Väitös 25.10.: Opettajien osaaminen näkyviin teknologian suunnittelussa (Kenttälä)
FM Veera Kenttälä tarkasteli väitöskirjassaan oppimisteknologian käytettävyyssuunnittelua sekä teknologian opetus- ja oppimiskäyttöä kouluissa.
– Oppimisteknologian suunnittelu on monialaista tietotaitoa vaativaa työtä, jossa yhdistetään teknistä, pedagogista, sisällöllistä ja käyttökontekstiin liittyvää osaamista, Kenttälä taustoittaa.
Kenttälän tutkimus- ja kehittämistyön taustalla vaikuttivat havaitut haasteet oppimisteknologioiden sekä opetuksen ja oppimisen käytännön tarpeiden yhteensovittamisessa.
– Teknologian käyttö kouluissa on haaste sekä yksilön että koko systeemin tasolla. Yksittäiset opettajat käyttävät jo nyt luovasti ja laaja-alaisesti teknologiaa, mutta kaikilla tähän ei ole mahdollisuutta, Kenttälä kertoo.
Huomiota tulisikin kiinnittää tekijöihin, kuten käytön joustavuuteen ja aineistojen muokattavuuteen, jotka mahdollistavat teknologian käytön kaikille opettajille heidän oman opetuksensa ja oppilaiden oppimisen kannalta merkityksellisellä tavalla.
Opettajille tarjottava tukea teknologian soveltamiseen
Digitaalinen opetus ja oppiminen tapahtuvat ympäristössä, jossa on mukana vuorovaikutusta sekä ihmisten että ihmisten ja teknologian välillä. Tällainen toimintaympäristö edellyttää opettajalta joustavaa suunnitteluajattelua sekä kykyä sietää jatkuvasti muuttuvien tilanteiden aiheuttama epävarmuus.
– Tukea ja koulutusta suunniteltaessa olisi hyvä lähteä syyllistämättä ja uteliaasti rakentamaan teknologisia oppimis- ja opetuskokonaisuuksia opettajien omasta osaamisesta lähtien. On tärkeää tunnistaa ja tuoda näkyväksi se monipuolinen osaaminen, mitä opettajilla jo on ja sen kautta löytää keinoja yhdistää teknologia opetuksen ja oppimisen arkeen. Toisaalta joskus tukea voidaan tarvita myös uusien asioiden kokeilemiseen ja muutoksen aloittamiseen tarvittavan rohkeuden löytämiseen, Kenttälä toteaa.
Huolellinen suunnittelu tuo teknologialle arvoa
Tutkimus tarjoaa oppimisteknologian suunnittelun ja käytön tueksi mallin, jonka avulla voidaan yhä paremmin huomioida koulujen ja opettajien teknologiset sekä pedagogiset lähtökohdat ja tarpeet aina suunnitteluvaiheesta teknologian käyttöön saakka.
– On tärkeää kiinnittää huomiota riittävään ja monimuotoiseen tukeen prosessin kaikissa vaiheissa. Oppimisteknologian arvoa oppimiselle päästään aidosti tarkastelemaan vasta käyttöönoton jälkeen, Kenttälä toteaa.
FM Veera Kenttälän tietotekniikan väitöskirjan "From Design to Use – Factors of Value Creation in the Usability and Implementation of Digital Learning Technology" tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 25.10. kello 12 alkaen Vanhassa juhlasalissa (S212, Seminarium). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Teemu Valtonen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Pekka Neittaanmäki (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 133, Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7853-2. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7853-2 (PDF).
Lisätietoja:
Veera Kenttälä, veera.kenttala@jyu.fi, 040 805 4974
Veera Kenttälä (s.1987) kirjoitti ylioppilaaksi Keminmaan lukiosta vuonna 2007. Hän valmistui samana vuonna elektroniikka-asentajaksi Länsi-Lapin ammatti-instituutista Torniossa. Kenttälä suoritti filosofian maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksella vuonna 2013. Vuosina 2013–2019 Kenttälä on työskennellyt projektitutkijana ja myöhemmin tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa. Nykyään Kenttälä toimii projektitutkijana Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, 040 024 7458
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme