin kanssa ja sen myötä vahvistaa asemaansa Suomen johtavana vaativan erikoissairaanhoidon toimijana sekä laboratoriopalvelujen tuottajana. HUSLABin toimintatuotot olivat vuonna 2018 yhteensä 188 miljoonaa euroa. HUSLABissa tehdään vuosittain noin 24,5 miljoonaa laboratoriotutkimusta.
ISLABille yhteistyö HUSLABin kanssa mahdollistaa väestömäärältään kasvavan Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen laboratoriopalvelujen täysimääräisen hyödyntämisen. Yhteistoiminnan kautta ISLAB pystyy turvaamaan palvelujen tuottamisen ja vaativien erikoisalojen kehittämisen sekä asiantuntijatyövoiman saatavuuden. ISLABilla on yhteisen toiminnan myötä käytössä suurimman yliopistosairaalan huippukoulutus ja tutkimus. ISLABin toimintatuotot olivat vuonna 2018 noin 60,5 miljoonaa euroa, ja laboratoriotutkimusten määrä noin 8,1 miljoonaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lasse Lehtonen, diagnostiikkajohtaja, HUS, puh. 050 427 2468
Merja Miettinen, toimialajohtaja KYS, johtokunnan puheenjohtaja ISLAB, puh. 044 711 3592
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes16.5.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.
BNCT-tutkimushoidot syöpäpotilailla ovat käynnistyneet16.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
HUSissa on otettu käyttöön länsimaiden ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettu BNCT-hoitoon tarkoitettu neutroneja tuottava kiihdytin. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.
BNCT treatments for cancer patients have started as part of a clinical trial16.5.2025 07:55:00 EEST | Press release
HUS has introduced the first in-hospital boron neutron capture therapy accelerator in Western countries. Boron neutron capture therapy, BNCT for short, is a radiation therapy method that can destroy cancer cells while sparing the surrounding tissue.
HUS-sammanslutningens styrelse beslutade om förslaget till ram för budgeten 2026 inför sammanslutningens stämma12.5.2025 13:35:48 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse beslutade på sitt möte den 12 maj om HUS ramförslag för budgeten 2026 och om en försäljning av HUS Fastighetstjänster Ab. Sammanslutningens styrelse behandlade också verksamheten och ekonomin i januari–mars 2025 samt färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040.
Yhtymähallitus päätti HUSin vuoden 2026 talousarvion kehysesityksestä yhtymäkokoukselle12.5.2025 13:35:48 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus päätti 12.5. kokouksessaan HUSin talousarvion kehysesityksestä vuodelle 2026 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n myynnistä. Yhtymähallitus käsitteli myös tammi−maaliskuun 2025 toimintaa ja taloutta sekä psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme