Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä

Tutkimuksissa on löydetty vasta vähän tietoa siitä, mitkä tekijät aiheuttavat viruksen avautumisen ja genomin vapautumisen viruksen päästessä isäntäsoluun.
Dosentti Varpu Marjomäen tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistossa japrofessori Sarah Butcherin tutkimusryhmä Helsingin yliopistossa saivat tutkimuksessaan uutta tietoa viruksen avautumiseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusryhmät selvittivät, että veressä ja soluvälitilassa yleinen molekyyli, albumiini, aiheuttaa muutoksia enteroviruksissa ennen soluun päätymistä.
Tutkimuksessa havaittiin, että albumiini aiheuttaa viruksen laajentumisen ja muuttaa viruspartikkelin siten huokoisemmaksi jo solun ulkopuolella. Virus on sen jälkeen alttiimpi ympäristön ionimuutoksille, jotka sitten solun vesikkeleissä edistävät viruksen tehokkaampaa perimän vapautumista.
”Viruksen perimän vapautuminen oikeassa paikassa oikeaan aikaan onkin virusinfektion etenemisen kannalta olennaisen tärkeä asia. Nämä tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä virusten tärkeistä perusmekanismeista”, sanoo dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksesta.
Viruksen avautumisprosessin ymmärtäminen voi johtaa myös uusien viruslääkkeiden löytämiseen, arvioivat tutkijat.
”Osa viruslääkkeistä tähtää siihen, että viruspartikkeli ei pysty avautumaan, vaan että se stabiloituu”, kertoo Marjomäki.
"Ryhmämme on jo löytänyt molekyylejä jotka nimenomaan stabiloivat viruspartikkeleita. Nyt julkaistu artikkeli auttaa ymmärtämään viruksen stabiilisuutta ja avautumista molekyylitasolla”, arvioi Marjomäki.
Tutkimuksissa käytettiin hyväksi erilaisia biokemiallisia metodeja, erityisesti työssä kehitettyä spektroskooppista avautumismetodia ja cryo-elektronimikroskooppista rakennetutkimusta.
Tutkimus “Extracellular Albumin and Endosomal Ions Prime Enterovirus Particles for Uncoating That Can Be Prevented by Fatty Acid Saturation” (Ruokolainen, Domanska, Laajala, Pelliccia, Butcher, Marjomäki)julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa 2019. Se valittiin vaikuttavuudeltaan erittäin merkittäväksi artikkeliksi.
Linkki artikkeliin: https://jvi.asm.org/content/93/17/e01080-19
Lisätietoja:
Dosentti Varpu Marjomäki, Jyväskylän yliopisto, varpu.s.marjomaki@jyu.fi , puh.+358 40 563 4422
Professori Sarah Butcher, Helsingin yliopisto, sarah.butcher@helsinki.fi, puh. +358 50 415 5492
Tiedottaja Tanja Heikkinen, Jyväskylän yliopisto, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. +358 50 581 8351
matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyscience Twitter: jyscience
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Herpesviruksesta voi olla apua syövän hoidossa28.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa tutkitaan herpesvirusta, jota käytetään myös onkolyyttisenä viruslääkkeenä syöpien nujertamisessa. Viruksen infektiomekanismien selvittäminen isäntäsolun tuman rakenteissa auttaa tehokkaamman ja turvallisemman onkolyyttisen viruslääkkeen kehittämisessä.
Jyväskylän yliopiston hallituksen yliopistoyhteisön ulkopuolisiksi jäseniksi Antti Koivula, Marja Makarow, Hanna Maula ja Janne Poranen 1.1.2026 alkaen27.5.2025 09:49:47 EEST | Tiedote
Yliopistokollegio valitsi 27.5.2025 kokouksessaan hallituksen yliopistoyhteisön ulkopuolisiksi jäseniksi TkT Antti Koivulan, FT Marja Makarowin, KTT, FL Hanna Maulan ja FT Janne Porasen toimikaudelle 1.1.2026 - 31.12.2027.
Apulaisprofessori Paavo Penttilä on inspiroitunut luonnon materiaaleista27.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen uuden apulaisprofessorin Paavo Penttilän tavoitteena on tuottaa uudenlaista tietoa kasvien soluseinien rakenteista ja ominaisuuksista. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi vastustuskykyisten viljelyskasvien ja hiiltä sitovien uusien puumateriaalien kehittämisessä. Penttilä on juuri saanut tutkimukseensa 1,5 miljoonan euron rahoituksen Novo Nordisk -säätiöltä.
Tutkijat selvittivät peruskoulun datafikaation tulevaisuutta – korvaako kone opettajan?26.5.2025 07:32:12 EEST | Tiedote
Digitaalisilta datateknologioilta toivotaan usein apua koulun kehittämiseen ja datan hyödyntäminen onkin kirjattu keskeiseksi tavoitteeksi koulutuksen tulevaisuutta koskeviin strategioihin ja linjauksiin. Mutta millaisena digitalisaation parissa työskentelevät asiantuntijat näkevät peruskoulun datafikaation tulevaisuuden?
Kotkan kaupunki on perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta26.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Kunnallisen maan käytön suunnittelu eli kaavoittaminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen, jonka ylläpitämiseksi päättäjät tarvitsevat tietoa kuntansa lajirikkaudesta ja uhanalaisten lajien määrästä. Lajirikkaus on suurinta hyönteisissä, joista parhaiten tunnetaan perhoset. Jyväskylän yliopiston tutkijat arvioivat suomalaisten kuntien perhoslajiston monimuotoisuutta ja uhanalaisten lajien määriä havaiten Kotkan kaupungin olevan perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta. Kaikkien uhanalaisin perhoslajisto löytyi Enontekiön kunnasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme