Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä

Tutkimuksissa on löydetty vasta vähän tietoa siitä, mitkä tekijät aiheuttavat viruksen avautumisen ja genomin vapautumisen viruksen päästessä isäntäsoluun.
Dosentti Varpu Marjomäen tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistossa japrofessori Sarah Butcherin tutkimusryhmä Helsingin yliopistossa saivat tutkimuksessaan uutta tietoa viruksen avautumiseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusryhmät selvittivät, että veressä ja soluvälitilassa yleinen molekyyli, albumiini, aiheuttaa muutoksia enteroviruksissa ennen soluun päätymistä.
Tutkimuksessa havaittiin, että albumiini aiheuttaa viruksen laajentumisen ja muuttaa viruspartikkelin siten huokoisemmaksi jo solun ulkopuolella. Virus on sen jälkeen alttiimpi ympäristön ionimuutoksille, jotka sitten solun vesikkeleissä edistävät viruksen tehokkaampaa perimän vapautumista.
”Viruksen perimän vapautuminen oikeassa paikassa oikeaan aikaan onkin virusinfektion etenemisen kannalta olennaisen tärkeä asia. Nämä tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä virusten tärkeistä perusmekanismeista”, sanoo dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksesta.
Viruksen avautumisprosessin ymmärtäminen voi johtaa myös uusien viruslääkkeiden löytämiseen, arvioivat tutkijat.
”Osa viruslääkkeistä tähtää siihen, että viruspartikkeli ei pysty avautumaan, vaan että se stabiloituu”, kertoo Marjomäki.
"Ryhmämme on jo löytänyt molekyylejä jotka nimenomaan stabiloivat viruspartikkeleita. Nyt julkaistu artikkeli auttaa ymmärtämään viruksen stabiilisuutta ja avautumista molekyylitasolla”, arvioi Marjomäki.
Tutkimuksissa käytettiin hyväksi erilaisia biokemiallisia metodeja, erityisesti työssä kehitettyä spektroskooppista avautumismetodia ja cryo-elektronimikroskooppista rakennetutkimusta.
Tutkimus “Extracellular Albumin and Endosomal Ions Prime Enterovirus Particles for Uncoating That Can Be Prevented by Fatty Acid Saturation” (Ruokolainen, Domanska, Laajala, Pelliccia, Butcher, Marjomäki)julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa 2019. Se valittiin vaikuttavuudeltaan erittäin merkittäväksi artikkeliksi.
Linkki artikkeliin: https://jvi.asm.org/content/93/17/e01080-19
Lisätietoja:
Dosentti Varpu Marjomäki, Jyväskylän yliopisto, varpu.s.marjomaki@jyu.fi , puh.+358 40 563 4422
Professori Sarah Butcher, Helsingin yliopisto, sarah.butcher@helsinki.fi, puh. +358 50 415 5492
Tiedottaja Tanja Heikkinen, Jyväskylän yliopisto, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. +358 50 581 8351
matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyscience Twitter: jyscience
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme